Dünya Engelliler Günü 3 Aralık'ta unutulmadı

Ülkenin bir çok yerinde Dünya Engelliler Günü unutulmadı. Ayrıca pek çok kurum ve kuruluş Dünya Engelliler Günü ile ilgili açıklamalar yaptı

Dünya Engelliler Günü 3 Aralık'ta unutulmadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, 3 AralıkDünya Engelliler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Engelli vatandaşların toplumla bütünleşmelerini sağlamanın, devletin asli görevi olduğu kadar, kardeşlik hukuku gereği her vatandaşın da öncelikli sorumluluğu olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Allah'ın topluma birer emaneti olarak kabul ettiğimiz engellilerimizi, toplumun diğer mensuplarıyla aynı derecede bu ülkenin sahibi olarak görüyor ve kabul ediyoruz" görüşünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Engelli vatandaşlarımızın isteği, kimseden bir ihsan, yardım beklentisine girmeden, doğuştan gelen haklarını, Allah'ın kendilerine bahşettiği yeteneklerini değerlendirebilmektir. Topluma düşen, hiçbir engellinin durumunun kendi seçimi olmadığını bilerek, bu insanların haklarını kullanabilmelerini, imkanlardan faydalanabilmelerini temin etmek, bu doğrultuda ilgili kurumlara yardımcı olmak, destek vermektir.

Türkiye, kimliklerine, inançlarına ve diğer pek çok özellikleriyle birlikte engelli olup olmadıklarına da bakmaksızın tüm vatandaşlarına eşit ve adil şartlarda hayat imkanı sağlayan bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Nitekim ülkemizde son yıllarda engellilerin haklarını elde etmeleri, sosyal hayata iştirak edebilmeleri için reform niteliğinde pek çok düzenleme yapılmıştır. Henüz tüm sorunları çözülememiş olmakla birlikte, bugün engellilerimizin geçmişle mukayese edilemeyecek ölçüde toplum hayatının içinde olduğu, kamu haklarından yararlanabildiği bir gerçektir."

Erdoğan, "Engelli insanlarımızın yılda bir kez hatırlanması, yasak savma kabilinden sadece belirli günlerde anılması yerine 365 gün boyunca, toplumun, hayatın içinde var olması, herkesle birlikte tüm haklardan ve imkanlardan faydalanabilmeleri gerektiğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maruz kaldıkları sorunları azimle, inançla aşmayı başaran engelli kardeşlerim ile onların dertleriyle dertlenen, sevinçlerini paylaşan tüm vatandaşlarımın Dünya Engelliler Günü'nü tebrik ediyor, hepsini sevgiyle, saygıyla selamlıyorum" ifadesine yer verdi.

Dünya Engelliler Günü'nde Galatasaray ve Beşiktaş kulüpleri açıklama yayınladı

Galatasaray ve Beşiktaş kulüpleri 3 AralıkDünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Sarı-kırmızılı kulübün internet sitesinden yayımlanan mesajda, gösterdikleri büyük cesaret ve olağanüstü mücadeleden dolayı engelli yurttaşlar ve sporcular tebrik edilerek, "Galatasaray Spor Kulübü olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da engelli sporcularımıza ve spor dallarına gereken önemi ve desteği vermeye devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatmayı görev biliyoruz" denildi.

Siyah-beyazlı kulüp ise engelli sporculara verdiği destekte Türk sporunda öncü olduğunu vurguladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünü engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Engelli insanlarımızın hayata daha kuvvetli tutunması, Beşiktaş için her zaman önemli bir amaç olmuştur. Büyük kulüpler arasında bedensel engelliler şubesine ilk sahip olma onurunu taşıyan Beşiktaş, onlarca engelli sporcuya kucak açmıştır. Engelli sporcularımızın ve Beşiktaş RMK Marine Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nın başarılarıyla da gurur duymaktayız. Engelli sporcularımızın ve tüm engelli vatandaşlarımızın Dünya Engelliler Günü'nü kutlarız."

Başbakan Davutoğlu'ndan Dünya Engelliler Günü mesajları

Davutoğlu, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, toplumun asli unsuru engellilerin ihtiyaç ve taleplerini karşılamanın, sosyal devlet ilkesine bağlı hareket eden hükümetlerinin öncelikleri arasında bulunduğunu bildirdi.

Engellileri ötekileştiren, toplumun dışına iten, eve hapseden ilkel anlayışı reddederek, onlar için pozitif ayrımcılık ilkesini hayata geçirdiklerini vurgulayan Davutoğlu, bu ilkeyi anayasayla güvence altına alarak bu alanda bir zihniyet ve hukuk devrimi gerçekleştirdiklerine işaret etti.

"Kamuda engelli istihdamını 5 katına çıkardık"

Engellilerin sosyal ve ekonomik hayatlarını daha kolay sürdürebilmeleri amacıyla, başta barınma, eğitim ve sağlık olmak üzere ulaşım ve iletişim alanında yenilikleri hayata geçirdiklerini belirten Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda öncelik verdiğimiz hususlar arasında yer alan, ihtiyacı olan tüm engelli çocukların özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmalarının önünü açtık. 'Engelliler Destek Projesi' ile engellilerimizin kendi projelerini hayata geçirmelerini sağladık. İlave olarak hükümetlerimiz döneminde bugüne değin binden fazla engelli öğretmenimiz bakanlık bünyesinde istihdam edildi. Bununla beraber kamuda engelli istihdamını 5 katına çıkardık.

Engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkanı sağlayarak, engelli çalıştıran işverenlere prim teşviki sağladık. Refah içinde bir ömür geçirmeleri adına engelli vatandaşlarımıza kolay emeklilik yolunu açmakla birlikte arzu eden emeklilerimize maaşlarının evinde ödenmesi kolaylığını sağladık."

"Çok daha büyük adımlar atacağız"

"Engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için şehirlerin fiziki çevrelerini engellilere uygun hale getirmek amacıyla çeşitli projeler yürüttüklerini bildiren Davutoğlu, bütün belediyelerden şehirlerin dokusunu engellileri gözeterek şekillendirmelerini istedi.

Başbakan Davutoğlu, kamu hizmet binaları ile kültürel ve sosyal tesislerin engelli kullanımına uygun projelendirilmesini sağlayacaklarını da belirtti.

"Hedefimiz engellilerin sosyal dışlanmışlık duygusundan kurtulduğu bir Türkiye'dir" ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde, sivil toplum kuruluşlarımızla el ele vererek, engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak çok daha büyük adımlar atacağız. Toplumumuzun en hassas meselelerinden biri olan engelli vatandaşlarımızla ilgili meselelerdeki duyarlılığın artmasına vesile olması dileğiyle, Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor, tüm engelli vatandaşlarımızı, ailelerini sevgi ve kardeşlik duygularıyla kucaklıyorum."

Türk-İş yönetim kurulundan Dünya Engelliler Günü mesajı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yapılan Türk-İş Yönetim Kurulu açıklamasında, her insanın doğuştan sahip olduğu temel hak ve özgürlükleri kullanmasının önünde çoğu zaman engeller ve yetersizlikler bulunduğu vurgulandı. Kişilerin doğuştan ya da sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duysal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle engelli olmasının, hakların kullanımını kısıtlayan bir unsur olarak değerlendirilmemesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Engellilere sağlık, eğitim, istihdam, ulaşılabilirlik ve toplumsal yaşamın diğer alanlarında ayırımcılığa fırsat vermeden fırsat eşitliği tanınması toplumun görevi ve sorumluluğudur. Engelliler, toplumun ayrılmaz bir parçasıdır. Engellileri daha çok bakıma muhtaç insanlar olarak gören ve tüketici kimliklerini ön planda tutan yaklaşımlar yerine üretici yönlerine ağırlık veren politikaların daha fazla ağırlık kazanması gerekmektedir.

Bu konuda toplumsal farkındalık ve duyarlılık yaratılması önem kazanmakta, sosyal sorumlulukların yerine getirilmesi gerekmektedir. Konfederasyonumuz bu doğrultuda çalışmalarını sürdürmekte, engellilere götürülen hizmetlerin bir ayrıcalık değil, sosyal devletin ve çağdaş yaşamın gereği olarak onlara sağlanan bir hak olduğu görüşünü savunmaktadır.

Engelli haklarının savunulması ve bu haklara erişimin sağlanması için toplumun tüm kesimleri birlikte işbirliği içinde harekete geçmek görev ve sorumluluğunda olmalıdır."

HAK-İŞ'ten Dünya Engelliler Günü açıklaması

Aslan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, engellilerin çalışma yaşamlarında karşılaştıkları sorunların eğitim, ulaşım, fiziksel çevre, sağlık, sosyal güvenlik gibi alanlarda yaşanılan fırsat eşitsizliklerinden kaynaklandığını vurguladı.

Engellilerin istihdama katılımını teşvik edecek politikalarla güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Arslan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Engelli bireyin işe alınmasıyla, istihdam sorununun büyük ölçüde çözüldüğü varsayılmaktadır. Oysa iş yaşamı, işe alınan engelli bireyin özellikleri ve yetenekleri dikkate alınarak düzenlenmediğinden ve iş başında geliştirme eğitimi verilmediğinden, işe alınan engellilerden çoğu kez beklenen verim sağlanamamaktadır.

Engellilerin istihdamı konusundaki iyi niyetli çabalara karşın politikaların yetersiz kalması, engellilerin istihdamdan önce yeterince eğitilememeleri, engellilerin eğitim ve vasıf düzeylerinin düşük olması, genel olarak toplumun engellilere yönelik önyargıları, kimi işverenlerin engellilere yönelik olumsuz tutumları gibi nedenler birbirleriyle karşılıklı etkileşim içerisindedirler. Bu nedenle konu bütünsel bir bakış açısıyla ele alınmalıdır. Engellilere yönelik bütüncül bir yaklaşımla Eylem Planı geliştirilmeli ve engelliler için engelsiz bir yaşam kurulmalıdır."