Eğitimcilerden siyah çelenk

Silivri'de, Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri yeni yasayla çok sayıda okul müdürünün görevden alınmasını protesto ederek Milli Eğitim Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktı.

Eğitimcilerden siyah çelenk
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri’de, Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri yeni yasayla çok sayıda okul müdürünün görevden alınmasını protesto ederek Milli Eğitim Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktı. 

Öğle saatlerinde polisin önlem aldığı Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelen eğitimciler burada bir basın açıklaması yaptı. Eğitimciler yapılan basın açıklamasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kapısına siyah çelenk bırakarak okul müdürlerinin görevden alınmasına tepki gösterdi.   

Grup adına konuşan Türk Eğitim-Sen Silivri Temsilciliği Başkanı Ahmet Demir, yeni uygulama ile Milli Eğitim Bakanlığı tarihindeki en büyük kadrolaşmanın yapıldığını iddia ederek, Eğitimde tarihin en kapsamlı tasfiye ve siyasal kadrolaşma operasyonu gerçekleştirilmiştir ”dedi.

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Bilindiği gibi, TBMM Genel Kurulu’nda 1.3.2014 tarihinde kabul edilen Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 4 yıl görev süresini dolduran tüm okul yöneticilerinin görevden alınmasını öngörmekteydi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı yönetici görevlendirme yönetmeliği çerçevesinde yapılan puanlama sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanmıştır.

Açıklanan bu sonuçlara göre görevden alınan ve görev süresi uzatılan okul müdürlerinin sendikal aidiyetine baktığımızda, eğitimde tarihin en büyük tasfiye operasyonu ve siyasal kadrolaşma girişimi ile karşı karşıya olduğumuz anlaşılmaktadır. Türkiye çapında yandaş sendika üyesi olmayan okul müdürlerinin çok büyük bir bölümü görevden alınmış, beklenildiği gibi yandaş sendika üyelerine alan açılmıştır.   

Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyelerinin önemli bir bölümüne 75`in altında puanlar verilerek bulundukları eğitim kurumlarında görev yapmaları engellenmiştir. Bazı üyelerimize alay eder gibi 74 puan verilirken, yandaş sendika üyelerine bol kepçeden yüksek puanlar verilmesi şaşırtıcı değildir. İller genelinde yapılan değerlendirme sonuçlarına bakıldığında özellikle yandaş sendika üyesi olmayan okul müdürlerinin tek tek belirlenerek görevlerine son verilmiş olması ve çok az sayıda üyelerimizin müdürlüğe devam etmesi, eğitim yöneticilerine yönelik olarak yapılan "performans" değerlendirmesinin ne kadar "objektif" ve "adaletli" olduğunu göstermektedir.

 Eğitim yönetimi ve denetimi mezunu, bu alanda yüksek lisans ve doktora yapan okul müdürlerinin yapılan "değerlendirmede" siyasi referansları olmadığı için "yetersiz" görülmüş olması dikkat çekicidir.  Büyük bölümü girdiği sınavlar sonucunda müdür olan üyelerimizin görevine son verilirken, yerlerine siyasi iktidardan torpilli yandaş sendika üyeleri getirilerek tüm kamu kurumları gibi, okullar da siyasi iktidarın "arka bahçesi" haline getirilmek istenmektedir. MEB`in bugüne kadarki pratiği ve dün açıklanan sonuçlar okulları iktidarın arka bahçesi haline getirmek isteyenlerin farklı düşünce ve renklere asla yer vermek istemediklerini göstermektedir. 

On binlerce yöneticinin görevinden alınması okulların açılması ile birlikte kaos yaşanmasına neden olacak, kariyer ve liyakat gözetmeksizin yapılan görevlendirmeler okullarımızda iş barışını bozacak ve eğitimin niteliğini daha da düşürecektir.

Başından sonuna siyasal kadrolaşma operasyonu olarak gerçekleştirilen eğitim yöneticilerinin değerlendirilmesi ve görevlendirilmesi uygulamaları, hukuktan, adaletten ve objektiflikten yoksundur. MEB, son kadrolaşma operasyonu ile "adrese teslim" görevlendirmeler yaparak bir kez daha siyasi iktidarın en stratejik kurumu olduğunu göstermiştir. 

Eğitim müdürlerinin değerlendirilmesi ile ilgili şaibelerin ve adaletsizliklerin ortaya çıkması için eğitim kurumu müdürlerinin tamamının aldıkları puanlar şeffaf bir şekilde yayınlanmamıştır. Sisteme giren her eğitim yöneticisi yalnızca kendisine verilen toplam puanı görmekte, her biri  siyasi iktidarın "emir eri" gibi hareket eden ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin verdiği puanlar değerlendirme sonuçlarında görünmemektedir. 

Milli Eğitim Bakanlığı ve milli eğitim müdürlükleri, müdür görevlendirmelerinde attıkları adımların ve verdikleri puanların şaibeli olmadığını, adil ve hakkaniyete uygun davrandıklarını düşünüyorlarsa, bütün illerin değerlendirme ve puanlama sonuçlarını şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır.  Açıklanacak sonuçlar, okul müdürlerine yönelik değerlendirmelerin yöneticilik başarılarına göre mi, siyasi referanslara göre mi yapıldığı daha net görülecektir. 

Sendikalarımız objektiflikten ve hakkaniyetten uzak bir şekilde yapılan değerlendirmeler sonucunda görevleri sona erdirilen okul müdürlerine verilen puanların iptaline karar verilmesi istemiyle davalar açmış ve hukuki süreç başlatılmıştır.

Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen ve Eğitim-İş olarak, somut hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadan, tamamen soyut ve politik değerlendirmelerle düşük puanlar verilerek üyelerimizin yöneticilik görevine son verilmesine asla seyirci kalmayacağımız, bu konuda her türlü hukuksal ve örgütsel mücadeleyi yürüteceğimiz bilinmelidir. “

Haberin videosu için alternatif link