Güçlü Ve Mutlu Yaşam İçin Özgür Basın Şarttır

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Beylikdüzü Şubesi ‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ’ paneli düzenledi. Panelde Mehmet Mert ve Sönmez Targan konuştu.

Güçlü Ve Mutlu Yaşam İçin Özgür Basın Şarttır
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Beylikdüzü Plaza İş Merkezi’nde bulunan dernek merkezinde gerçekleşen paneli Dernek Başkanı Av. İbrahim Mendeşağu yönetirken, HABERDAR Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Mert ve 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan konuşmacı olarak katıldı.

‘Sağlıklı bir kamuoyunun oluşması için; basın özgürlüğü ve halkın gerçekleri öğrenme hakkına sahip çıkıyoruz’ başlığı altında sürdürülen panele dernek üyeleri yanı sıra; Büyükçekmece Sivil Toplum Platform Sözcüsü Köksal Çebi, CHP İstanbul Milletvekili Aday Adayı Dr. Ali Şeker, CHP İstanbul Milletvekili Aday Adayı Mustafa Göküncü, CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Kerim Mendeşağu, CHP İBB Meclis Üyesi Coşkun Tanış ve Büyükçekmece Emekliler Dernek Başkanı Av. Uğur Sayaner de katıldı.

 

BAKIŞ AÇIMIZI GENİŞ TURMALIYIZ!

Panelistlerden HABERDAR Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Mert yaptığı konuşmada bakış açımızı geniş tutmalıyız, çevremizde olup bitene duyarsız kalmamalıyız diyerek şunları söyledi: ‘Güçlü bir toplum için, özgür bir yurttaş için güçlü basın şarttır. Güçlü basının oluşması ise duyarlı, vatansever, çağdaş, aydın, demokrat yurttaşın tutum ve davranışlarına bağlıdır. Ne iş yaparsanız yapın mutlaka çevrenizde olup bitene duyarsız kalmayın. Hergün mutlaka güncel haberleri takip edin. Cep telefonunuzda mutlaka bir gazetecinin telefonu olsun. Sizleri yönetenlerin, sorumluların, bürokratların, yerel yöneticilerin bir hatasını gördüğünüzde mutlaka bunu objektif basın organları ile paylaşın.

 

ELEŞTİRİ OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ!

Eleştiri olmadan, özgür basın olmadan, özgür yaşam olmaz, demokrasi olmaz, mutlu insanlar olmaz. Bilgiler paylaşa paylaşa artar ve güçlenir. Basının ana kaynağı da bilgi ve haberdir. Basın organlarını bilgilendiririn, uyarın, destekleyin. Ama bütün bunları yaparken de iyiyi ve kötüyü ayırt edin. Doğruyu ve yanlışı ayırın. Doğru, objektif, tarafsız basına güç verin. Dikta rejimler tarih boyunca güçlü basın oluşmasına müsaade etmemiştir. Bugün de bu böyledir. Ancak o dikta ve faşist anlayışı sizin gibi duyarlı yurttaş ortadan kaldıracaktır.

 

TÜRKİYE 138. SIRADA!

Basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye; 2005 yılında 98, 2008 yılında 102, 2009 yılında 122 ve 2010 yılında 138. sırada yer aldı. 178 ülke arasında yapılan sıralamada Türkiye’nin bu kadar gerilerde yer almasının en büyük etkeni bir biri ardına gazetecilerin öldürülmesi, hapse atılmaları ve baskı görmeleridir. Lübnan, Gana, Tanzanya, Uganda gibi ülkelerinde gerisinde kalan Türkiye bu böyle devam ederse korkarım yakın zamanda Ortaçağ basınına sahip olacaktır.’

 

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE ÇOK İŞ DÜŞMEKTE!

68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan ise ağırlıklı olarak düşünce özgürlüğü anlamında konuşmalar yaparak şunları söyledi; ‘Ben de bugün Cumhuriyet gazetesinde yazıyorum. Ama gazetenin traj durumu ortada. Gazeteler sadece satışlarıyla yaşarlar. Hergün evinize iş yerinize en az bir gazete alın. Siyasetten uzak durmayın. Bizleri yönetenlerden eksiğimiz yok aksine fazlamız vardır. Tabi ÇYDD gibi sivil toplum örgütlerine de büyük iş düşmektedir. Güç birliği el birliği yaparak daha çağdaş bir Türkiye’de yaşamanın yollarını aramalıyız’ dedi.