"Halkımız bu tesisi burada istemiyor"

Bir süre önce Büyükçekmece Çakmaklı'ya yapılması planlanan Çöp İstasyonu, tepkiler üzerine kaldırılırken, benzer bir projenin Silivri'de yapılması için ÇED Toplantısı çağrısı yapılacağı gündeme geldi. Konu ilgili olarak Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, SHA'ya özel açıklamada bulundu.

&quotHalkımız bu tesisi burada istemiyor"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir süre önce Büyükçekmece Çakmaklı’ya yapılması planlanan Çöp İstasyonu, tepkiler üzerine kaldırılırken, benzer bir projenin Silivri’de yapılması için ÇED Toplantısı çağrısı yapılacağı gündeme geldi.İstanbul Çevre Yönetimi Sanayii ve Tic. A.Ş. tarafından Seymen Köyü’nde 09 Ocak 2018 Saat11:00’de İlgili toplantı için; Seymen, Büyüksinekli, Beyciler, Küçüksinekli, Büyükkılıçlı, Küçükkılıçlı Mahallesi muhtarlıklarına yönelik duyuru yayınlandı. Konu ilgili olarak Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, SHA'ya özel açıklamada bulundu.

Başkan Işıklar açıklamasında “İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İSTAÇ A.Ş.’nin yaklaşık bir buçuk yıl önce Seymen Köyünde köy yerleşik alanı ve ekolojik tarım alanı içerisinde özellikle organize tarım alanı ve tarım sit alanı ilan edilmesi düşünülen vakıfların makamımca bölgenin Silivri’nin 430 metre karelik İstanbullun yanı başındaki birinci derece tarım alanı içerisinde ve bizimde çok arzu etmediğimiz daha önce de Silivri halkını büyük bir tepkiyle karşı çıktığı ama 2.300 dönüm alan içerisinde Katı Atık bertaraf tesisinin yapıldığı alan içerine, şimdi çok daha tehlikeli çok daha risk taşıyan 211 dönüm yani bu 2300 dönüm alan içerisine 211 dönümlük Tehlikeli atıkların ve bertaraf edilmesini amaçlayan 4 adet tesis yapılmasını planlayan projeyi öğrenmiş bulunuyoruz “dedi

“MAALESEF BU TERSİNE BİR DURUM OLUŞTU”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sözlerini şöyle sürdürdü; “9 Ocak 2018 saat 11:00’de Seymen köyünde Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu bilgilendirme toplantısı yapılacağını da öğrendik. Öğrendik diyorum, çünkü Çevre Etki değerlendirme toplantıları genellikle Kamu kurum görüşlerinin alındığı, Çevre halkının görüşlerinin alındığı, Sivil toplum örgütlerinin, halkın görüşlerinin, muhtarlığın, yerel yönetimin ve orada ki kuruluşların görüşlerini alınarak ondan sonra oluşturulan bir rapordur. Tersine bir durum burada söz konusu, büyük ölçüde kararlar alınmış, oluşturulmuş ve sadece ne yapılacağını söylemek gibi ne yapılacağını bilgi vermek, sonucu bilgilendirmek gibi bir duruma dönüşmüş gibi durumda. Maalesef bu tersine bir durum oluştu”

“TOPLANTIYA HALKIMIZI DAVET EDİYORUM”

“Ayın 9’unda kendilerinden durumu öğreneceğiz. Ben hemşerilerime özellikle şunu vurgulamak istiyorum; Silivri’nin 5000’lik alanında, şu alan ekolojik tarım alanı, şu alan İstanbul’un yanı başında bir Allah vergisi olan zenginlik. Bu köy yerleşik alanı, ekolojik tarım alanı, biz burasını tarım sit alanı, organize tarım bölgesi ve bizim geleceğimiz olan bu toprakların daha fazla örselenmemesini, daha fazla harap edilmemesini, geleceğe emanet bıraktığımız bu toprakları bizim zenginliğimiz olan bu toprakların daha fazla yağmalanmamasını, kötü amaçla kullanılmamasını, özellikle bunun önlenmesini halkımızın bu konuda da duyarlı davranmasını, buna karşı yapılacak olan gerek kamuoyu duyarlılığı, gerekse buna karşı görüş bildirmek konusunda ayın 9’unda saat 11 deki toplantıya halkımızı davet ediyorum. Biz katılalım, görüşlerimizi söyleyeceğiz. Tabi ki demokrasinin kuralı katılımcı, görüşleri bildirerek, açık, katılımcı bir anlayışla tepkilerimizi, görüşlerimizi eleştirilerimizi ortaya koyacağız. Hukuku zeminde, hukuki mecra da bunların burada yapılmamasını özellikle bu temkinimizi dile getireceğiz”

“KEŞKE BUNLAR DAHA ÖNCEDEN GÖRÜŞÜLSEYDİ”

“Belki karşısında şu söylenebilir, bunlar hayatın gerçeğidir böyle bir malzeme vardır, bu atıklar olacaktır, bunlar ne yapılması gerekiyor. Değerli hemşerilerim, tarım değeri düşük böyle daha yapılabilecek çok kısa mesafede alanlarda mevcut, dünya bunu başka tarım değeri düşük alanlarda çözmenin birçok örneğini vermiştir. Keşke bunlar daha önceden görüşülseydi, önceden görüşlerimiz alınarak, çözüm önerilerini hep birlikte üretseydik, bizim üzüntümüz bu”

“BUNUN ÇOK BAŞKA ALTERNATİFLERİ VAR”

“Bunun çok başka alternatifleri var, bu tesiste burada yapılmayabilirdi. Bu 2300 dönüm alan bizim yaptığımız tarım çalışmalarında 9 senedir kent ve kent çevresi tarım da 2000 dönümden alamadığımız verimi 4 dönümden alabilir duruma getirdiğimiz bir tarım çalışmamamız var. Akıllı tarımın Türkiye’de ilk defa örneklerini verdik, ilk defa bir tarım koleji açtık, bir tarım üniversitesinin kuruluş çalışmaları yapıyoruz, organize tarım bölgelerini oluşturuyoruz.  Şu gördüğünüz topraklar, İstanbul’u doyurmaya, İstanbul’u beslemeye yetecek kadar önemli bir katma değer üretecek tarım arazileri mevcut. Burada sadece gıda türü değil, birçok endüstriye ürün yetiştirecek, kanser ilaçlarından tutun da kimya sanayisine, kozmetiğe, farmakolojiden tutun gıda sanayiye birçok ürün yetiştirebilecek derecede bir topraklara sahibiz. Biz bu toprakları koruyarak, katma değeri yüksek ürünler yetiştirip, kooperatifler aracılığıyla, kolektif üretimler ve bölgesel kalkınmanın, bölgesel refahın, merkezi haline gelecek bir Silivri’yi, Üniversiteleriyle, Teknoparklarıyla, bir organize tarım bölgesi haline getirecekken bu varmak istediğimiz hedefi sekteye uğratacak, bu yatırımların bu tip tesislerin burada yapılması bizim bu amacımıza, bu müdahalemize gerçekten zarar verecektir. “

“HALKIMIZ BU TESİSİ BURADA İSTEMİYOR”

“Bu yatırımın buradan kesinlikle yapılmasına karşıyız. Başka bir alan bulunması hususunda da başka bir alan çözüm bulunması konusunda da her türlü iş birliğine, çalışmaya, öneriye de açık olduğumuzu buradan ifade etmek istiyorum. Büyükşehir İSTAŞ şirketine, bu yetkililere buradan ifade ettiğim şudur; Halkımız bu tesisi burada istemiyor, daha başka önerilerle başka çalışmalar yapılması halinde göreceksiniz ki tarım değeri düşük bölgemizde birçok yer var. “

“HALKIMI DA BU KONUDA DUYARLI DAVRANMAYA DAVET EDİYORUM”

“Aynı şekilde termik santralde de böyle bir hata var, Silivri ve Çerkezköy’de on milyon metre kare alanı bloke eden termik santral bugün bizim sınırlarımızdan alındı, ama buna sevinemiyoruz çünkü Çerkezköy’de bizim komşumuz oda yanlış. Bizim bölgemiz Karadenizin yanı başında, Marmaranın ortasında, Marmarayla, Karadenizi bağlayan bu hattın Anastasia surların yanı başında bu Allah vergisi zenginliğin, kömür zenginliği olmamasına rağmen, dünyanın terk ettiği bir teknolojide ve bütün Türkiye’de uygulanan yerlerde görünen riskler açık ortadayken burada yapılmasına hale ısrar ediliyor olmasına anlamış değiliz. Bizim bölgemiz İstanbulun yanı başında kent ve kent çevresi tarımın en kıymetli topraklarında bu tesislerin yapılmamasına. Bunların düşünüp, ekonomik ve tarım değeri düşük arazileri düşünüp yapılmasında bir akıl birliği, fikir birliği, beraber düşünerek yapılacak birçok eylem varken bu konuda ısrar edilmemesini biz bu ilgililerden yetkililerden özellikle rica ediyorum. Halkımı da bu konuda duyarlı davranmaya davet ediyorum.”