Işıklar “Görkemli Bir Geçmiş, Umut Yüklü Bir Gelecek”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Osmanlı Arşivinden 200 bin belge arasında Silivri ile ilgili olanların toplandığı ve içlerinde Mustafa Kemal Atatürk imzası taşıyan resmi belgelerden oluşan ilçe tarihine ilişkin üç cilt kitabı, düzenlediği toplantıyla tanıttı.

Işıklar “Görkemli Bir Geçmiş, Umut Yüklü Bir Gelecek”
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

İstanbul Üniversitesi Tarih Araştırmacısı mezunu olan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri’nin tarihine ilişkin olarak gerçekleştirdiği çalışmaları Bir Şehir Monografisi serisi olarak üç ciltte topladı. Büyük bir çalışma sonucu 200 bin belge içinden Silivri ile ilgili olanların derlendiği ‘Osmanlı Belgelerinde Silivri’, ‘Mili Mücadeleden Cumhuriyete Silivri’ ve Profesör Doktor Tayfun Akkaya’nın ‘Silivri’ konulu doktora tezinin tanıtım kokteyli Klassis Resort Otel’de gerçekleştirildi. Serap Çetin’in sunumuyla gerçekleşen toplantıya; Silivri Kaymakamı Mesut Demirkol, CHP Silivri İlçe Başkanı Hüseyin Şahin ve Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Sultangazi İlçe Başkanı Ali Boztaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri, MHP Silivri İlçe Başkanı Şenoğlu Türkyılmaz, CHP İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Atalay İşcan, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mecit Bayar ve Yılmaz Kaya, Belediye Başkan Yardımcıları, Başkan Koordinatörleri, Profesör Doktor Tayfun Akkaya, Tarih Uzmanları Taner Koltuk ile Süreyya Atilla Sağlamçubukcu, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşu temsilcileri, Silivrili işadamları, muhtarlar, eğitimciler ve basın mensupları katıldı.

 

“İLÇEMİZİN GEÇMİŞİ İLE GELECEĞİ ARASINDA KÖPRÜ KURDUK”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Silivri’nin tarihini ayrıştırmak, yayınlamak, araştırmak cesaretini bulmamızın nedeni; öncelikle kendimizi eğitmek, öğrendiklerimizi paylaşmak içindir. Çünkü paylaşılmayan bilgi ve birikimin sıradan bir nota eşdeğer olduğuna inanıyorum. Tarih bir toplumun geçmişi ile geleceği arasındaki köprüdür. Tarih yazmak geniş manada insanlığın zihinsel belleğinin haritalandırılmasıdır. Tarih; olaylarıyla, düşünce sistemiyle, yaşam tarzıyla, insana dair olan tüm faaliyetleriyle geçmişi kavramanın tek yoludur. Tarihin yaşadığımız dünya ile insanlığın ortak malı olduğunu kabul etmemek mümkün değildir. Eşsiz bir tarih ve kültür hazinesine sahip olan Silivri’mizin, yaşadığı evreleri geçmiş zaman gelişimini araştırmanın pek itibar gösterilmemesi bizleri üzdü. Bu kitaplardan anlaşılacağı gibi geçmişte bu topraklarda yaşamış medeniyetlerin bıraktığı izlerden gerektiği gibi yararlanamazsak, sırt dönme gafleti içinde olursak, geleceğe umutla bakma hakkını yitirmiş oluruz. Tarih istismar edilmeye en açık denklemlerdendir. Üslup ve yorum yazılı kalır ama kullanılan malzeme insanlığın ortak malıdır. Fikirlerin doğru ve yanlışlığını ancak tarih belirler, en büyük hakem odur.

 

TÜRKİYE’DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİRDİK

Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğünde Silivri’mize ait belgeler içerisinden ayrılan belge ve bilgilerin toplandığı bu kitaplarımızla, geçmişimizi gün ışığına çıkarttık. Önemle belirtmeliyim ki; bu eser kronolojik anlamda tarihi eser değildir, salt olarak bir tarih ve felsefe kitabı da değildir. Doğrudan doğruya bir fikir tarihi eseri ve Osmanlı Hukuk tarihi de değildir. Bu eser Arşivler Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan Osmanlı Hanedanlığı döneminde Silivri’mizle ilgili yapılmış olan yazışmaları ve o döneme ait günlük yaşamdan alınmış bilgileri öğrenmemize fırsat tanıyan ve sivil belgelerden oluşan bir eserdir. Bu belgelerle halkımızı buluşturmak en önemli görevlerimizdendi. Silivri Belediyesi olarak yayınladığımız Bir Şehrin Monografisi serisi, Türkiye’mizde bir ilk olma özelliğini taşımaktadır.  

 

TARİHİMİZ GELECEK KUŞAKLARA EKSİKSİZ ULAŞACAK

Üç kitap halinde topladığımız Silivri tarihi, artık kuşaklara eksiksiz ulaşacak. Profesör Doktor Sayın Tayfun Akkaya’nın doçentlik tezini güncelleyerek oluşturduğumuz ‘Bir Şehir Monografisi 1 - Silivri’ isimli kitabımız; Bizans ve Osmanlı dönemlerinde Silivri ile Silivri sınırları içinde tespit edilmiş tarihi eserleri anlatmaktadır. ‘Bir Şehir Monografisi 2 - Osmanlı Belgelerinde Silivri’ isimli kitabımız Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile oluşturduğumuz Silivri ile ilgili kararların bulunduğu Osmanlı belgelerini içermektedir. Yine Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışarak oluşturduğumuz ‘Bir Şehir Monografisi 3 - Milli Mücadeleden Cumhuriyete’ isimli kitabımızda da 1911- 1970 yılları arasında devlet büyüklerimizin Silivri ile ilgili aldıkları kararlar sergilenmektedir.”

 

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR PLAKETİ

Kitapların hazırlanma sürecinde büyük katkı sağlayan Tarih Uzmanları Taner Koltuk ile Süreyya Atilla Sağlamçubukcu’ya, Doktora tezini hazırlayan Profesör Doktor Tayfun Akkaya’ya ve kitapların baskısını üstlenen sponsor firma adına Mercek Yayıncılık Genel Müdürü Hüseyin Karasu’ya, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar tarafından teşekkür plaketi verildi. Başkan Işıklar, tanıtım toplantısına katılan tüm konuklarına tarihi kitaplardan imzalayarak hediye etti.