Işıklar: 'Tarım topraklarının yağmalanmasına izin vermeyeceğiz'

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Alipaşa Mahallesi'nde şahıslara ait tarım arazilerini tel çit ile çevirerek 'imara açılacaktır' diye tabela diken arazi yağmacılarına savaş açtı. Işıklar: 'Bu toprakları korumak vicdani borcumuzdur' dedi.

Işıklar: 'Tarım topraklarının yağmalanmasına izin vermeyeceğiz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Alipaşa Mahallesi’nde tarım arazisine kurulmak istenen yasal olmayan sanayi sitesi hakkında basın açıklaması yaptı. “Tarım topraklarının yağmalanmasına izin vermeyeceğiz” diyen Işıklar’ın basın açıklamasına; Silivri Ziraat Odası Başkanı, Alipaşa Mahalle Muhtarı Metin Gürsu, Silivri Sanayi Sitesi Başkanı Ercan Çalışkan, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, CHP Silivri Belediye Meclis Üyeleri ve bölgede yeri olan mahalle sakinleri de katılarak, açıklamalarda bulundu. 
IŞIKLAR: “PLANIN EN BÜYÜK NİMETİ TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASIDIR”
Konu ile ilgili suç duyurusunda bulunduğunu açıklayan Başkan Işıklar, şunları söyledi: “İstanbul’un anayasası olan 1/100.000’lik planda, bölgemizin mevcut doğal koşulları koruyan, onu mevcut fonksiyonlarıyla zenginleştiren Eğitim, Bilişim ve İleri Teknoloji Alanları, Fuar Alanı, Tarım Teknolojileri Alanı, Raylı Sistemleri, Limanlarıyla Silivri, geleceğe bilişim ve teknoloji kenti olmaya aday bir planla donatılmıştır. Bu planın 2009 yılından bu yana büyük bir dikkat ve hassasiyetle uygulamasını takip ediyoruz, izliyoruz.  Büyükşehir’in çok önemli katkısını burada gördüğümüzü özellikle ifade etmek istiyorum. Bu planın bize getirdiği en büyük nimet, göründüğü gibi 42 km sahilimiz ve ekolojik tarım alanı dediğimiz 430 km 2 çok önemli vasfı olan tarım topraklarının korunması amacını taşımaktadır.

“2500 DÖNÜM TARIM ARAZİSİNE, SANAYİ SİTESİ GİRİŞİMİ!
Silivri Alipaşa Mahallesi, Tem Kuzeyi kenarında kalan 2500 dönüme yakın tarım arazisi,  S.S Maslak İstanbul Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi ve İstanbul Finans Danışmanlık A.Ş isimli firma tarafından yağmalanmaya çalışılmaktadır. Alipaşa çıkışında bulunan bu tarım toprakları üzerine bir sanayi sitesi taşınması girişimini tespit etmiş bulunuyoruz. Planda da görüldüğü üzere burada hiçbir şekilde yerleşime ve diğer inşaat faaliyetine asla izin verilmemektedir. Çünkü kentin anayasasında böyle bir ifade yoktur. Sosyal medya üzerinden hazırlanan demolarla, burada sanki binalar bitmiş gibi bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır. Söz konusu firmaların, hiçbir tasarrufları bulunmadığı halde bölgede mülkiyeti olan şahısların da haberi olmadan araziye; “Bu alan MASKOOP S.S Maslak Sanayi Sitesi Proje alanıdır. 6306 sayılı yasa ve yönetmelikler çerçevesinde imara açılacaktır” yazılı bir tabela diktiğini tespit ettik.
“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na yaptığımız görüşmeler ve resmi yazışmalar sonucunda da, alanın ‘tarımsal niteliği korunacak alan’ fonksiyonunda olduğu, bölgede herhangi bir plan çalışması bulunmadığı, üçüncü kişilerin mağdur olmaması için gerekli tedbirlerin alınması tarafımıza bildirilmiştir. Bahse konu olan firmalar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Dikilen tabelalarla vatandaşlara tedirginlik yaratarak, oldubittiye getirilmeye çalışılan bu projeye, topraklarımızı yağmalamaya çalışanlara izin vermeyeceğiz! Daha önce de arazi yağmalamasına, mafyalaşmış bu proje taklitlerine izin vermemiştik. Buradan sanki bitmiş bir iş yeri satıyor görüntüsü vererek, halkı kandırılmasına sebebiyet verenlerin kamu vicdanında ve hukuk önünde bu hesabı vermelerinin kaçınılmaz olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum.


 
“BU TOPRAKLARI KORUMAK VİCDANİ BORCUMUZDUR”
Vatandaşlarımızı yaşanabilecek mağduriyetlere karşı uyarıyorum. Belediyemize 24 saat internet ve iletişim merkezi üzerinden, mesai saatinde bizzat gelerek planla ilgili her zaman bilgi alınabileceğini özellikle vurgulamak istiyorum. Üretimin ne anlama geldiğini, tarım zenginliğinin, gıda üretmenin ve katma değeri yüksek gıda üretiminin, bir toplumun kalkınması için ne kadar büyük önem taşıdığını ve tarımın dünyanın geleceği olduğunu anlamamız gerekiyor. Yedi senedir, tarım bölgesi olarak 430 km2 toprak zenginliğimizi koruyup, geliştirme çabası içindeyiz. Köylümüz, çiftçimiz karabuğdaydan tutun da, aromatik bitkilerin tamamıyla tarımda gelecek yaratan, farklılıklar yaratan, klasik tarımdan kat ve kat daha fazla gelir getiren üretim çalışmaları gerçekleştiriyor. Sürdürülebilir bir kalkınmanın temeli olabilecek bu toprakların korunması, hepimizin vicdani borcudur.”           
BİZDEN HERHANGİ BİR BİLGİ ALINMADI
Hâlihazırda Alipaşa Mahalle Muhtarlığı ve Silivri Ziraat Odası başkanlığı görevlerini yürüten Metin Gürsu da burada yapılacak olan çalışma için kurum olarak kendilerinden herhangi bir bilgi alınmadığını belirterek “Silivri bölgesinde bizim hiçbir şekilde bilgimiz olmadan yapılan çalışmalar var.Bizlerden kurum olarak Ziraat Odası ve Muhtarlık olarak bizden herhangi bir bilgi alınmadı.Son olarak yapılan çalışmaların buraya bir sanayi sitesi planlanıp sanayi sitesi uygulaması yapılacağı söylendi.Geçenlerde de buraya bir ekip gelmiş buradaki arazilerin tamamının satın alındığı gibi söylemler olmuş, buradaki arazilerin satımı olmadı,içlerinde satılanlar vardır ama 3-5’i geçmez.2500 dönüm arazinin tamamının satışı olmadı böyle bir şey yok.Burada 18.madde uygulaması yapılacağı söyleniyor.Vatandaşların kafası karıştı.Resmi yazışmalarla da belgelendi burada herhangi bir uygulamanın olmadığı belirtiliyor.Bu ekip biçilen tarım arazileri farklı bir şekilde mi kullanılacak net bir açıklama yok.Buradaki arazilerin çoğu vatandaşımızın, benim de burada arazim var, ben ne satış yaptım ne de sözleşme imzaladım” dedi.

“TARIM TOPRAKLARINA İHTİYACIMIZ VAR”
Silivri Çevre Derneği olarak Ranta karşı olduklarını belirten Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Koran da “Burada böyle bir Sanayi sitesi yapılacağını duyduk. Buralar tarım arazileri, topraklar binlerce yılda oluşan bir eko sistemin nesne, bu arazileri yok edersek yarın ne ekip biçeceğiz. Rant uğruna gelip canları istediği yeri çevirip biz buraya sanayi sitesi yapacağız. Bizim Sanayi sitesine ihtiyacımız yok ki, bizim tarım topraklarına ihtiyacımız var.”dedi.
 
“YENİ DÜKKÂNLARA DEĞİL YENİ MÜŞTERİLERE İHTİYAÇ VAR”
Yeni işyerlerine değil yeni müşterilere ihtiyaç olduğunu belirten Silivri Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan da yaptığı açıklamada “Bizim bulunduğumuz alanda yaklaşık 750 civarında işletmemiz var. Ben Silivri’nin yeni sanayi dükkânlarına değil öncelikle yeni müşterilere ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Burada yapılan işin Hukuki bir dayanağı da yok. Burada bazı insanların kandırıldığını görüyorum. Bu tamamen bir kandırmaca, şu anda Silivri Sanayi sitesi kapasite olarak çok yeterli, İstanbul’dan gelecek müşterilere de yeterli. Oradan gelecek esnaflarımız varsa da işyeri kiralamaya veya işyeri vermeye biz hazırız. Yani yeniden çok uzak mesafeye gelmelerine gerek yok, oturmuş çalışan bir sanayimiz var. Burada dükkân kiralayıp işyeri açabilirler devam edebilirler, bizde kendilerine sahip çıkarız orada.”dedi.
 
TABELA BELEDİYE EKİPLERİNCE KALDIRILDI
Gerçekleşen açıklamaların ardından, bölgeye dikilen tabela Silivri Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Gece Kondu Denetim ve Uygulama Birimi tarafından kaldırıldı.