İstanbul İtfaiyesi 300 yaşında

İstanbul İtfaiyesi'nin 300. yılı etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi'nce Resneli İtfaiye Eğitim Merkezi'nde tören düzenlendi.

İstanbul İtfaiyesi 300 yaşında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, " İstanbul ülke özelliği gösterdiği içinitfaiye olarak 150 civarında vakaya müdahale ettiğimizi söyleyebilirim her gün, 150 kadar da ambulans hizmeti vermekteyiz" dedi. 

İstanbul İtfaiyesi'nin 300. yılı etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi'nce Resneli İtfaiye Eğitim Merkezi'nde tören düzenlendi. Törende eğitim ve tatbikat çalışmalarını izleyen Topbaş, itfaiyenin 300. yılını kutladıklarını belirterek, itfaiyenin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Topbaş, İstanbul'un büyük bir şehir olduğunu vurgulayarak, "İstanbul, sadece Türkiye'ye değil dünyanın başka kent ve ülkelerine de model olmayı sürdürüyor. Yabancı ülkelerden gelen belediye başkanları ve yetkililer, bizden brifingler alarak, çalışmaları yerinde görerek ülkelerine dönüyor. Hatta o şehirlerden misafir olarak aldığımız elemanları da burada yetiştirerek tekrar şehirlerine ve ülkelerine gönderiyoruz" diye konuştu. 

İstanbul'da itfaiyenin bir olaya 5 dakikada yetişebildiğine işaret eden Topbaş, şunları kaydetti:

"Geçmişte yarım saatten önce yetişemezken, 5 dakikaya kadar hatta zaman zaman 2 dakikada ulaştığımız olaylar var.  İstanbul ülke özelliği gösterdiği içinitfaiye olarak 150 civarında vakaya müdahale ettiğimizi söyleyebilirim her gün, 150 kadar da ambulans hizmeti vermekteyiz. İtfaiye ve ambulans gece-gündüz demeden çalışmalarını sürdürmektedir. İstanbul'daki itfaiye grubu, her alan ve her noktada araç gerece kadar performansını yükselterek istenilen seviyeye geldi."

Topbaş, itfaiye personelinin eğitim alıp bazı yarışmalarda ülkeyi temsil ettiğini aktararak, bu şekilde itfaiyenin hem ülkeyi hem de faaliyetlerini tanıtma fırsatı bulduğunu dile getirdi.

İtfaiyeciliğin fedakarlık isteyen bir meslek olduğuna dikkati çeken Topbaş, "7 gün 24 saat esaslı. Zaman zaman büyük olaylarda itfaiyecimiz canını hiçe sayarak bir insanı kurtarma pahasına mücadelesini vermektedir. Bundan dolayı itfaiye ailesine teşekkür ediyorum. Fay hattında bulunan ülkemizde bölgenin sıkıntılı alanlarına da anında yetişiyoruz. Depremde Erciş'in su ihtiyacını 'Ahtapot' denilen sistemle İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi karşıladı. Büyük yangınlara da 5 kilometre mesafeden müdahale edecek ekipmana sahibiz" ifadelerini kullandı. 

Konuşmanın ardından itfaiye ekipleri, gözlem ve müdahale konteyneri ile yangın ve patlama konteynerinde tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta, yangına nasıl müdahale edildiği ve itfaiyenin nasıl olay yerine ulaşarak mahsur kalan insanları kurtardığı gösterildi. Bir yangın söndürme helikopteri de ekiplere havadan destek verdi.   

Topbaş, tatbikatın sonunda itfaiyenin 300. yıl pastasını, itfaiyecilik eğitimi alan çocuklardan oluşan gönüllü itfaiye ekipleriyle kesti. 

24 saat görev başında  

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, İstanbul İtfaiyesi'nin son 11 yılda dünya standartlarına ulaştığı vurgulandı.

En modern ve gelişmiş ekipmanlarıyla binlerce olaya müdahale eden itfaiyecilerin her zaman İstanbul halkının yardımına koştuğu ve Kocayusuf, Ahtapot, Yengeç, Hızırgüç, Alev Kartalı olarak adlandırılan en modern itfaiye araçlarıyla 24 saat görev başında olduğu belirtildi. 

Açıklamada, itfaiye denilince akla ilk yangının geldiği ancak değişen dünyada itfaiyecilerin artık kurtarma, doğal afetler, kazalara müdahale, eğitim ve önleme çalışmalarında da yeni misyon üstlendikleri kaydedildi. 

Yurt içi ve dışında birçok doğal afette görev alan İstanbul İtfaiyesi'nin eğitimde de öncülük yaptığı aktarılan açıklamada, yılda 427 bin 782 vatandaşa afet ve korunma eğitimi verildiği bildirildi.

Açıklamada, İstanbul İtfaiyesine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı: 

Eğitim verilen vatandaş                      427.782

Yetiştirilen itfaiye gönüllüsü                     5245

Yangınlara ortalama varış süresi          5 dakika 

Araç                                                            719

Personel                                                   4.687

İstasyon                                                       112

Plajlarda kurtarılan kişi sayısı                   6.646  

Yangın                                                     15.848

İtfaiye olay                                                33.346