Kalko: "Ne olursa olsun önceliğimiz insanlık"

17 yıldır Silivri'de ikamet eden, akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören ve yataklı bakıma ihtiyacı olan Nevride Turan ve eşi Turgut Turan'ın mağduriyetine vakıf kurma hazırlıkları devam eden Ümit Kalko el uzattı. Geçekleştirdiği yardımlar dolayısı ile Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın hakaretlerine maruz kalan Kalko, yaptığı açıklamada kendisini ve yaptığı çalışmaları hiçbir söz ve eylemin yıldıramacağını söyledi.

Kalko: &quotNe olursa olsun önceliğimiz insanlık"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakıcı olmadığı için eşinin hasta bakımını üstlenen ve bu nedenle çalışamayan Turgut Turan, son iki yıl içerisinde birçok kez belediyenin ilgili birimlerine girerek yardım talebinde bulunduğunu dile getirdi. Eşi Nevride Turan’ın bakıma ihtiyacı olduğunu belirten ve çalışamadığını söyleyen Turgut Turan, belediyenin ilgili birimleri tarafından defalarca reddedildiğini, birim yetkililerinin farklı bir siyasi partinin ismini vererek Burası dilenme yeri değil git onlar yardım etsin” dediğini söyledi.

Turgut Turan ve sağlık sorunları nedeniyle mağduriyeti bulunan Nevride Turan’ın yardım çağrısına el uzatan Ümit Kalko yaptığı açıklamada, “Mağdur olan bir aile var, bu ailenin yardım taleplerine ilgili belediye defalarca cevap vermediği gibi insanları azarlayarak kapısından geri çevirmiş. Bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte harekete Sağlık Bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Silivri Kaymakamlığı’mız gerekli çalışmaları başlatarak ailenin özellikle de Nevride Hanım’ın mağduriyetini gidermek adına gerekli işlemleri yapılıyor. Ben de kendi adıma Silivri’yi seven bir vatandaş olarak ve kuracağımız vakfın misyonu gereği mağdur ailemizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için elimden gelen her şeyi ortaya koydum ve ilgili arkadaşlarımın ihtiyaçları belirleyerek, gerekli yardımı aileye ulaştırması için çalışmaları başlattım. Bu öncelikle bir insanlık görevidir. Sonrasında da sosyal devlet anlayışının gereğidir. Mağdur olan ailemizin tıbbı malzeme, günlük bakım malzemesi, erzak, ev eşyası, hasta yatağı ve sandalyesi ve hatta gerekli tıbbı ekibin yardımı konusunda yardımı ulaştırdık. Tabi söz konusu aile bir barakada yaşıyor elektrik, su, doğalgaz gibi şeyler yok. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen sel felaketinden etkilenmişler. Ev insanî koşullara ve yaşamaya uygun değil. Sosyal devlet anlayışının temel kurallarından biri fırsat eşitliğidir. Her bireyin insanî koşullarda yaşamak en doğal hakkıdır. Bırakın ki normal bireyleri dezavantajlı dediğimiz gruplarda özellikle sağlık sorunları yaşayan bireylere yardım etmek, her vicdanı olan vatandaşın sorumluluğu olduğu gibi kamu kurumlarının da temel görevidir.

Silivri Belediyesi, mağduriyetin giderilmesiyle alakalı çözüm üretmek yerine mağdur aileyi defalarca geri çevirmiş ve özrü kabahatinden büyük olmuştur. Süreç içerisinde 3-4 kez aileye gittiklerini, hasta bezi ve kırık dökük bir sandalye verdiklerini söyleyerek talihsiz açıklamalarda bulunmuşlardır. Bu süreçte yardım etmedikleri gibi eşine baktığı için çalışamayan Turgut Turan’ı, birkaç farklı yerden yardım aldığına dair suçlayarak durumu suiistimal ettiği konusunda itham etmişlerdir. Bizim şu durumda düşünmemiz gereken eşine bakan bir insanın durumu suiistimal edip etmediği midir yoksa gerçekten mağduriyeti olan Nevide Hanım’ın mağduriyetinin giderilip giderilmediği midir?

Silivri Belediyesi’nin bu süreçte yaptığı açıklamaları devlet adamlığı kültürüne yakıştırmadığım gibi sosyal belediyecilik anlayışına da uygun olmadığını düşünüyorum. Belediyenin yapmış olduğu yanlış işlem ve eylemlerden sonra Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın şahsımı hedef alarak, yapılan bu haberlerden beni sorumlu tutmasını ve “köpekler istedi diye atlar ölmezmiş” açıklamasını şahsıma yapılmış aleni hakaret olarak görüyorum. Şu unutulmamalıdır ki, “Ben halkım isterse kumar oynamam” diyen ve iki lafından biri hakaret olan bir belediye başkanının seviyesine hiçbir zaman inmeyeceğim ama şu da unutulmasın ki “Edepli edebinden susar, edepsiz ben susturdum zanneder”.

Hiç kimse zannetmesin ki ben susacağım. Ben Silivri Belediye Başkanı gibi hakaret dolu sözlerle, darbeci bir yönetimle ya da davranışlarla değil, Silivri’de yaptığım çalışmalarla konuşacağım.

Kimse zannetmesin ki haksızlığa, hukuksuzluğa da boyun eğeceğim. Bunu yapsa yapsa Silivrispor Genel Kurulu’nda yaşadığımız gibi Özcan Işıklar’ın sağında ve solunda oturan, kendisiyle kutsal ittifaklar yapan, farklı partilerde aynı amaç, çıkarlar ve menfaatler için çalışan kişiler yapar. Ben hiçbir zaman bu çıkar ve menfaatlerin içinde olmadım ve olmayacağım da…

Yakın bir zamanda kurulma işlemleri tamamlanacak ve çalışmaları başlayan vakfımızın açılışında sevgili Silivrili hemşerilerimle beraber olmayı ve yapacağımız yardımların, projelerin katma değer sağlayacağını ümit ediyorum.” dedi.

Kuracağı vakfın eğitim, sanat, kültür, spor ve sosyal yardımlaşma alanlarında faaliyet göstereceğini belirten Kalko, özellikle bu alanlarda gerçekleşen projelere destek olacaklarını dile getirdi. Eğitim konusunda başta köy okulları olmak üzere devlet okullarının bakım ve onarım çalışmalarının yapılmasına, gerekli ihtiyaç malzemelerinin karşılanmasına katkı sağlayacaklarını, amatör spor kulüplerinin ve futbol dışında farklı spor branşlarının güçlendirilmesi konusunda çalışmalar yürüteceklerini belirten Ümit Kalko, Nevide Hanım ve eşi gibi yardıma ihtiyacı olan aile ve bireyleri belirleyerek gerekli desteğin sağlanacağını, cami ve cemevi gibi ibadethane projelerine yardım edeceklerini söyledi.