Keyfi araç çekimine son

Artık trafik düzeni ve güvenlik bakımından tehlike oluşturmayan hiçbir araç parka çekilemeyecek. Özel çekicilerin ‘para kazanmak için’ buldukları her aracı çekme keyfiyeti sona erecek. Parka çekilecek araca trafik polisi karar verecek ve çekime eşlik edecek. Zorunlu haller dışında trafik ekipleri aracı çekmek yerine, ihlal durumunu fotoğraflayarak plakasına ceza kesecek

Keyfi araç çekimine son
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İçişleri Bakanı Osman Güneş, park yasağı, araçların çekilmesi gibi konularda yaşanan keyfi uygulamaları bitirecek bir genelge yayımladı. 81 il valiliğine gönderilen 28 Mart 2011 tarihli genelge vatandaşın keyfi uygulamalarla mağduriyetini önleyecek.

VATANDAŞI MAĞDUR EDİYORSUNUZ

Genelgede öncelikle Bakanlığa gelen şikayetler ile yapılan denetim ve incelemelerden Trafik Kanunu’nda belirtilen park yasağı kuralını ihlal edilen araçların, yasal koşullar oluşmadığı veya trafik düzeni ve güvenliğini etkilemediği halde çekilerek otoparklara götürüldüğü tespiti yapıldı. Araç çekimi ve otopark muhafazası sırasında gerekli titizliğin gösterilmediği, çekici ve otoparkların belirlenmesinde gerekli mevzuat hükümlerine yeterince uyulmadığı ve vatandaşın mağdur edildiği belirtildi.

HİÇBİR ARAÇ ÇEKİLMEYECEK!

 

Genelgede, bundan sonra trafik düzeni ve genel güvenlik bakımından tehlike yaratacak biçimde bulunan ve mutlak surette kaldırılması gereken araçlar dışında hiçbir aracın çekilmeyeceği emri verildi.

FOTOĞRAF ŞARTI

Park yasağını ihlal etmiş aracın plakası ve ihlal durumu fotoğraflanarak, cezai işlem plakasına yapılacak.

SÜRÜCÜ GELDİYSE ALABİLECEK

Çekilmekte olan aracın sürücüsünün aracının yanına gelmesi durumunda ise düzenlenen trafik idari para cezası tutanağı sürücüye imzalattırılacak. Ancak herhangi bir ücret talep edilmeksizin araç orada sürücüsüne teslim edilecek.

TRAFİK POLİSİ KARAR VERECEK

Yeni düzenlemeye göre artık araçların otoparka çekilmesine trafik polisleri karar verecek. Araçların yetkisiz kişi ve kuruluşlarca ve trafik görevlileri bulunmaksızın çekilmesine kesinlikle izin verilmeyecek. Araçların çekilmesi ve muhafaza altına alınmasında öncelikle trafik kuruluşları ile reski kuruluşlara ait çekici/kurtarıcı ve park yerlerinden faydalanılacak.

HABER VERİLECEK

Araçları otoparka çekilmesine rağmen 24 saat içinde müracaatta bulunmayanlara çekilme nedeni, uygulanan cezai işlem ile arabanın bulunduğu otoparka ait bilgiler verilecek.

İŞTE PARKA ÇEKME NEDENLERİ

 Mağduriyetlerin önlenmesi için araçların hangi hallerde otoparka çekileceği net olarak belirlendi. Buna göre araçlar sadece şu durumlarda, trafik polisinin kararı ve eşliğiyle birlikte parka çekilebilecek.

 - Belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay duraklarına,

- Yaya kaldırımı ve geçitlerine,

- Okul geçitlerine,

- Kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık kuruluşu, garaj, park, konut gibi yerlerin giriş-çıkışlarına

- Usulüne uygun olarak park etmiş araçların ikinci sıra yanına,

- Kavşak içlerine,

- Tünel girişlerine,

- Köprü girişleri ve üzerine,

- Yangın musluklarının bulunduğu yerlere,

- Özürlülerin araçları için ayrılmış yerlere park etmiş araçlar ile trafik düzeni ve genel güvenlik bakımından tehlike oluşturacak araçlar haricinde hiçbir araç çekilmeyecek.

OTOPARK STANDARTLARI DEĞİŞTİ

Bakanlık, otopark standartlarını da yeniden belirledi.Geceleri yeterince aydınlatılmayan, afetlere karşı sigorta yaptırmayan işletmelerin yetki belgesi ve araç çekme izni iptal edilecek.

Genelgenin belirlediği kriterler şöyle:

Otoparkın etrafı duvar veya tel örgü gibi engellerle çevrilecek.

Geceleri yeterince aydınlatılacak.

24 saat kamera ile izlenecek.

Yangın söndürme sistemi olacak.

Sabit telefon hattı bulunacak.

Yangın, sel, deprem gibi afetlere karşı sigortalanacak.

Güvenliği sağlamak için 24 saat süreyle bekçi ya da görevli bulundurulacak.