Korsan:Biz arıtma tesislerine karşı değiliz

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Selimpaşa'ya yapılması planlanan Arıtma tesisi ile ilgili açıklama yaptı.

Korsan:Biz arıtma tesislerine karşı değiliz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Korsan yazılı basın açıklamasında "On iki bin nüfuslu Selimpaşa‘ya hemen dört yüz bin kişilik bir pislik çukuru yapılacakmış, bu zamanla iki milyon kişilik bir çukura dönecekmiş. Bunun için 250 dönümlük bir alanda arıtma tesisi yapılacakmış. 

Kimse Selimpaşa‘lılara böyle bir tesis istermisiniz diye sormadan, oldu bittiye getirerek, bakın ne de güzel bir tesis, iki milyon kişinin atığını sizin beldenize getireceğiz diye sanki müjdeli bir haber veriyorlar. 

Duyurusu son dakikada yapılan bir toplantı. Efendim neymiş, gazetede yayınlamışlar. Kaç kişi okuyor gazeteleri. Neden beş-on gün önceden anonsla duyurup, halkı bilgilendirmediniz. Son dakikada kahvelere asılan uyduruk ve küçücük bir yazıyla halka haber vermişlermiş. 

Sadece toplantının yapılacağı kahvede oturan on beş, yirmi kişi haberdar olmuş ve toplantıya katıldılar. Tesisin yapılacağı yerin yakınındaki sitelerde oturanların ve arsa sahiplerinin çoğunun haberi olmamış ki, oralardan gelen hiç kimse yoktu. Bu tesis imar alanı içinde. Yani dört bir tarafında yeni yapılaşmalar olacak. Yurttaşlar tesis dolayısıyla arazilerinin değerinin düşeceğinden korkuyorlar. Bu tür tesislerin en büyük sorunu etrafa yaydıkları pis kokudur. İyi bir işletmeyle koku önlenir diyorlar. Bugüne kadar bu tür işletmelerin hiç de iyi işletilmediklerini defalarca gördük. O tesisler mutlaka kokarlar. İkinci önemli sorun ise kamyon trafiğidir. Tesisden çıkarılan arıtma çamurunun son depolama yerine gönderilmesi için hergün sayısız kamyon seferi olacaktır. Başlangıç için dört yüz bin kişilik bir tesisten söz ediyoruz. Daha sonra ise iki milyon kişilik bir tesis. Ne kadar çamur çıkacağını, ne kadar kamyon gerekeceğini varın siz hesaplayın. 

Kumburgaz‘ın, Kamiloba‘nın ve Celaliye‘nin atıkları da bu tesiste arıtılacakmış. Yani siz Kumburgaz‘da yapacaksınız, atıklarınız Selimpaşa‘ya gelecek, orada arıtılıp, denize dökülecek. Bu tesis üstelik geçen yılki sel felaketinin yaşandığı dere yatağına yapılıyor. Yeni bir sel felaketinde tüm atıklar Selimpaşa‘yı basacak. 

Biz arıtma tesislerine karşı değiliz, fakat bu tesisin yeri tamamen yanlış ve halkı mağdur edecek. Ayrıca tesisin boyu bize, önümüzdeki dönemde bölgeye ne kadar göç beklendiğini ve anadoludan koparılacak bir kaç milyon kişinin daha bu bölgeye doldurulacağını gösteriyor. Bu proje, bir ihtiyaçtan kaynaklanmıyor, bu tamamen politik bir tercihin sonucudur. 

AKP iktidarı zaten bunu söyleyip duruyor. Tüm Türkiyeyi, İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesine toplamaya çalışıyorlar. Boşalan anadolu topraklarını ne yapacaklarını da açıklasalar belki daha anlaşılır olurlar.