Müftü'den Berat Kandili mesajı

Silivri Müftüsü Mustafa Onat, Berat Kandili'ni anlattı.

Müftü'den Berat Kandili mesajı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Onat’ın konuşması şöyleydi:

“Bugün Şaban’ın 14. Günü. Mübarek Berat Kandili’ne erişmenin mutluluğu ve heyecanı içerisindeyiz.  Allah-u Teâlâ, kıyamete kadar bu kandillere ulaşmanın, Ramazan’a yaklaşmanın mutluluğunu necib milletimize nasip etsin.

Dinimizde gönüllerimizi aydınlatan 5 kandilimiz vardır. Bunlardan biri de Şaban ayının 14. gününü 15’ine bağlayan gecedir. Berat nedir? Bir sanık mahkemeye gider. Ama sanığı destekleyen bazı destekler vardır, kanıtlar vardır. Bunları mahkemeye gösterdiğinde hâkim sen bu suçu işlememişsin diyerek sanığın beraatına karar verir. Tıpkı bunun gibi Allah-u Teâlâ’nın günah, suç işlemiş birçok kuluna cehennemden beraat ettireceğini Peygamber Efendimiz(s.a.v.) bize müjdeliyorlar. Hatta Peygamberimiz bir hadisinde buyuruyorlar ki: “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri dönmez, kabul olunur: Receb’in ilk gecesi, Şâban yarısı gecesi, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi.”

Bu gecede yapılan dualar reddolunmaz. Bu gece güneşin batışıyla beraber Allah-u Teâlâ rahmet kapılarını, dua kapılarını açar ve şöyle buyurur: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızk isteyen yok mu, rızk vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim.” Bu olay sabah güneş doğana kadar devam eder.”

Bu geceyi şöyle geçirmemiz lazım. Peygamber Efendimiz “Berat Kandili’nin gündüzünü oruçla, gecesini namazlar geçirin.”  buyuruyorlar. Kulun Allah’a yakın olduğu an, namaz anıdır. Kul çin en büyük özgürlük Allah’ın rızasını kazanmak, ona yakın olmaktır. Yaşlı olanları ziyaret eylemek, çocuklarımıza bugünü anlatmak, birbirimizin kandilini kutlamak, derdi olanların derdini gidermeye çalışmak, kaza namazlarımız varsa onları gidermeye çalışmak, oruç tutmak, Kuran okuyarak, Peygamberimizin hayatını okuyarak, geçirmiş olduğumuz bir senenin muhakemesini yaparak geçirebiliriz bu geceyi.

Bu vesileyle tüm Müslüman aleminin Berat Kandili’ni tebrik ediyor ve hayırlara vesile olmasını diliyorum. “