SBS ile ilgili merak edilenler

İlköğretim 8. sınıf öğrencileri 4 Haziran 2011 Cumartesi günü, ilköğretim 7. sınıf öğrencileri ise 5 Haziran 2011 Pazar günü Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girecek.

SBS ile ilgili merak edilenler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

7 ve 8.sınıf SBS’ ye bir haftadan az bir vakit kaldı. Özel Fatih Koleji Müdür Yardımcısı Gazi Felek'le yaptığımız ,Öğrencilere ve ailelere sınav öncesi faydalı olabilecek  röportajımız

SHA-Sınava 5- 6 gün kaldı. Bugünlerde sınava girecek öğrenciler neler yapmalı?

Son güne kadar günlük bir deneme çözmeli. Yanlış yaptığı konu varsa kısa tekrarını yapmalı.  Denemeleri çözerken sınav süresine dikkat etmeli.

Özellikle son 5 yılın çıkmış sorularını çözmeli. Genel olarak soru şekilleri birbirine çok benzediği için geçmiş senelerde sorulan soruları çözmek; hem öğrenciye sınav şeklini gösterecek, hem de hangi konuları iyi öğrendiğini ve hangilerini iyi öğrenemediğini anlamasını sağlamak açısından son derece yararlı olacaktır. Sadece son gün deneme veya soru çözmeyebilirler.

SHA-Sınavdan önceki gün neler yapılmalı?

Sınavdan önceki günde sınav günü kalkacağı saatte kalkmalı. Her zaman yaptığı kahvaltıdan yapmalı. Yağlı tuzlu ve mideyi rahatsız edici yemeklerden kaçınılmalı. Kahvaltıdan sonra sınava gireceği okulu görmediyse görebilir.

Fiziki yaralanma, kırılma ve çıkıklar oluşturacak sporlardan kaçınarak hafif yorucu spor faaliyetleri yapılabilir. Buradaki yorulmaktaki kasıt akşam erken uyumaya yardımcı olması. Sınav öncesi akşam 22.00-22.30 arasında yatmalı.

Sınavdan önceki gün evde sınav konuşulmamalı. Sınavdan önceki gün bilgisayar oyunları ve internette uzun süreli kalmamalı. Özellikle facebook, youtube gibi paylaşım sitelerine mümkünse o gün hiç girmemeli.

SHA-Sınav günü neler yapılmalı?

Sabah 07.30- 08.00 gibi erken kalkıp. Hafif bir kahvaltı yapılmalı. Kahvaltı da bal veya tatlı türünde çeşitlerden az miktarda tadılmalı. Sınavda tuvalete çıkma ihtiyacı hissettirecek kadar aşırı sıvı tüketmekten kaçınılmalı.

Eğer heyecan veya aşırı panikleme varsa ılık suyla duş alınabilir. Rahat edecek kıyafetler giyinmeli. Sakinleşmek için İlaç alınmamalı ve zorda kalmadıkça ağrı kesici kullanılmamalı. Sınava giderken sınav giriş belgesini ve T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanını yanına almayı unutmamalı.

En geç saat 09.15’te sınav yerinde olmalı. Sınav süresini takip etmek amaçlı basit bir saat yanına alınmalı. Çok amaçlı saate müsaade edilmeyeceği unutulmamalı.

SHA-Sınav esnasında neler yapılmalı?

Sınav salonuna girdikten sonra sıranıza ve sınıfınıza alışmaya çalışın. Oturacağınız sıra alçak olabilir, güneş görebilir, pencere kenarı olabilir, dışarıdan sürekli gürültü gelebilir. Bütün bu olumsuzluklara takılıp kalmayın ve moralinizi bozmadan sınava odaklanın. Sınavdaki kitapçık türünü optiğinize kodlamayı unutmayın.

SHA-Sınava hangi dersin sorularından başlanılmalı ?

Bir yıl boyunca deneme sınavlarında hangi dersin sorusuyla başlıyorsa öyle başlamalı. Sınavda denemediği yeni bir taktik veya yöntemi denememeli. Tavsiye olarak Türkçe dersiyle başlamasını söyleyebiliriz. Soruları yavaş çözen öğrenciler içinde mutlaka puanı yüksek olan derslere öncelik vermeli.

SHA-Sınavda cevapları kaydırmamak için ne yapılabilir?

Karşılıklı iki sayfayı çözdükten sora optik forma işaretlemeye geçilirse hem kaydırma ihtimali aza indirgenir hem de optiği işaretleme esnasında beyin dinlenmiş olur. Diğer türlü soruların tamamı bittikten sonra optik işaretlemesi yapılırsa kaydırma ihtimali artar.

Soruların hepsini aynı anda işaretlemek dikkatin dağılmasını artırır hem de optiğe bütün şıkları işaretlemeye vakit kalmaya bilir. Her sorudan sonra optiğe işaretleme de büyük bir zaman kaybı olabilir.

SHA-Sınavda bir soru için ne kadar süre ayrılmalı?

Her soruya bir dakikadan fazla süre ayrılmamalı. Eğer soru zorsa bir işaret koyup sonraki soruya geçmeli. Daha sonra vakit kalırsa o zor dediğiniz sorulara dönülmeli. Kitapçık türüne göre ilk soru takıldığınız konulardan gelebilir, moral bozmadan bir sonraki soruyla sınava devam edilmeli.

Sınavdan sonra kitapçıklar öğrencilere verileceğinden öğrenci kendi kitapçığını almak için beklemeli ve cevap anahtarı yayınlanmasıyla da mutlaka sorularını kontrol etmeli. Sonuç nasıl olursa olsun moral bozmadan tatile başlamalı.