Sel felaketi unutulmadı

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar 08.09.2009 tarihinde meydana gelen sel felaketinin yıldönümünde, Selimpaşa ve Silivri’de su baskınları yaşanan bölgelere ziyarette bulunarak, hayatını kaybedenler için denize çelenk bıraktı.

Sel felaketi unutulmadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

08 Eylül 2009 tarihinde metrekareye 235 kilogram yağış düşmesi sonucu Silivri’de meydana gelen sel felaketinin yıldönümünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, aynı şiddette meydana gelebilecek olası bir yağışta aynı olayların yaşanmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizerek, kamulaştırma çalışmalarının aciliyetle yapılması gerektiğini belirtti. Selimpaşa Denizkent Sitesi’nde basın açıklaması gerçekleştiren Başkan Işıklar, sel felaketinde hayatını kaybeden, aralarında Dila Manav’ın da bulunduğu 3 kişinin anısına denize çelenk bıraktı.

 

IŞIKLAR; “BELEDİYE İMKÂNLARIYLA ÜSTESİNDEN GELİNEMEZ”

Silivri’nin yağış rejiminin değiştiğini ve ilçenin bu tip sel baskınlarına çok müsait olduğunu söyleyerek açıklamalarına başlayan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar şunları söyledi; “Dere yataklarımız yüzyıllardır açıktı. Selimpaşa’da bulunan iki dere, bundan önceki yağışlarda bu kadar zarar görmemişti. 08.09.2009 olan baskınlarda Selimpaşa en çok zararı gören yer oldu. Tabi bunun sebeplerini tartışabiliriz ama biz sonuçlarını yaşadık. Sebepleri konusunda bizim yapabileceklerimiz vardı ve onları yapmaya çalıştık. Fakat sadece Silivri Belediyesi’nin imkânlarıyla üstesinden gelinebilecek bir sorun olmadığını biliyoruz. Buraya daha genel bir yaklaşım, genel bir çözüm bulunması gerekir.”

 

“YERLEŞİM DOĞAYLA UYUM İÇİNDE OLMALI”

Tüm kurumların üzerine düşen sorumluluğu gerçekleştirmesi gerektiğini belirten Işıklar; “Bu yaşananlar umarız bir daha tekrar etmez. Tekrar yaşanmaması adına elimizden geleni yapmaya çalıştık. Hala da devam ediyoruz ama bu yapılanlar yeterli mi? Tabi ki yeterli bulmuyoruz. Dere yataklarındaki işgallerin kaldırılması ve suyun denize ulaşması için önünde engel bırakmadan açılmasından başka bir çözümü de yok. Artık doğal afetlerle birlikte yaşamaya alışmamız gerektiğini anlamamız lazım. Doğayla uyumlu olmayan hiçbir yerleşim sağlıklı değil ve sonuçlarını da acı tecrübelerle yaşıyoruz. 08 Eylül 2009’da yaşadığımız olay hepimize bir tecrübe oluşturdu diye düşünüyorum. Yeni planlama süreci içerisinde böyle durumlara kesinlikle müsaade edilmeyecek. Biz göreve geldikten 7 ay sonra bu olayı yaşadık. Belediyenin, halkımızın, devletin ve devletin tüm kurumlarının çok daha sorumlu davranması gerektiğini düşünüyoruz. Yetki olarak bir kargaşa oluşmuştu. Karayolları bakıyor, Büyükşehir’in görev alanı içerisinde ve aynı zamanda Silivri Belediyesi’nin de görev alanının içerisinde ancak herkesin ayrı ayrı görev ve sorumlulukları var. Dere yatağının üzerindeki yapılaşma, Türkiye’nin sorunu. Bunlar zaman içinde yasallaşmış. Dere yataklarının doğal akışı içerisinde suyun denize ulaşmasını sağlayacak ortamın oluşturulması gerekir” şeklinde konuştu.  

 

“AYNI ŞİDDETTEKİ BİR YAĞIŞ, AYNI FELAKETİ YAŞATABİLİR”

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun ilçeyi ziyaret etmesinin ardından sorunların daha net bir şekilde masaya yatırıldığını ifade eden Başkan Işıklar açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Burada dikkat edilmesi gereken konu şudur; 1/100.000’lik ve 1/5000’lik planlarda önemli önlemler alınarak, yapılaşma sınırı konuldu. Mevcut sorunların iyileştirme ve rehabilite edilmesi için Karayollarının, İSKİ’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin acil önlem alması gerekiyor. Maalesef biz geçen yılki gibi bir yağış gelse, aynı şeylerin yaşanmamasını garanti edemiyoruz, aynı şeyler tekrar yaşanabilir. Vali Bey’in ilçemize yaptığı son ziyaretin ardından sorunlar daha net bir şekilde masaya kondu. Yapılan çalışmalar bir daha gözden geçirildi. Kamulaştırma taleplerini biz verdik. Denize ulaşması, işgallerin kaldırılmasıyla ilgili taleplerimizi bildirdik. İSKİ’ye bunu projelendirmesi, Büyükşehir’e de kamulaştırması işi düşüyor. Karayolları da bu menfezlerin açılmasını sağlamakla görevli. Bunların eş zamanlı olarak yapılması konusunda sıkıntılar oluştu. Geçen yıldan bu yana amacına ulaşan ve bizi tatmin eden çok ciddi bir adım atılmadı. Vali Bey’in müdahalesiyle çalışmalar hız kazandı. Fakat sıkıntıların acilen çözüme kavuşması gerekiyor.”

 

“HAYATINI KAYBEDENLERE ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM”

Selimpaşa Denizkent Sitesi’nde yaptığı açıklamaların ardından, sel felaketinde hayatını kaybedenler anısına denize çelenk bırakan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; “Ben geçtiğimiz yıl bu felaketi yaşayan tüm hemşerilerimize geçmiş olsun diyorum. Bu acı bir daha yaşanmasın. Özellikle can kayıplarında çok büyük üzüntü duyduk. Onlara da Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine baş sağlığı diliyorum. Bu acı hepimizin acısıydı. Umarım bir daha yaşanmaz. Bugün, bu konuya tekrar dikkat çekmek, geçmişte yaşadığımız bu acıyı hatırlayıp bundan ders çıkarmak için burada toplandık. Siz basın mensuplarımıza da bu duyarlılığı gösterip, bizlerle birlikte olduğunuz için teşekkür ediyorum. Dileğim bir daha böyle bir felaketin yaşanmamasıdır” dedi.

 

IŞIKLAR BASIN MENSUPLARINA AFET BÖLGELERİNİ DOLAŞTIRDI

Basın mensuplarına Selimpaşa ve Silivri’de kamulaştırılma ve ıslah çalışmaları yapılması gereken dere yataklarını dolaştıran Başkan Işıklar, kamulaştırma çalışmalarının biran önce yapılması gerektiğini belirtti. Işıklar konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Boğluca Deresi üzerinde bulunan 84 hanenin 39 tanesinin ödemesi yapılmış. Yaklaşık 10 trilyona yakın bir para ödendi. 12 kişiyle de mahkemelikler. Dava süreci, uygulamaya engel değil. Dava devam ederken kamulaştırma yapılabilir. Maalesef bugüne kadar 84 tanesinin 39’unun parası yatırıldı, diğerlerine henüz bir ödeme yapılmadı. Tamamına ödeme yapılmadığı gibi, buradaki yıkım işlemine de başlanılmadı. Dere yatağının genişletilip, zemin iyileştirilmesinin, betonlaştırılmasının yapılması gerekiyor. Geçen 8 Eylül’den bu yana kadar hiçbir sonuç alınmadı. Fakat Karayolları bir çalışma başlattı, menfezin altını genişletme işine sanırım bayramdan sonra başlayacaklar. Fakat tekrar ediyorum ki, bu da yeterli değil. Çünkü dere yatağının Abelia Tesislerinin oraya kadar temizlenmesi ve genişletilmesi gerekiyor. Amaç dere yatağından suyun denize ulaşmasını sağlamak.”

 

“SELİN GETİRDİĞİ ATIKLARA BİR YILDIR DOKUNULMADI”

Alipaşa yolu üzerinde, kurban kesim yerinin yanında toplanan sel atıklarının bir yıldır kaldırılmadığını söyleyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, son olarak şu açıklamalarda bulundu; “Geçtiğimiz yıl selin getirdiklerini toplayıp, bir yerde biriktirdik. 11 Eylül 2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız ilçemizi ziyaret ettiğinde, sel taşkınları sonucu sürüklenen çöplüğün, evsel atığın toplanıp İSTAÇ’ın döküm yerine dökülmesi gerekiyor dedim. Biz onları geçici olarak kurban kesim yerinin yanına depoladık, 2300 kamyon civarında da bir malzeme olduğunu söyledik. Hatta o dönemde İSTAÇ, bu atığın toplanmasının bedele tabi olacağını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanımız bir görüşme yaparak, ‘bu doğal afettir, döküm yerine dökülsün’ diye bir talimat verdi. Fakat maalesef orası ile ilgili olarak birkaç görüşme yapmamıza rağmen, bu pisliğin taşınmasıyla ilgili hiçbir destek alamadık. Biz o bölgede zaman zaman sağlık tehdidi yaratmasın diye ilaçlama yapıyoruz. Bu konuya ne kadar duyarlı bakıldığının ve ne kadar ciddiyet gösterildiğinin bir göstergesidir. Boğluca Deresi çevresinde yapılacak çalışma için, ‘hemşerilerimiz zorluk çıkardı yıkamıyoruz’ gerekçesi pek yeterli bir açıklama değil. Orada o çöplüğün kaldırılmasına zorluk çıkaran yok ama maalesef çöpler de kaldırılmıyor.”