Silivri'de boğaz heyecanı

'Kanal İstanbul' projesi ile gözer Silivri'ye çevrildi. İşte bölgede, proje için olası rota...

Silivri'de boğaz heyecanı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Çılgın Proje"yi açıkladı ama güzergahı açıklamadı. Ancak projenin önemli bir bölümünün Silivri'den geçmesi bekleniyor. Çünkü en çok hazine arazileri bu bölgede bulunuyor. Ayrıca Karadeniz ile Marmara'nın en yakın olduğu yer de yine bu bu bölge olarak karşımıza çıkıyor.

Projenin söylentileri bile bölgeyi heyecanlandırdı. Peki bundan neler olabilir? "Çılgın Proje"nin rotası nereden geçebilir? İşte bölgenin yapısını iyi bilen isimlerden biri olan Değişim Gazetesi Sahibi Ahmet Refik Bek'in değerlendirmesi:

"Silivri'de büyük yatırımların olacağı, 100 binlik planlarda belliydi. Havaalanı ve liman projesi ile üniversite ve lojistik alanlar bu plan dahilindeydi. Bununla beraber bölgede konut alanında ciddi planlar var. Bu planlarla birlikte yaklaşık 1,5 milyon nüfus öngörülüyordu.Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı proje, bilinen bir şey değildi, planlarda da yoktu. Ancak proje dahilinde en uygun alan olarak Silivri'de Semiskumlar-Büyükkılıçlı arasında, ormanın içerisinden Kıyıköy civarlarından Karadeniz'e bağlanılabilir. 

Düşünülen proje, muhtemelen hazine arazilerinin bol olduğu bölgeden geçecek. Belirttiğim bölgede, çok fazla istimlak olayı yok ve ormanlık araziler var. Ancak büyük ormanlarımız olmadığı için çok fazla orman tahribatı da olmayacak. Silivri'deki en mantıklı alan burası.

Projenin avantajları olduğu kadar dezavantajları da olacaktır. Araç trafiği, nüfus yoğunluğu ve tankerlerin burada geçmesi dezavantaj olabilir. Öte yandan iş hacmi düşünüldüğünde, bölgeye büyük bir avantaj sağlayacak. Çünkü bölgenin en büyük sıkıntısı işsizlik. Böyle bir proje ve havaalanı ile birlikte Silivri değer kazancaktır.

Silivri'de emlak alanında büyük bir hareket yaşanıyor. Piyasalarda çok sıkıntı olmasına rağmen, bölgede canlılık gözleniyor ve bu hareket proje ile beraber daha da artacak. Örneğin; plansız bölgelerde 10 lira olan yerler, birden 20-30 liraya yükseldi. Tabii bu plan ve projeler netleştikçe de fiyatlar ona göre artacak.

4-5 ay önce işadamı Ahmet Hamoğlu, iki tane rezidans projesini Belediye Meclisi'nden geçirdi. İnşaatın yapılacağı alan çok bakir bir yer. İnsanların aklına "Neden burada böyle bir proje yapılıyor?" diye bir soru işareti geldi ama demek ki ilerisi öngörülmüş ve yatırımlar da ona göre yapılmış."

Kaynak:ntvmsnbc.com