Silivri'de yarın darbe girişimine ilişkin iki dava birden görülecek

FETÖ tarafından organize edilen darbe girişiminde görevlendirildikleri iddia edilen 70 Hava Harp Okulu öğrencisinin de aralarında bulunduğu 75 sanık yarın Silivri'de ilk kez hakim karşısına çıkacak. Öte yandan darbe girişiminde İstanbul Valiliğini işgal eden 90 askerin yargılandığı davanın ilk duruşması da yarın Silivri'de görülecek.

Silivri'de yarın darbe girişimine ilişkin iki dava birden görülecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FETÖ tarafından organize edilen darbe girişiminde görevlendirildikleri iddia edilen 70 Hava Harp Okulu öğrencisinin de aralarında bulunduğu 75 sanık yarın Silivri’de ilk kez hakim karşısına çıkacak. Öte yandan darbe girişiminde İstanbul Valiliğini işgal eden 90 askerin yargılandığı davanın ilk duruşması da yarın Silivri’de görülecek.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından düzenlenen 15 Temmuz darbe girişiminde görevlendirildikleri iddiasıyla haklarında dava açılan 70 Hava Harp Okulu öğrencisi, 3 öğrenci sorumlusu rütbeli komutan ve 2 erin yargılanmasına yarın başlanıyor. İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla Silivri Ceza İnfaz Kurumu Duruşma Salonlarında görülecek olan duruşmada, 75 sanık ilk kez hakim karşısına çıkacak.

İddianamede, tüm sanıkların "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenmişti. İddianamede ayrıca öğrenci ve rütbeli askerlerin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15’er yıla kadar, diğer 2 erin ise "örgüte üye olmadan örgüt adına suç işlemek" suçundan 5 yıldan 10’ar yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Yeşilköy Hava Harp Okulunda görevli olan ve eğitim kampı için Yalova Hava Meydan Komutanlığında bulunan sanıkların darbe girişiminde takviye amacıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne, Sabiha Gökçen Havalimanı’na, Digitürk binasına, TRT Ulus binasına, Avea Genel Merkezine, İstanbul Valiliğine ve Atatürk Havalimanı Kulesine gitmeyi hedefledikleri aktarılıyor.

İddianamede, sanıkların Avea Genel Merkezine takviye amacıyla gitmeyi hedefledikleri değerlendirilerek, öğrenciler ve erlerin, komutanlarının emri üzerine Yalova Hava Meydan Komutanlığından hareket ettikleri, henüz Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne ulaşamadan Kavacık mevkisinde yakalandıkları belirtiliyor.

Silivri’de çifte darbe girişimi davası

Silivri Ceza İnfaz Kurumu Duruşma salonlarında yarın görülecek bir diğer dava ise darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgal edilmesi. Darbe girişimi gecesi İstanbul Valiliğini işgal eden 12’si tutuklu 90 asker de yarın bir başka duruşma salonunda hakim karşısına çıkacak. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak olan sanıkların "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek, Türkiye Buyuk Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede, 90 sanığın bir kısmı hakkında “silahlı terör örgütüne üyelik” suçlaması yer alırken, bir kısım sanıkların ise “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek veya isteyerek yardım etmek” suçlarından hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyor.