Türkiye'de IŞİD protestoları

Yurdun bazı bölümlerinde IŞİD'e tepki göstermek bahanesiyle toplanan guruplar ortalığı savaş alanına çevirdi.

Türkiye'de IŞİD protestoları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Yurdun çeşitli illerinde IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto etmek bahanesiyle toplanan guruplar çöp konteynırlarını, araçları, banka ATM’lerini ateşe vererek polisle çatıştı.

KADIKÖY’DE KORSAN GÖSTERİYE POLİS MÜDAHALESİ

Kadıköy’de Kobani’ye destek için toplanan gruba polis müdahale etti. Ara sokaklara dağılan grup ile polis arasındaki gerginlik sürüyor.

Boğa Heykeli önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik bir grup, Kobani’deki IŞİD saldırılarını protesto için toplandı. Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından göstericiler ara sokaklara dağıldı. Bahariye Caddesi üzerinden yeniden toplanan göstericiler, yol ortasına sürükledikleri çöp konteynırlarını ateşe verdi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, önce göstericilere müdahale etti ardından yol ortasındaki barikatları kaldırdı.

Bölgeye takviye ekip sevk edilirken polis ve göstericiler arasında yaşanan gerginlikler sürüyor.  

DİYARBAKIR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

HDP tarafından Kobani için yapılan eylem çağrısının ardından Diyarbakır’ın dörtbir yanında bir araya gelen gruplar, ateş yakarak yollara barikat kurdu.
Yolları trafiğe kapatan göstericiler lastik yakıp olay yerine gelen polis ekipleri ile çatıştılar. DBP İl Başkanlığı

önünde toplanan çok sayıda kişi Ak Parti Diyarbakır İl Başkanlığına yürümek istemesi üzerine polis izin vermeyince ara sokaklara dağıldı.

Yaşanan olaylarda çok sayıda gösterici gözaltına alınırken, Kentin dört bir yanında başlayan olaylar devam ediyor.  

OKMEYDANI’NDA KORSAN GÖSTERİ YAPAN GRUBA POLİS MÜDAHALESİ

Okmeydanı’nda izinsiz gösteri yapmak isteyen bir gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Okmeydanı Şark Kahvesi’nde yüzleri maskeli bir grup izinsiz gösteri yapmak istedi. Çöp konteynırlarını yola devirerek barikat kuran grup polise molotofkokteyleri ve taşlarla saldırdı. Göstericilerin attıkları Molotof kokteyllerinin çevredeki iş yerlerine de isabet ettiği görüldü. Atılan Molotof kokteyllerinin oluşturduğu ufak çaptaki yangınları yine polis Toma yardımıyla söndürdü. Polis grubun molotofkokteyli ve taşlı saldırısına tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti

KOBANİ SALDIRILARINI PROTESTO EDEN BİR GRUP ALIŞVERİŞ MERKEZİNİ ATEŞE VERİP, POLİSLE ÇATIŞTI 

Şırnak’ın Cizre İlçesinde IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto eden bir grup bir alışveriş merkezini ateşe verip, polisle çatıştı 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını kınayan bir gurup ilçe genelindeki cadde ve yolları karayolunu trafiğe kapatıp izinsiz gösteri yapmak istedi. Gösteri yapan gurup Nusaybin Caddesi üzerinde içinde iki kişinin bulunduğu alışveriş merkezine Molotof kokteylleri atarak ateşe verdi. Göstericilerin ateşe verdiği alışveriş merkezin içerisinde bulunan iki personel ölümle burun buruna geldi. Alevler içinde kalan iş yerinde kurtarılmayı bekleyen iki kişi olay yerine çağrılan itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tarafından kurtarıldı. 

Öte yandan Kale Mahallesinde bulunan AK Parti Bürosuna saldıran göstericilere partililer silahla havaya ateş açınca eylemciler ara sokaklara kaçtı. Havaya sıkılan kurşunlar bazı araçlara isabet etti. Araçlarda maddi hasar oluştu. 

Yaşanan olaylardan sonra olay yerine sevk edilen polis Araçları ve Toma’lara göstericiler Taş, Ses bombası, Havafişek ve Molotof Kokteylleri ile saldırdı. Polis göstericilere basınçlı su ve gaz bombaları ile müdahale ederek eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Göstericilerin attığı Molotof kokteyllerinin isabet ettiği bazı polis zırhlı araçlar yanma tehlikesi geçirdi. Yanma tehlikesi geçiren zırhlı araçlara olay yerindeki Toma araçları tazyikli su ile müdahale etti. Polisle göstericiler arasındaki olaylar devam ediyor. 

ESKİŞEHİR’DE ‘KOBANİ’YE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ 

Eskişehir’de Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eden bir grup, yürüyüş düzenledi. 

Porsuk Bulvarı Adalar mevkiinde bir araya gelen yaklaşık 200 kişilik grup, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto etti. Burada konuyla ilgili açıklamada bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eskişehir Başkanı Enver Tek, IŞİD’in Kobani’ye saldırdığını belirterek, “IŞİD vahşeti ve katliamıyla karşı karşıyayız. Kobani düşerse ne olur? Kobani düşerse insanlık ölür, Kobani düşerse Türkiye zarar görür. Dolayısıyla Kobani’nin düşmemesi için sağduyulu olmalıyız, biz ayrılamayız ama ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Amacımız Türkiye’yi, Ortadoğu’yu kurtarmak. Bürokratik olaylara gelmeyeceğiz, hepimiz sağduyulu davranacağız. Amaç bu yangının önüne geçmek, hükümete çağrımız; bu Kobani’deki ambargoyu bir an önce kaldırmak, halkları huzura kavuşturmaktır” diye konuştu. 

Açıklamanın ardından grup, sloganlarla İsmet İnönü Caddesi üzerinden bir Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü. 

Protesto, grubun AVM önünde bir süre yaptığı oturma eyleminin ardından olaysız olarak dağıldı.

KORSAN GÖSTERİ YAPMAK İSTEYEN GRUP ESENYURT’U SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİ 

Esenyurt Doğan Araslı Bulvarı üzerinde yüzleri maskeli bir grup çevredeki otomobilleri ateşe verdi. Otomobilleri ateşe veren grup çevredeki iş yerlerine zarar verdi. 

Esenyurt Fatih Mahallesi Doğan Araslı Bulvarı üzerinde yüzleri maskeli bir grup korsan gösteri yapmak istedi. Çevredeki otomobilleri ateşe veren grup halk otobüslerine de zarar verdi. Çevredeki çöp konteynırlarını devirerek barikat kurdu. Yol üzerinde buldukları maddeleri ateşe veren grup ortalığı savaş alanına çevirdi. Grubun cadde üzerinde bulunan bankalara ve ATM’lere de zarar verdikleri görüldü. 
Bölgedeki gerginliğin sürdüğü öğrenildi. 

MUŞ’TA SOKAKLAR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Muş’ta izinsiz gösteri yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Sokakların savaş alanına döndüğü kentte, göstericilere bir marketi benzinle yakmak istedi.

IŞİD’in Kobani’ye girmesini bahane eden bir grup gösterici, İstasyon Caddesi üzerindeki Dede Parkı önünde toplandı. Buradan yürüyüş yapmak isteyen göstericiler, polisin izin vermemesi üzerine Muş-Bingöl karayolunu oturarak ulaşıma kapattı. Polisin uyarılarına rağmen yolu trafiğe açmayan göstericilere, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler daha sonra çöp konteynırlarını devirerek İstasyon Caddesi’ni trafiğe kapattı. Polisin müdahalesi devam ederken, bazı göstericiler, cadde üzerinde bulunan bir marketi benzin dökerek yakmak istedi.Marketteki yangın ise TOMA tarafından söndürüldü.  Öte yandan cadde üzerindeki evlerde oturan bazı vatandaşlar, polisin göstericilere attığı biber gazından etkilendi. Evlerinden dışarı çıkan vatandaşlar, uzun süre kendisine gelemedi. Olaylar, devam ediyor.  

BATMAN’DA İZİNSİZ GÖSTERİ YAPAN GRUBA POLİS MÜDAHALESİ

Batman’da izinsiz gösteri yapan gruba polis müdahale etti.

Batman’da IŞİD'in kobani'de bayrak dikmesinin ardından izinsiz gösteri düzenleyen grup Polis Merkezi ve İl Jandarma Komutanlığına taşla ve Molotoflarla saldırdı. Bunun üzerine güvenlik güçleri TOMA aracıyla müdahale ederek, grubu dağıttı. Öte yandan İpragaz ve Yavuzselim mahalleleri başta olmak üzere kentin farklı bölgelerinde izinsiz gösteriler sürerken, Atatürk Parkı'nda bir grup oturma eylemi başlattı. Oturma eylemini gören bazı araç sürücüleri ise eyleme korna çalarak destek verdi. Kentin birçok noktasında ise kimi apartman sakinleri ışık yakarak destek verdi. Kimisi ise havaya silahla ateş ederek destek verdi.  

YALOVA'DA IŞİD PROTESTOSU

IŞİD'in Kobani'ye girdiği iddiası üzerine Yalova'da bir grup sokağa dökülerek yürüyüş yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüşü uykudan uyanan vatandaşlar ise şaşkın gözlerle izledi.

Kobani'de çatışmalar sürerken, IŞİD'in Kobani'yi ele geçirdiği haberleri üzerine Yalova'da bir grup sokağa dökülerek yürüyüş yaptı. Önce ellerindeki pankart ve dövizlerle Uğur Mumcu Kültür merkezi önüne gelen ve burada oturma eylemi yapan grup daha sonra İstanbul Caddesi boyunca sloganlar eşliğinde yürüdü. Gecenin geç saatlerinde gerçekleşen bu eylem nedeniyle uykudan uyanan vatandaşlar ise yürüyüşü şaşkın gözlerle izlediler. Grubu çok sayıda polis takip ederken herhangi bir tatsız olay yaşanmaması için yoğun çaba harcadılar.  

ÇANAKKALE IŞİD PROTESTOSU

IŞİD’in Kobani'ye yönelik saldırıları, Çanakkale’de protesto edildi. İskele meydanında toplanan bir grup, mum yakıp slogan attı.

İskele Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, burada oturma eylemi yaptı. Yere serdikleri ‘Kobani'de katliam var’ yazılı pankartın etrafında mum yakarak bir süre oturan grup, daha sonra ‘Her yer Kobani, her yer direniş’ ‘Kobani IŞİD'e mezar olacak’ şeklinde sloganlar attı. Demokratik Bölgeler Partisi Çanakkale Başkanı Abdullah Güler, genel merkezinin almış olduğu karar doğrultusunda eylemlerin devam edeceğini belirterek, “Genel merkezin almış olduğu karar doğrultusunda burada toplanmış bulunuyoruz. IŞİD'in Kobani'ye girmesi, gerçekten kabul edilemez. Ne Türkiye'de ne dünyada kabul edilecek bir durum değil. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Yarından itibaren, genel merkezlerimizle yapacağımız istişare doğrultusunda, ne gerekiyorsa uygulamaya koyacağız” dedi. Grup, eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı.  

 SİİRT’TE IŞİD PROTESTOSU

Siirt'te Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) öncülüğünde toplanan bir grup, IŞID’ın Suriye’de Kürtlerin yaşadığı Kobani’ye saldırısını protesto etti.

Aralarında Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan BDP Siirt il Başkanı Ata İnan'ın da bulunduğu grup, burada Öcalan lehine sık sık slogan attı. BDP Siirt İl Başkanı Ata İnan Kürtçe bir konuşma yaptı.
Daha sonra KESKE bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Siirt Şubesi Başkanı Serdar Batur, Sivil toplum örgütü olarak Kobani halkının direnişini selamladı.
Batur, “İnsanlık düşmanı çeteci barbar IŞID’e karşı Kobali ve Rojova halkını Botan’dan selamlıyoruz. Gelen haberler ne kadar kötü olsa bile karamsar değiliz. Zaferle ayrılacağımıza inanıyoruz. Bir hafta 10 gün buradan ayrılmayacağız.” dedi

Grup daha sonra sabaha kadar oturma eylemi kararı aldı.

ADIYAMAN’DA KOBANİ GERGİNLİĞİ 

Kobani’de yaşayan olaylar nedeniyle Adıyaman’da eylem yapan gurup, lastik yakıp caddeyi trafiğe kapattı. 
BDP’nin Karapınar Caddesi üzerinde Kobani halkına yardım için kurulan çadırın önünden toplanan BDP ve HDP’liler gece eylem yaptı. Çadır önünden toplanan kalabalık sloganlar atarak, Gölbaşı caddesi üzerinde bulunan AK Parti binasının önüne kadar geldi. 

Burada Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, özel hareket polisleri ve zırhlı araçlarla kalabalığı durdurmak istedi. Kalabalık burada kısa süreli oturduktan sonra yürümeye devam etti.Atatürk caddesi üzerindeki Demokrasi Parkı’na kadar yürüdü. Burada oturma eylemi yapan gruptan zaman zaman taşkınlık yapanlar oldu. Kalabalıktan bazı kişiler taşkınlık yapanları uyararak, sakinleştirdi. Polis ekipleri slogan atan ve açıklama yapan kalabalığa sağ duyulu yaklaşarak müdahale etmedi. 

Kalabalık içerisinde yüzleri maskeli olan kişiler sokakta bulunan araba lastiklerini cadde ortasında yaktı. 
Kobani eylemi sabaha kadar devam etti. 

CİZRE’DE OLAYLI IŞİD PROTESTOSU

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto eden YDG-H üyeleri, yolları ulaşıma kapatıp, içerisinde iki kişinin bulunduğu bir alışveriş merkezini ateşe verdi. 

Cizre’de Cudi, Sur, Nur ve Yafes Mahallesinin ara sokaklarında toplandıktan sonra Uluslararası E-24 karayolu ve ilçedeki ana caddelere çıkan yüzleri maskeli bir grup, yola barikatlar kurup trafiğe kapattı. Eylemciler caddeden geçen araçlarda da kimlik kontrolü yaptı. Uluslararası Karayolunda başlayan eylemler kısa sürede ilçenin geneline yayıldı.

İlçedeki bütün ana caddeleri trafiğe kapatan göstericiler, Nusaybin Caddesi üzerinde bulunan ve iki personelin içinde bulunduğu bir alışveriş merkezini molotof kokteyli atarak ateşe verdi. Göstericilerin ateşe verdiği iş yerinde içeride bulunan iki personel ölümle burun buruna geldi. Alevler içinde kalan iş yerinde kurtarılmayı bekleyen iki kişi olay yerine çağrılan itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tarafından kurtarıldı.

Yaşanan olaylardan sonra olay yerine sevk edilen polis zırhlı araçları ve Toma’lara göstericiler taş, ses bombası, havaifişek ve molotof kokteylleri ile saldırdı. Polis göstericilere basınçlı su ve gaz bombaları ile müdahale ederek eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Göstericilerin attığı molotof kokteyllerinin isabet ettiği bazı polis zırhlı araçları yanma tehlikesi geçirdi. Yanma tehlikesi geçiren zırhlı araçlara olay yerindeki Toma araçları tazyikli su ile müdahale etti.