Ümmiye teyze New York'tan sonra okul müfredatında

Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nun kurucusu, ödüllü yönetmen, oyun yazarı ve oyuncu Ümmiye Koçak, 5'nci sınıf sosyal bilgiler dersi müfredatına konuldu

Ümmiye teyze New York'tan sonra okul müfredatında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

NewYork Avrasya Film Festivali'nde 'Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı Ödülü'nü alan, dünyaca ünlü yıldız Cristiano Ronaldo ile reklam filmi çeken Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nun kurucusu, ödüllü yönetmen, oyun yazarı ve oyuncu Ümmiye Koçak, yeni müfredatta 5'inci sınıf sosyal bilgiler kitabında yer aldı. Kitapta köylü kadınların sanattaki başarılarında sembol olan Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nun nasıl kurulduğu, köy yaşamını nasıl etkilediği, üyeleri ve sonuçlarının tartışılması istendi.

GURUR VERİCİ
Kitapta Ümmiye Koçak'ın, "Ben tiyatroya, tiyatronun ne olduğunu bilmeden başladım. Tarsus'tan gelen öğrenciler okulda gösteri yapmıştı. Bundan çok etkilendim. Kadınların sesini duyurabilmek, dertlerini, sıkıntılarını anlatabilmek için farklı karakterlerle tiyatro yapalım istedim" sözlerine yer verildi. Kendisinin müfredatta yer almasının gurur verici olduğunu belirten Ümmiye Koçak, hayatı boyunca, okumayı, araştırmayı, gözlemlemeyi ve dinlemeyi çok sevdiğini söyledi. Koçak, en büyük amacının sesinin daha geniş kitlelere ulaşmak olduğunu kaydetti.

HER ÖDÜL KAMÇILADI
Toros Dağları'nın eteğindeki Mersin'e bağlı Arslanköy' de yaşayan Koçak, sanat yaşamına, kadınların haklarını savunmak ve kötü giden şeyleri düzeltmek amacıyla başladığını ifade ederek, "Bunu yapmanın en iyi yolunun sanat olduğunu düşündüm ve bu yola girdim. Tiyatro topluluğu kurduk, filmler çektik ödüllendirildik. Her ödül benim doğru yolda olduğumun göstergesiydi. Ve beni daha da kamçıladı. Ben daha çok okudum, daha çok araştırdım. Şimdi de benim sözlerimin ismimin müfredata alınacağını öğrendim. Çok sevindim" dedi. Ömrü boyunca tek hayalinin torunlarına iyi bir isim bırakmak olduğunu ifade eden Koçak, "Anlatmak istediklerimi hep daha çok kitleye ulaştırabilmek için elimden geleni yaptım. Yıllarca gönüllü olarak okullarda çocuklara tiyatro gösterileri yaptım. Kitaplarda da anlatılacağını duyunca çok sevindim, çünkü artık benim anlatmak istediklerim nesillerden nesillere aktarılacak" diye konuştu. Koçak, ayrıca bazı yayın organlarında çıkan 'Atatürk çıkarıldı, Ümmiye Koçak, koyuldu' gibi haberlere de inanmadığını belirtti.

ÇOCUKLARINI DİNLESİNLER
Müfredatın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Koçak, çocuklara ve ailelerine tavsiyelerde bulundu. Özellikle anneleri, çocuklarını dinlemeleri konusunda uyaran Koçak, çocukların gelişimi için onların anlattıkları şeyleri bıkmadan usanmadan dinlemenin çok önemli olduğunu belirterek, "Eğer dinlemezlerse çocuklar kendilerini gereksiz hisseder. Hayal güçleri gelişemez. Çocuklarda öğretmenlerini dinlesin, dinlediklerini de ailelerine anlatsın" ifadelerini kullandı

http://www.sabah.com.tr