Vali Şahin geri gönderme merkezini ziyaret etti

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne bağlı Selimpaşa'da kurulan Silivri geri gönderme merkezini ziyaret etti.

Vali Şahin geri gönderme merkezini ziyaret etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Hazineye devredilen bir binaya tahsis edilen Silivri Geri Gönderme merkezini ziyaret eden Vasip Şahin’e Çatalca Kaymakam’ı İnci Sezer Becel, Silivri Emniyet Müdürü Hakan Er, Silivri Jandarma Komutanı Ahmet Hakan Karaaslan da eşlik etti.
Silivri Geri Gönderme Merkezini ziyaret eden Vali Şahin, merkezde kalan yabancı uyruklu şahıslarla sohbet ederek çocuklara çeşitli hediyeler verdi.
“Binkılıç geri gönderme merkezini 15 güne kadar açacağız”
Ziyaret sonrasında açıklamalarda bulunan Vali Şahin “Burası 3/5 aydır üzerinde çalıştığımız bir birim, geri gönderme merkezi burası. İstanbul'da bildiğiniz gibi tek merkezimiz vardı Kumkapı'da oda çok iyi şartlarda değildi. Yaklaşık bir, bir buçuk senedir bir arayış içerisindeydik, İstanbul’da uygun bir yer bulma anlamında. Avrupa Yakası'nda 2 noktamız var. Burada Silivri geri gönderme Merkezi, Çatalca Binkılıç geri gönderme merkezimiz. Bir de Anadolu Yakası'nda yeni yer tespitini yaptık, hazineden bir yer tahsis edildi ve orada da yaklaşık 1200 kişi kapasiteli bir geri gönderme Merkezi yapacağız. Tabi amaç yasa dışı bir şekilde ülkemize girmiş olan ve ülke dışına gönderilmesi gereken yabancıların işlemlerinin tamamlanıncaya kadar sağlıklı bir şekilde muhafaza altında tutulması. Bu anlamda da buradaki biraz önce geldiğimde gördüğüm tespitlerine göre ve çok modern bir misafirhane yapılmış, uluslararası standartta, her türlü imkanın ve hizmetin yapıldığı bir bina olmuş burası, aynı şekilde diğer hizmet binalarımızın da yine uluslararası standartlarda yapmayı planladık. Binkılıç o da 350 kapasiteli de inşallah 15 güne kadar orayı açacağız. Burası 260 kapasiteli şu anda 170 misafirimiz var, yani 90 daha kapasiteniz var. İşlemleri süren bir takım yabancılar var, onlar işlemleri tamamlandıkça buraya aktarılacak. Şunu söyleyebiliriz, inşallah o Kumkapı’nın modern olmayan şartları ortadan kalkmış olacak, ülkemize yaraşır bir şekilde yabancıların buradan misafir edilip tekrar ülkelerine sağlıklı bir şekilde dönmesine hizmet eden güzel modern tesisler oldu.”dedi.
“Buralar elverişli olduğu için buradan tespit ettik”
Şehir merkezlerine artık bizim aradığımız standartlara hitap edecek yer bulmak pek çok diyerek sözlerini sürdüren Vali Şahin “Hazineye ait mülkiyet yada arsa noktasında çok imkan yok maalesef, dolayısıyla hem daha iyi imkanların sağlanması hem de bu misafirlerimizin güvenliğinin daha iyi bir şekilde sağlanması noktasında buralar elverişli olduğu için buradan tespit ettik. Yine Anadolu Yakası'nda de havaalanına oldukça yakın bir noktada tesisi kuracağız “
“Kumkapı’dan kaçanlardan 37’si yakalandı”
Kumkapı’da yaşanan olay hakkında da bilgiler veren Vali Şahin “Kumkapı’da bir uyuşturucu bağımlısı yabancının maalesef bir yangın çıkarması ile oluşan bir kargaşa, onların yangından korunmasını sağlamak amacıyla avluya alınır, avluya alınan misafirlerden bir kısmı güvenlik görevlisine de zorlayarak dışarı çıkıyorlar. Bunların toplam sayısı 123, orda kalan misafirlerimizin tamamı çıkmış değil 123 tanesi burayı terk ediyorlar. Gece boyu zaten Emniyet güçleri arkadaşlarımız bu konuda ciddi aramalar yaptılar. Şu anda geri kabul merkezine geri getirilenler 37 ‘yi buldu. Yine elimizde yabancılar var. Bu yabancıların buradan ayrılan misafirlerimiz mi, başka kişilerin olduğu noktasındaki inceleme ve tespit çalışmaları devam ediyor. Öyle zannediyorum ki şu anda elimizdeki yabancılardan bir kısmını da buradan ayrılan kişiler, er geç isimleri tespit edilip tekrar misafirhaneye alınacaktır.”dedi.
Vali Vasip Şahin, Selimpaşa Geri Gönderme merkezindeki incelemelerinin ardından Silivri’den ayrıldı.
 
Selimpaşa’ya kurulan Geri Gönderme merkezi binası, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası hazineye devredilen FETÖ’ye ait Selimpaşa’daki bir öğrenci yurdu, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Silivri Geri Gönderme Merkezi için tahsis edilmişti.