Yerel Basın Çözüm Arıyor

Yerel Basın Birliği Derneği Genel Başkanı Nezir Karayün, Bengü Türk Tv’de canlı olarak yayınlanan Enver Demir ile Gerçek Bakış programının konuğu oldu.

Yerel Basın Çözüm Arıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Yerel basının sorunlarının tartışıldığı programa İstanbul 1. bölge şube başkanı Musa Has ile birlikte katılan Karayün, birliğin Türkiye genelinde hızla şubeleştiğinin altını çizerken, İstanbul, Batman, Yozgat, Isparta, Erzurum, Ordu, ve Samsun temsilciliklerinden gelen telefonlar bağlantıları ile Türkiye’de yerel basının sorunlarına değinildi.

 

YBBD, Bengü Türk’de sorunlarını paylaştı

Bengü Türk Tv’de her Salı akşamı canlı olarak yayınlanan “Enver Demir ile Gerçek Bakış” programında yerel basının sorunlarının birlik başkanı Nezir Karayün tarafından dile getirilmesinin ardından, dernek il temsilcileri canlı yayına telefonla bağlanarak kendi illerine has çözüm önerileri ve görüşlerini dile getirdi. Karayün; “Yıllarca çözüm yolları arandı, toplantılar yapıldı, seminerler düzenlendi. Her yılın sonunda ise kocaman bir sorun yumağı olarak yeni bir yıla adım attı yerel gazeteciler. Sorunlar çözülmedi hatta yenileri eklendi. Var olanlar, önce resmi ilanlardan yoksun kaldılar, ardından basın ilan kurumunun birbiri ardına sıralanan yönetim kararlarıyla sarsıldılar. Oysa bugün Ülkemiz ekonomisinde İstanbul haricinde kalan ve ülke nüfusunun %80’ini oluşturan Anadolu’nun alım gücünün doruk noktaya ulaştığı yeni yüzyılda, yerel medya kuruluşlarının önemi de arttığı söylenirken, yerel medya yok olmama çabası vermeye “CAN ÇEKİŞMEYE” devam ediyor” diyerek yerel basının Ülke genelinde ki konumunu gözler önüne serdi.

 

“Yerel Medya Bölgenin Can Damarıdır”
Karayün, “
Okuyucu, dinleyici ve izleyici, Yerel Basında kendini direk ilgilendiren programları bulmakta, kendi bölgesinin haberlerini izleme, dinleme ve okuma imkânı bulmaktadır. Milletvekili, Vali, Belediye Başkanı gibi şehrin ileri gelenlerinin katıldığı programlar, verdiği bilgiler vasıtasıyla sorunlara çözüm olabilme noktasında hızlı ve etkili bir şekilde ilerlemekteler. Yayın yapılan bölgenin sanatçıları, istihdam sağlayan fabrikaları halka daha hızlı ulaşabilmekte, yerelde bütünleşme ön plana çıkmaktadır. Yerel televizyonların özellikle bölgelerinde yoğun bir şekilde tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri de kendi şivesi ile konuşan insanların program sunması ve canlı katıldığı programlarda kendi yaşam tarzını, kültürünü bilen insanlarla sohbet etme ve paylaşma imkânı bulmalarıdır. Bu da özellikle sabah saatlerinde ve öğleden sonra kadınlara yönelik yapılan canlı bağlantılı programlara rağbeti arttırmaktadır.

 

“Çözüm Zor Değil”

Yazılı veya görsel, yerel medyanın en büyük sorunu, Yetişmiş insana, Bilgi, İletişim ve Bilişim teknolojilerinden yararlanamaması, Yerel bazda meslek örgütlerini sağlıklı bir şekilde oluşturamaması, İletişim Fakülteleri ile yeterli ilişkiyi sağlayamamasıdır. Yıllarca süregelen büyüyerek içinden çıkılması, çözümlenmesi neredeyse imkânsız olmaya yüz tutan sorunları, bundan önceki yazılarımda dile getirdiğim gibi yine yazmak istedim, çözülmeyeceğini bildiğim halde. Aslında Yerel medyanın genel konularının çözümü için yasal boşlukların giderilmesi gerekmektedir. Bunun için en büyük görev TBMM'ye düşmektedir.

 

“Sorunlar ve Çözüm Önerilerimiz”
1-) "Türkiye Basın ve Yayıncılar Meslek Odası" Kurulmalı:
2-) Basın ve Yayından Sorumlu Kurum ve Kuruluşlar Yeniden Yapılanmalı:
3-) Yerel Yayın Kuruluşlarına Özel Önem Verilmelidir:

4-) Yayın Kuruluşu Malzeme ve Makinelerine Vergi ve Harç Muafiyeti getirilmeli.
5-) Halk ve Vakıflar Bankalarından Düşük Faizli Yayıncılar Kredisi verilmeli.
6-) Yerel Yayın Kuruluşlarının Haber İhtiyaçları giderilmeli.
7-) Yayıncılık Meslek Liseleri Açılmalı.
8-) Yerel Basına Basın İlan Kurumu Dışında Devlet Bütçesinden Pay ayrılmalı

9-) Belediyeler Avrupa birliği ülkelerinde olduğu gibi Yerel Basını bütçelerinden doğrudan desteklemeli.

10-) Siyasi partilerin genel bütçelerinden yerel basına pay ayrılmalı, (özellikle seçim dönemlerinde Yerel basın tercih edilmeli).

11-) Kamu kurum ve kuruluşlarının her türlü ilanları yerel basına verilmeli.

12-) Eğitim Projeleri direkt olarak desteklenmeli

 

Haber: YBBD Haber Merkezi