Düşman eline geçmeye gör

Dumlupınar parkında mezarı bulunan küçük Mustafa'nın gerçek hikayesidir .

Düşman eline geçmeye gör
TAKİP ET Google News ile Takip Et

HER ŞEHİT MEZAR TAŞININ BİR HİKAYESİ VARDIR .

Dumlupınar parkında mezarı bulunan küçük Mustafa’nın gerçek hikayesidir.

Küçük Mustafa Yunan işgal üzerine annesiyle evlerinde saklanır. General Gondilis onlara dokunmadan Ankara istikametine doğru işgalinin sürdürürken, Mustafa ve annesi saklanmaktan başka bir çare bulamazlar.

Babası Mehmet Kuvayi Milliyecidir düşmana karşı savaşır. Gondilis Dumlupınar köyü işgal edildiğinde halka zulüm etmez ama arkasından gelen general FRANKO o kadar da masum değildir. Yakar yıkar her yeri. Kadınlara tecavüzü meşru kılar. İhtiyarlara eziyet işkence serbest der. Tüm halk Dumlupınar meydanında toplanır. Angarya için işçi seçerler o esnada annesinin kucağındaki Mustafa “su” diyerek ağlamaya başlar. General Franko; susturun şu piç kurusunu ” diyecektir . Annesi; “o daha bebek ne anlar sus’tan sizin Allah’tan korkunuz yok mu ? Merhametiniz yok mu? su istiyor yavrum n’olur bir yudum su ” diye bağırınca küçük Mustafanın kaderi çizilir.

General Franko; Küçük Mustafayı zorla annesinin elinden alır bir kaç kez silkeler ve “sus lanet olası çocuk” diyerek bağırır, bebek iyice ağlayıp daha fazla bağırmaya başlayınca, Franko hızını alamaz ve küçük Mustafayı havaya fırlatır, yetmezmiş gibi Havadan düşerken Mustafa’yı süngüye takar… bir feryat kopar ki minik Mustafa’nın kanları Franko’nun üzerine damlar. Annesi orada bulunan halkla birlikte feryada başlayınca Franko  en önde bulunan yaşlı bir amcayı da kurşuna dizer. KİMSELER AĞLAYAMAZ KİMSELER ÜZÜNTÜSÜNÜ BİLE YAŞAYAMAZ.

Düşman Eline Geçmeye Gör…

Her şehit mezar taşının bir hikayesi vardır.

(Başkomutan Milli Parkı- Afyon-Dumlupınar-Kütahya Şehitlikleri.Tarihten hikayeler.)

Minnet,saygı, acı ve şukranla anıyoruz...

Chenay Kobak