Hayatı ertelememeli !

Memesinden hiçbir şikayeti olmayan kadınlar da 40 yaşından sonra her yıl mamografi çektirerek, kanserin ele gelen büyüklüğe ulaşmadan tespit edilmesi sağlayabilir.

Hayatı ertelememeli !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz meme kanseri, Türkiye’de her 10 kadından birinde göründüğünü söylüyor doktorlar. Kadınlar arasındaki görülme sıklığı ve belirti vermeden ilerlemesi korkutucu olsa da, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir tür olarak biliniyor. Kanser hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz,2020 yılında dünyada 25 milyon insanın kanser hastası olacağını tahmin edildiğini belirterek,”Kanser olmamak için bugünden tedbir alın ”demiştir. Kanser denilince akla hemen ölüm geliyor. Kanserin tedavisini bulma yolunda önemli adımlar atıldığını biliyoruz.

Kanser çaresiz bir hastalık değildir. Esas olan bilimdir. Şarlatanların icat ettiği bazı bitkiler hastalığı geciktirmekte olup ölüme neden olmaktadır. Kemoterapi sırasında bazı bitkilerin hastayı zehirleyebildiğini görebiliyoruz.

Alternatif tıp diye bir şey yoktur, tamamlayıcı tıp vardır diyen doktorlara kulak verelim lütfen.

20 yaşından sonra kendi kendine meme muayenesine başlanmasını öneminin altını çiziyor uzmanlar.

Memede ele gelen kitlelerin % 90’ı kanser olmasa da, böyle durumlarda mutlaka bir doktora başvurmak gerekiyor. Kadınların 20 yaşından itibaren kendi kendini düzenli olarak muayene etmesi de erken teşhis için çok önemli. Çünkü ilk evrede yakalanan meme kanserinin neredeyse tamamı tedavi edilebildiğini söylüyor doktorlar.

Memede ortaya çıkan her kitleden korkmayın ama tedbirli olun. Sağlıklı beslenme ve düzenli bir yaşam hastalıktan koruyucudur.

Ailesinde meme kanseri olan kadınlarda ilk mamografinin 32 yaşından itibaren çektirilmesi gerektiğini söyleyen doktorlar, genetik meme kanserinde ise bu kontroller 26 yaşında itibaren başlanılmasını savunuyorlar.

Memesinden hiçbir şikâyeti olmayan kadınlar da 40 yaşından sonra her yıl mamografi çektirerek, kanserin ele gelen büyüklüğe ulaşmadan tespit edilmesi sağlayabilir.

Bu kontrol, genellikle âdetin bitiminden itibaren 4-5 gün sonra yapılması gerekiyor.

Menopoza giren, rahim veya yumurtalık ameliyatı olan kadınların periyodik olarak, ayda bir kez aynı günlerde denk getirecek şekilde meme muayenesini yapmaları gerekmektedir.

Erken teşhis hayat kurtarır diyor ve herkese sağlıklı günler, haftalar, aylar dilerim…

Meme kanseri olmuş ve bir göğsü alınmış kadın, hastalığında bile ailesini düşünür. Bu varlığa zor ve dar zamanlarda destek çıkalım lütfen. O sevdiklerinin desteğini hissettiği ve gördüğü zaman yenilmez olur. Evet,çoğu hastalığa karşı bile çıkabilir.

Lütfen yadırgamayalım,tek göğüslü diye eksik görmeyelim beyler…!

Göğsü alınan bir kadın sizi daha az sevmez, eksik kalmaz ve asla güzelliği gitmez.

Her ne kadar cinsel sembol olarak görülse de meme tarihte doğurganlığın sembolüdür.

Lütfen önce bilgi, sonra sevgi ve saygı…!

Bir bebeğin besleyici besin kaynağıdır.Anneyle bebeğin arasında ki kalıcı ve özel bir bağdır…!

Bu sürecin içinde olan veyahut geçirmiş olan ve bu sürece düşebilecek tüm kadınlaradır sözüm:

Bu illetle karşılaştığımızda bunu bilelim. Kabul edelim, ama asla teslim olmayalım!

Artık birçok hastalığa çare var unutmayalım.

Unutmayalım meme kanserinde erken tanı çok çok önemli.

MEME KANSERİNİ HEP BİRLİKTE YARDIMLAŞARAK GÖĞÜSLÜYORUZ…

SEVGİyle kalın…

Chenay Kobak