İnci değerinde ki öğüt !

Avcının biri, bir tuzak kurmuş, bir serçe avlamıştı. Serçeyi avucuna aldı. Tam bu sırada serçe dile geldi. Avcıya dedi ki:

İnci değerinde ki öğüt !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avcının biri, bir tuzak kurmuş, bir serçe avlamıştı. Serçeyi avucuna aldı. Tam bu sırada serçe dile geldi. Avcıya dedi ki:

“Ey avcı! Sen bunca zaman koyunlar, sığırlar yedin. Bunlarla doymadın da benim birkaç dirhemlik etimle mi doyacaksın? Beni bırak, karşılığında sana faydalı üç öğüt vereyim… Bu öğütlerden birisi avucunda; ikincisini, şu karşıdaki damın üzerinde; üçüncüsünü de ağaçta söyleyeceğim.”

Avcı:”Peki.”Dedi. Serçe, ilk öğüdü verdi:

“Olmayacak şeye, kim söylerse söylesin, inanma”.

Avcı, ikinci öğüdü dinlemek için serçeyi bıraktı. Serçe dama kondu, ikinci öğüdü söyledi:

“Geçmiş gitmiş şeyler için gamlanm. Fırsatı kaçırınca üzülme. İçinde bulunduğun vaktin değerini bil. Pişmanlıkla vakit geçirme…”

Sonra ilave etti:

“Ey avcı, benim karnımda on dirhemlik paha biçilmez bir inci vardı. Seni de, senden sonrakileri de ihya ederdi. Yazık, kısmetin değilmiş, elden kaçırdın… Bu incinin dünyada başka bir eşi bulunmaz.

Avcı:

“Ah! Ne yaptım, neden salıverdim?”diye, dövünmeye ağlamaya başladı. O zaman serçe:

“Yahu, ne bağırıp çağırıyorsun. Ben sana:

“Geçmiş  gitmiş şeyler için gamlanma.Fırsatı kaçırdınsa üzülme,diye öğüt vermedim mi? Sonra sana yine demedim mi:?

“Olmayacak şeye, kim söylerse söylesin inanma, diye”.Sen ne aptal bir adammışsın… Ben kendim üç dirhem gelmem. Nasıl olur da karnımda on dirhemlik inci bulunur.”

Avcının aklı başına geldi. Karşısında kendisiyle alay eden zeki kuşa:

“Peki, şu üçüncü güzel öğüdün neymiş? Onu söyle de git !”

Serçe duvardan atlayarak karşıdaki ağaca kondu. Alaylı bir dille:

“Allah için, iki öğüdümü tuttun da üçüncüsünü mü tutacaksın? Boş ver, vaktimi alma.”diyerek gökyüzüne kanat açtı. Avcı öylece kala kalmıştı.

Önce düşünme, karar verme ve sonuç ilişkisi. Sağlıklı, başarılı ve huzur dolu bir yaşam için önce beynimizdeki "düşünmenin gücü"nü keşfetmeliyiz. İyi veya kötü, ancak o zaman geleceğimizin nasıl olacağına karar verebilir ve hayallerimizi gerçekleştirebiliriz. Ama önce dinleme ve anlama.
Düşüncelerimiz beynimizdeki tohumlar gibidir. Beynimize doğru düşünceleri yükler veya ekersek, olmayı arzu ettiğimiz insan oluruz zaten dostlar...

SEVGİyle kalın...

Chenay Kobak