Ayrı Tatlar Ortaköy'de Yarıştı

1924 Mübadelesinde Silivri'den göç etmiş Yunanistanlı misafirlerin katılımıyla gerçekleştirilen Silivri Belediyesi Ortaköy Börek Festivali'nde Börek, Dilme ve Ev Baklavası kategorilerinde 180 tepsi yarıştı.

Ayrı Tatlar Ortaköy'de Yarıştı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivrili kadınların birbirinden lezzetli böreklerini yarıştırdıkları, Silivri Belediyesi Ortaköy Börek Festivali’nin ikincisi gerçekleştirildi. Mübadele döneminde Silivri’den göç etmiş Yunanistanlı misafirlerin de katılımıyla gerçekleştirilen Börek Festivali’nde, 144 tepsi Börek, 12 tepsi Dilme ve 24 tepsi Ev Baklavası olmak üzere, toplam 180 tepsi birincilik için yarıştı. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen festivale; Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol, CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Süleyman Çelebi, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, CHP Silivri İlçe Başkanı Hüseyin Şahin ve ilçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP’li İl Genel Meclis Üyeleri, CHP’li ve AK Parti’li Belediye Meclis Üyeleri, Ortaköy eski Belediye Başkanı Erdinç Tabak, oda başkanları, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, Ortaköy Mahallesi sakinleri ve yaklaşık 150 kişilik Yunan ekibi katıldı. Ayrıca DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ve MHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Meral Akşener de festivale kısa süreliğine uğrayarak, Başkan Işıklar’a başarılar diledi.

SİLİVRİLİ VETERANLARDAN CENTİLMENLİK ÖRNEĞİ
Silivri Belediyesi Börek Festivali, Silivri Belediyesi Ortaköy Ek Hizmet Binası Önünden kortej yürüyüşü ile başladı. Ortaköy Spor Sahasına kadar devam eden kortej yürüyüşünün ardından Türkiye- Yunanistan Takımları arasında Veteran Maçı gerçekleşti. Türkiye Veteran Takımıyla, Yunanistan Veteran Takımı arasında oynanan maç 2- 1 Türkiye Veteranların galibiyetiyle sonlandı. Centilmenlik göstererek kazandıkları kupayı Yunan Veteranlara hediye eden Türk Veteran Takımı takdir toplarken, kupayı Başkan Işıklar hediye etti. Işıklar ayrıca, Yunan Veteran Takımı için hazırlatmış olduğu, 70 yıl öncesine ait Türk- Yunan Veteran Takımı fotoğrafını da Yunanistan Veteran Takımı kaptanına takdim etti.
TÜM YARIŞMACILARA ALTIN HEDİYE EDİLDİ
Ortaköy Mahallesi’nde bulunan kadınların katılımıyla gerçekleştirilen Börek Dilme ve Ev Baklavası Yarışmaları, festivale damgasını vurdu. Renkli görüntülerin yaşandığı yarışmada 180 tepsi börek birinci olmak için yarıştı. Yaşar İzzet Göççük, Halil Mucuk, Mualla Saydıbozoğlu, Haldun Pala, Önder Çolak, Burhan Soyaslan ve İlhan Uygun’un jüri üyeliğini üstlendiği yarışmada tüm katılımcılara altın hediye edildi. Yarışma sonunda Ev Baklavası Kategorisinde birinci olan Gonca Güzdemir’e, Dilme Kategorisinde birinci olan Sema Çakır’a ve Börek Kategorisinde birinci olan Sibel Sevinç’e yarım altın ve plaket hediye edildi. Birincilere ödülleri Güneş Demirkol, Esma Işıklar ve Elif Bilici tarafından verildi. Tek tek numaralandırılarak, jüri tarafından değerlendirilmeye alınan 180 tepsi daha sonra halka dağıtıldı.
DANS EKİPLERİ BEĞENİ TOPLADI
Börek yarışmasının ardından Silivri Ortaköy Spor Kulübü Halk Oyunları Ekibi ve Yunanistan’dan gelen Halk Oyunları ekibi sahne aldı. İki ayrı ülkenin kültürel benzerlikleri dikkat çekerken, ekiplerin gösterileri büyük alkış aldı. Ekiplere hediyeleri Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz Kandemir ve CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Seval Fildiş Çolakoğlu tarafından verildi.
IŞIKLAR; “SİLİVRİ BARIŞ ADASI OLSUN”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gecede gerçekleştirdiği konuşmasında; “Bu sıcak ortamda, yıllar önce bir savrulmayla yer değiştiren insanların bir araya gelmesini kutluyoruz. Yıllardır özlemle birinin mektup yazmasını, umutla çağırmasını bekleyerek korkuyla, sıkılarak buraya gizlice gelmeye çalışan toplulukları hatırlıyorum. Ortaköy de böyle bir kasaba. Şimdi büyük bir özlemle, hatıraları tazelemek inancıyla bir araya geliyoruz. Bizler her zaman onları büyük bir sevgi ve misafirperverlikle ağırlayacağız. Burada yıllarca yaşanmış olan bu kültürel zenginliği yeryüzü mirası sayarak, bu eserlerin tanıtılması ve korunması konusunda elimizden geleni yapmalıyız. Börek Festivali’nin amacı da bu. Ortak bir kültürün parçası olduğu ve Yunanistan göçmenlerinin de en çok tükettikleri gıdalardan biri olduğu için böreği ön plana çıkardık. Bir barış ve huzur ortamında, bu coğrafyada beraber, kardeşçe, huzur içerisinde yaşayarak, bölgenin zenginliğini hep beraber arttırarak refahı yükseltip, bunu da adil paylaşarak bölgemizde barış adası oluşturabiliriz. Bizim festivalimizde bunun bir başlangıcı. Bu etkinliğimizin amacına ulaştığını düşünüyorum. Ortaköylü hemşerilerim rekor kırarak toplam 180 tepsi ile yarışmalara katıldılar. Bu sayının seneye daha da artmasını diliyor, hepinize iyi eğlenceler diliyorum” dedi.
ANASTASİA VE TARIK MENGÜÇ’TEN ÇİFTE PERFORMANS
Festivalin sahne programı, Hasan Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi öğrencilerinin oluştuğu Grup HASGAL’ın sahne almasıyla başladı. Yerli ve yabancı birçok parça seslendiren genç grubun performansı beğeniyle izlendi. Gecenin finalinde Rum ve Türk müziğinin önemli isimlerinden olan Anastasia sahne aldı. Festivale konuk olarak katılarak, izleyiciler arasından festivali izleyen Tarık Mengüç, Silivrililere sürpriz yaparak sahneye çıktı. Anastasia ile birlikte düet yapan Mengüç, daha sonra Başkan Işıklar ile birlikte halay çekti. Hareketli şarkılarla birlikte bol bol oynayan Silivrililer, gönüllerince eğlendi. Program, gece geç saatlere kadar devam etti.
MAŞALACI SÜRÜCÜ KURSUNDAN BİRİNCİLERE EHLİYET
Maşalacı Sürücü Kursu Yöneticisi ,aynı zamanda Ortaköylü olan Orçun Koyuncuoğlu tarafından da ödüllendirilen yarışma birincileri Maşalacı Sürücü Kursundan ehliyet ödülü kazandılar.Orçun Koyuncuoğlu,Silivri'de sevilen biri olarak tanınmakla kalmayıp,Her fırsatta Silivri'nin tanıtılmasına ön ayak olan simalardan biri olarak tanınıyor.