Cem Seymen Silivrililerle Buluştu

Program yapımcısı ve sunucusu Cem Seymen, Silivri Belediyesi Söyleşi Günleri'ne katılarak Türkiye ve Dünya Ekonomisi konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Cem Seymen Silivrililerle Buluştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Belediyesi, Söyleşi Günleri kapsamında Silivri Rotary Kulübü ortaklığında CNN Türk Para Dedektifi isimli programın yapımcısı ve sunucusu Cem Seymen’i Silivri’de ağırladı. Sergi ve Nikâh Salonu’nda Silivrililerle buluşan Seymen; “Toprak ve hayvancılıkla uğraşan bir ülkenin köylüsü bu derece yoksul olamaz. Bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi. 

SEYMEN; “OKUDUĞUNU ANLAMADA 65 ÜLKE ARASINDA 45. SIRADAYIZ”

Söyleşisine eğitim sistemini anlatarak başlayan Cem Seymen şunları söyledi; “Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi imkânsız. Bundan 10 sene sonra da, 20 sene sonra da imkânsız. Geçen sene yapılan bir araştırmada 65 ülkenin öğrencilerine matematik, fen ve okuduğunu anlayabilme alanında test yapılmış. Maalesef Türkiye okuduğunu anlamada matematikte 44. , fen de 42. Sırada ve okuduğunu anlamada da 45. Sıradayız. Türkiye’nin ilk 5 te olması gerekir, çünkü bir iddiamız var biz kalkınacağız, biz sanayi ülkesi olacağız diyoruz. Bu eğitim sistemiyle, çocukları bu şekilde bilimden, teknolojiden, akıldan uzak bir şekilde eğiterek hiçbir şey olamayız. Dünyanın ilk 10 ülkesi kesin olamayız da, hakikaten hiçbir şey olamayız. 

“TARIM YOKSA UYGARLIK YOK”

Ben Türkiye’ye tarımı anlatıyorum. Bunu kendime vizyon edindim. Bizler zannettik ki İngiltere, Fransa, Almanya, Amerika bu ülkeler gelişmiş ülkeler. Hiç birimizin farkında olmadı bir şey var; Amerika, Danimarka ve 15 milyon nüfusu olan Hollanda tarım ve hayvancılıkta 85 milyar dolar ticareti olan bir ülke. Türkiye’nin ise 5 milyar dolar. Anadolu’dan bahsediyorum; 5000 yıldır tarımla uğraşan ve tohumun bu güne kadar babadan oğula geçe geçe zenginleşip, daha da bereketlendiği, her türlü tohumun bir gen haritasının oluştuğu bir coğrafyadan bahsediyorum! Biz böyle bir toprağız. Burası bir bereket toprağı. Toprak ve hayvancılıkla uğraşan bir ülkenin köylüsü bu derece yoksul olamaz. Bu kabul edilebilir bir durum değil! 

“ATATÜRK İNANILMAZ BÜYÜK BİR LİDERMİŞ”

‘Tarım iyi bir şey değil, iyi kazandıran bir şey değil, bu eski dünyanın işi’ diyenler şunu bilmiyorlar; tarım yoksa uygarlık yok, tarım yoksa kesinlikle sanayi yok. Şuanda 93 ayrı gıda ürününü, 103 ayrı ülkeden ithal ediyoruz. Atatürk inanılmaz büyük bir lidermiş. Türkiye’nin bu sömürge düzeninden çıktığı tek dönem, Atatürk’ün iktidara geldiği ve öldüğü 1938 yılına kadar ki dönem olmuş. Atatürk, İzmir İktisat Kongresinde tarımla ilgili konuşmasında ‘Kurtuluş Savaşı’nı kazandık ama bizi bu kazandığımız, uğruna kan döktüğümüz topraklarda tekrar kendi vatanımıza mahkûm edecekler. Çünkü bilim onlarda, onlarda büyük bir ilim ışığı var, eğitim var ve bizi tohumla geri alıyorlar’ diyor. Türkiye’de şu anda yasa gereği yerli tohum ekmek ve satmak yasak! Hibrit tohum kullanmalıyız! Biz 5000 yıldır tarım yapıyoruz. Bunlar harmanlana, harmanlana mükemmel hale gelmiş tohumlar. ‘Sen kendi tohumunu kullanma, biz sana verim kalitesi yüksek tohum satacağız’ demek bir hakarettir! Atatürk onun için Atatürk Orman Çiftliği’nde ‘Topraklarımızı tohum yoluyla, geri alırlar geliştirmek zorundayız’ demiş ve Tohum Üretim Merkezi kurdurmuş! O zamanlar görmüş bunu, müthiş bir dehadan bahsediyoruz. 

“TOPRAKLARIMIZA VE TOHUMLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Bu programları yapmamın sebebi; gençlere, beslenmesinde hibrit tohuma ihtiyacı olmadığını anlatmak istiyorum. Kendi tohumuyla elmayı, armudu, üzümü, buğdayı yemesi gerektiğini anlatmaya çalışıyorum. Çünkü gençlerin böyle bir bilgisi olmadığı için, böyle bir ihtiyacın farkında değil. Biz çok büyük bir ülkeyiz, biz Anadolu’yuz müthiş bir birikimimiz var. Kendi topraklarımızı ve tohumlarımızı kaybetmemek çok önemli.” 

SEYMEN’E TEŞEKKÜR ETTİLER Yaklaşık üç saat süren söyleşinin sonunda Silivri Rotary Kulübü Başkanı Burçin Sarısaltıkoğlu ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Meral Türkmen Terlikçi, Cem Seymen’e hediyeler takdim ederek söyleşi programına katıldığı için teşekkür ettiler.