Gönüllerde Ahenk'in İZ'i var

Önder Yılmaz Tiyatro Salonu'nda sahnelenen Silivri Belediyesi Ahenk Sanat Kulübü'nün gösterisi, izleyenlerin gönüllerinde 'İZ' bıraktı.

Gönüllerde Ahenk'in İZ'i var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dün akşam Önder Yılmaz Tiyatro Salonu’nda Silivri’de Özcan Sütçüoğlu yönetmenliğinde ve Ferdi Konur’un baş eğitmenliğinde ilkleri sahneye koyan Silivri Belediyesi Ahenk Sanat Kulübü’nün gösterisi “İZ” sahnelendi.  Gösteriye Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve eşi Esma Işıklar, Başkan Yardımcısı Mehmet Has, Meclis Üyesi Semih Ayeş, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Suna Göçengil, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Diyar diyar dolaştırdılar
Önder Yılmaz Tiyatro Salonu’nda sahnelenen tiyatral bir anlatımla halk oyunlarını buluşturan İZ katılımcıların beğenisini kazandı. Kamil Bilici’nin anlatımıyla Aşık Mahzuni Şerif, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, Neşet Ertaş gibi halk ozanlarının hayatlarından, felsefelerinden ve şiirlerinden önemli kesitlerin aktarıldığı gösteride, halk oyunları ekibinin performansları tamamlayıcı unsur oldu. Kafkaslar’dan Anadolu’ya, Balkanlar’dan Karadeniz’e uzanan gösteri, katılımcıları diyar diyar dolaştırmış oldu.
 
Dakikalarca ayakta alkışlandı
2 perde olarak sahneye konan gösterinin son bölümünde Oğuz Kağan Aydos, sahnede Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu ve ardından tüm ekip ellerinde Türk Bayrağı ile Onuncu Yıl Marşı eşliğinde selamlama için sahneye çıktı. Çalan Onuncu Yıl Marşı’nın bitmesiyle birlikte perde de kapandı. Kapanan perdenin ardından Ahenk Sanat Kulübü üyeleri bu sefer hep bir ağızdan marşı söylemeye devam etti. Perdenin tekrar açılmasıyla birlikte coşku tüm salona yayıldı ve Önder Yılmaz Tiyatro Salonu’nda bulunan katılımcılar, sahnelenen gösteriyi dakikalarca ayakta alkışladı. Cumhuriyet coşkusu bir anlamda tekrar yaşanmış oldu.
 
Işıklar’a çiçek verdiler
Gösteri sonrası Ahenk Sanat Kulübü tarafından takdim edilecek olan çiçeği kabul etmek amacıyla sahneye davet edilen Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Ahenk Sanat Kulübü’nü tebrik ederken, kültürün ve kültürel aktarımın öneminden de bahsetti.
 
Işıklar: Zenginlik parayla değil kültürle oluyor
Belediye Başkanı Özcan Işıklar konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün 29 Ekim’den bir sonraki günü yaşıyoruz. 93 yıl yaşamış, genç ama derin izleri olan bir Cumhuriyet’in temsilcileriyiz. İşte Cumhuriyet çocuğu. Cumhuriyet’in bize bıraktığı o büyük Atatürk’ün büyük miras olarak bize vermek istediği de bu. Toplumlar sadece parayla zenginleşmiyor. Eğer öyle olsaydı Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan’ın olduğu o coğrafya çok daha zenginlerdi. Ben dün de bugün de söyledim: Musul’da Kerkük’te olan o kavganın sebebi ne biliyor musunuz? Onun yerin altında olan 184 milyar varil petrol… Kaç para yapıyor? 7 katrilyon ama yerin altında, üstünde bir şey yok. Üzerinde insan da yok, ot dahi bitmiyor, kültür de gelişmiyor. Sanat yok, kültür yok, zenginlik yok. Demek ki zenginlik sadece o yerin altında olan parayla olmuyormuş. İşte böyle oluyormuş zenginlik. İnsanla oluyormuş, kültürle oluyormuş.”
 
“Kültüre yapılacak katkılar barışı ve huzuru getirecek”
“Biriktirdiğimiz, derlediğimiz duygularıyla, düşünceleriyle, kederiyle, düşüyle, iyi günüyle kötü günüyle doğup yaşadığı büyük coğrafya üzerindeki derin izler bir gün bizim kültürümüzü oluşturuyormuş. İşte kültür buymuş. Buraya yapılacak, buna yapılacak katkılar barışı ve huzuru getirecek. Sadece parayla pulla olmuyor. İşte bizim bu büyük Cumhuriyet’i ve bizi bu topraklar üzerinde kiracı değil ev sahibi yapan, bizi vatan yapan millet yapan bu özellikler. İşte bize bunları kaybettirmek istiyorlar. Bizi suyun üzerindeki mantara çevirmek istemelerinin sebebi o. zıtlaştırarak, ayrıştırarak bu kültürü unutturmak istiyorlar. Oysa biz Aşık Veysellerden, Yunus Emrelerden, Mevlanalardan… Bir tarihçi olarak söylüyorum. Yazılı olan vesikalar ayrı bir şeydir ama vesikasız yazılı olmayan, söylenerek yaşayarak geliştirilmiş, derlenilmiş kültür çok daha kalıcı. Dilden dile aktarılırsa ancak gelişir. Aktarmak gelişmektir. Aktarmadığınız bir şeyi geliştiremezsiniz.
 
“Dördüncü tarihi bina müze olacak”
“Temel Hocamız bir kuşak sonrasına aktardı. Şimdi Özcan da aktaracak bir nesil sonrasına. Biz de duyguyla, hüzünle onları izleyeceğiz. Ellerinize sağlık, ayaklarınıza sağlık, yüreklerinize sağlık. Onlarla birlikte bu programların yapımında bizim de biraz katkımı varsa çok memnun oluyorum. Bizim varmak istediğimiz şey bu. Silivri’yi farklı yapan, Silivri’de yaşamayı güzel kılan işte bunlar olmalı. Bizim bu salonlarımızın iki tanesi daha olacak. Ancak dördüncüsü müze olacak. İşte o müzede bu folklorun bütün değerleri, o yetmişli yıllardan altmışlı yıllardan, 1923 yılından 2023 yılına kadar onar yıllık aralıklarla ne yaşamış bu memleket, hepsini sergileyeceğiz. Bulabildiklerimizi oraya koyacağız ki çocuklarımız onu daha nice yüzyıllara aktarsınlar. O müzeyi de inşallah haziran ayında güzel bir gösteriyle sizlere açacağız. İnşallah hayırlısı olur.”
Işıklar’ın konuşmasının ardından Ahenk Sanat Kulübü’nün sahnelemiş olduğu “İZ” gösterisi de sona ermiş oldu.
 
Ahenk’le dans ediyorlar…
2010 yılında faaliyetlerine başlayan Ahenk Sanat Kulübü, 2014 yılında sahnelediği Evliya Çelebi ve 2015 yılında sahnelediği Cumhuriyet projeleri ile halk oyunlarına yeni bir soluk getirerek, tiyatral anlatımla birleştirmiş ve izleyenlerin beğenisini kazanmıştır. Kuruluşunun 6. yılında ise “birİZ, beraberİZ, yürektenİZ, memleketİZ” parolasıyla yola çıkan ekip, “İZ” ile de başarılarının üzerine bir yenisini eklemiş oldu.
 
İZ gösterisinin kadrosu
Genel Sanat Yönetmeni: Özcan Sütçüoğlu
Baş Eğitmen: Ferdi Konur
Anlatan: Kamil Bilici
Eğitmenler: Ayça Zorlubaş, Rabia Mumcu, Hakkı Örün, Berkin Biçen
Tiyatral Sunum: Oğuz Kaan Aydos
Dansçılar: Ahmet Olur, Asena Sütçüoğlu, Atakan Cambazoğlu, Aylin Yılmaz, Ayşe Gemici, Azra Karamilli, Berna Tosun, Birkan Gürkan, Ceren Ercan, Ceren İran, Çağla Keser, Derem Kaygusuz, Dilara Okusun, Ece Ceviz, Efe Öztürk, Elif İzzetoğlu, Erhan Yapan, Eslem Nur Kenar, Eylül Ada Kosaoğlu, Eylül Uçarkol, Gökhan Güllü, Hasan Aslan, İrem Kara, İrem Tezcan, İsmail Tarı, Kayra Ege Kosaoğlu, Kemal Dişli, Kübra Kaya, Mihraç Geleş, Murat Hoşgör, Nurcan Ceylan, Okan Bekler, Okan Cabi, Ozan Bekler, Samet Arslan, Sanem Ataç, Seçkin Çakır, Selvet Çabuk, Serhan Kocaoğlu, Serkan Kosaoğlu, Sinem Eken, Tuğçe Çabuk, Tuğçe Durmaz, Uğur Aksuoğlu, Utku Yiğit Yılmazer, Zakire Korkmaz


Haber ve Fotoğraflar: Eyüp Can BALABAN