Kocahanoğlu: 'Silivri yoğurdu İstanbul'a gümrükle gidiyormuş'

Araştırmacı Yazar ve Şair Osman Selim Kocahanoğlu, Silivri Belediyesi Söyleşi Günleri'ne katılarak 2. Abdulhamit'in Özel Ve Siyasi Hayatı konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Kocahanoğlu: 'Silivri yoğurdu İstanbul'a gümrükle gidiyormuş'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Belediyesi Söyleşi Günleri Araştırmacı Yazar ve Şair Osman Selim Kocahanoğlu’nun söyleşisiyle devam etti.  2. Abdulhamit’in özel ve siyasi hayatı konulu bir söyleşi gerçekleştiren Kocahanoğlu, bilinmeyen yönleriyle 2. Abdulhamit’i anlattı. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, Avukat Necmi Şimşek ve Baro Temsilcisi Avukat Sultan Aşkın’ın da katıldığı söyleşide Silivri ile ilgili tarihi kesitler de anlatan Kocahanoğlu, tarihi en yalın haliyle Silivrililerle paylaştı.
 
Kocahanoğlu, 2. Abdulhamit dönemini anlattı
2. Abdülhamit’in tahtta en uzun kalan padişahlardan biri olduğunu söyleyen Osman Selim Kocahanoğlu, o dönemde cumhuriyet gelmeden önce, İstanbul’daki işgal günlerinin çok zor geçtiğini dile getirerek; “Silivri Yunan işgalinde, burası Osmanlı’nın sınırında, İstanbul’un sınırında yani burada köylünün ürettiği yoğurt İstanbul’a gümrükle gidiyormuş. Silivri’nin adı meclis zabıtlarda bu şekilde geçiyor. O dönem için ‘Biz öyle günler geçirdik ki ayol Silivri’nin yoğurdu bile İstanbul’a gümrük alınarak giriyordu. Sultanlık artık bitecek, cumhuriyet gelecek’ deniliyor.
 
“Silivri’yi bize kazandıran Lozan Antlaşması’dır”
1912 Balkan Harbi’nde Bulgar ordusu Çatalca’ya kadar geliyor. Çatalca’ya gelmiş, istese İstanbul’a girecek. Nazım Paşa Çatalca’da bizim ordunun başında, bizimkiler savunmaya geçiyor. Bulgarlar da hücumda, bizim bildiğimiz meşhur Türkiye Cumhuriyeti’nin üçüncü Başbakanı, Albay Rauf Orbay Hamidiye Kruvazörü ile Bulgaristan’ın Romanya sahillerine gidiyor ve gemiden top atışları yapıyor. Ondan sonra Bulgar ordusunun Çatalca’ya geldiğini duyunca, tekrar Hamidiye Kruvazörü ile Silivri açıklarına geliyor. Silivri açıklarından içerdeki Bulgar siperlerine ateş ediyor, Bulgar mevzilerine bomba yağdırıyor. Silivri, daha doğrusu Trakya Osmanlı döneminde böyle günlerden geçe geçe bugüne geldi. Silivri’yi bize bırakan Lozan Antlaşması’dır” şeklinde konuştu. Abdülhamid’in ruh dünyası ve özellikleri, siyaset yolu ve saltanat dönemi hakkında bilgiler aktaran Kocahanoğlu, Silivrililerden gelen soruları da yanıtladı.