Nazım Hikmet 51. Ölüm Yıldönümünde Anıldı

Dünya şairi Nazım Hikmet Ran, ölümünün 51. Yıldönümünde Silivri Belediyesi ve Eğitim-Sen Silivri Temsilciliği'nin Atatürk Meydanı'nda ortaklaşa düzenlediği gecede şiirler ve müzik dinletileriyle anıldı.

Nazım Hikmet 51. Ölüm Yıldönümünde Anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya şairi Nazım Hikmet Ran, ölümünün 51. Yıldönümünde Silivri Belediyesi ve Eğitim-Sen Silivri Temsilciliği’nin Atatürk Meydanı’nda ortaklaşa düzenlediği gecede şiirler ve müzik dinletileriyle anıldı. 

Dünya şairi Nazım Hikmet Ran, ölümünün 51. yıldönümünde Silivri’de anıldı. Silivri Belediyesi ve Eğitim-Sen Silivri Temsilciliği’nin Atatürk Meydanı’nda ortaklaşa düzenlediği anma programı Ayışığı Şiir Grubu’nun gösterisinin ardından İbrahim Orçin’in müzik dinletisiyle son buldu. Programda konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Nazım’ın söylediği o özgürlük şarkılarına bugün her şeyden fazla ihtiyacımız var. Geçen 4-5 yıl hep aynı şeyi söyledim, Ben Nazım’ı sevenleri çok seviyorum, sevmeyenleri sadece seviyorum. Nazım iyi ki varmış, iyi ki bizim şairimizmiş” dedi. Nazım Hikmet Ran’ın aramızdan ayrılışının 51. yıldönümünde gerçekleşen anma programında Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Belediyesi Meclis Üyeleri, Eğitim-Sen Silivri Temsilcisi Murat Satır, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, SİBESO Başkanı Nuray Koçer, Stari Grad Belediye Başkan Yardımcısı Amina Deljkoviç, Danışman Senida Foço-Şabiç, Okul Müdürleri Salko Huskiç, Jasminka Karasalihoviç, Mirsad Lelo, Aida Omersoftiç, Kerim Fezagiç’in ve Nazım Hikmet hayranı yer aldı.

 

IŞIKLAR: ORTAYA KONAN BİR SİVİL İTAATSİZLİKTİ

Nazım Hikmet’i anma programında konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Dünya şairi Nazım Hikmet’i andığımız bu akşam, aynı zamanda Gezi Parkı olaylarının bir yılını tamamladığı döneme denk gelmesi açısından da ayrı bir anlam taşıyor. Ben inanıyorum ki Gezi Parkı olaylarından sonra Türkiye’de hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Gezi direnişi, hiçbir şeye bağlı kalmadan, çekiştirilmeden, dış güçlerin, mihrakların değil, toplumun bütün iç dinamiklerinden gelen vicdani ses ile bağımsızlığa, özgürlüğe, yaşam biçiminin değiştirilmesine karşı bir tepkiydi, bir dışa vurumdu. Aslında orada olan, toplumun yaşananlara karşı ortaya koyduğu bir sivil itaatsizlikti” dedi. 

“ÖNÜMÜZDE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VAR”

Işıklar daha sonra konuşmasında şunları kaydetti: “‘Bir değişimin içerisine girdik, acaba sonunu göremeyeceğimiz bir karanlığa mı girdik?’ diye endişelendiğimiz bir dönemde, Taksim Meydanı’na akın akın gelen o insanlar, Türkiye’nin her tarafına dalga dalga yayıldı. İşte bizim de tam böyle bir hasretimiz vardı. Israrla, inatla, bu aydınlığa bu demokrasiye, eşitliğe ve adalete olan inancımızı ortaya koyarak, onları korumak için kararlılıkla sürdürdüğümüz mücadelemizin, daha güçlü olmasını, daha güçlü savunmamız gerektiğini gördük ve anladık. Bugün, çok sık konuştuğumuz konuların üstünden geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin önünde bir cumhurbaşkanlığı, genel seçim var. 

“NAZIM HİKMET BÜYÜK BİR KELİME MÜHENDİSİDİR”

Sevgilisini, Türkiye’ye benzeten dünya şairi çok azdır. O’nun ifade ettiği kimi şiirlerinde ki Anadolu toprakları, bağımsızlıklar, kan ile kazanılmıştır. Dünya’da eşi benzeri görülmemiş, büyük mücadelelerle kazanılan Anadolu topraklarına benzetirdi sevgilisini Nazım. Yazdıkları evrensel özgürlük şarkılarına dönüştürülen, dünya çapında bugüne kadar gelmiş en güçlü kelime mühendislerinden biridir.  Büyük bir hayranlıkla yaşadığımız coğrafyamızda, deniz aşırı ülkelerde bile Nazım’ın ölüm yıl dönümleri anılıyorsa, Nazım’ın yazdıklarının dünyanın her yerinde özlemle ve umutla karşılandığının ve o umudu temsil ettiğinin çok açık göstergesidir. 

“İYİ Kİ VARMIŞ, İYİ Kİ BİZİM ŞAİRİMİZMİŞ.”

Nazım’ın söylediği o özgürlük şarkılarına bugün her şeyden fazla ihtiyacımız var, Türkiye’nin bugün ki fotoğrafı, içimizi daraltmakta ve sıkmaktadır. Ben aydınlıkların, çağdaş, demokratik ve laik bir Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğinin daha güzel ve insanların hak ettikleri şekilde olacağına inanıyorum. Geçen 4-5 Yıl hep aynı şeyi söyledim, Ben Nazım’ı sevenleri çok seviyorum, sevmeyenleri sadece seviyorum. Nazım iyi ki varmış, iyi ki bizim şairimizmiş.

ÇİÇEK VE PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Nazım Hikmet Ran’ı anma programında Ayışığı Şiir Grubu’na ve Müzik Öğretmeni İbrahim Orçin’e Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı tarafından çiçek ve plaket takdim edildi.