Göz El Emeği Bindallı!

Bindallı' nın tarihi geçmişi 14 ve 15. yüzyıllara kadar dayanıyor.

Göz El Emeği Bindallı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk tarihinin eski devirlerinden beri var olan bindallı eski tarihlerde hanımların günlük giyimi iken, şimdi dekoratif kesim kolları, kabarık eteğiyle, ışıltılı kumaşları ve taşlarıyla, tacıyla, kemeriyle kına gecelerinin vazgeçilmez kıyafeti oldu. Aslı Kaftan Bindallı eski Türk motiflerini, Selçuklu devletinin çizgilerini, Osmanlı motiflerini, hint kültürünün motiflerini ve modellerini günümüzün modern çizgilerine entegre ederek siz hanım kızlarımızın kendilerini bugünün prensesi gibi hissettiriyor. Siz kendi düğününüzün kendi kına gecenizin prensesisiniz. Herkes kına gecenizde sizin için oraya geliyor, herkes sizin yüzünüzün güldüğünü görmek istiyor, sizinle eğlenmek istiyor, tüm gözler o gece sizin üzerinizde oluyor. Ama bir durum var; oda kaçınız gerçek bindallı giyiyor artık. İşçiliğinin uzun sürmesi ve maliyetinin yüksek olmasından dolayı onun yerini kına gecelerinde pijamalı takımlar Osmanlı zamanında giyilen günlük kıyafetler yer aldı mağalesef. Böylelikle bir kültür değerimiz daha yok olacak gibi geliyor bana, müzelerde ve tozlu kitap sayfaları arasında kalacaktır!

Bindallılar aynı zamanda, gelecek nesillere kültürel aktarımı sağlayan tarihi miraslar olarak da değerlendirilmeli. Asıl orijinal bindallı kartondan hazırlanan motiflerin, kadife, çuha, atlas, keçe, arakiye kumaşlarının üstüne aplike yöntemiyle, altın, gümüş, sim (ipek ipliğin üstü gümüş ince tel sarılmış şekli) veya altın, gümüş kaplamalı bakır tellerin kartonun üzerinden iğne ile sarma usulü ile geçirilmesi yoluyla yapılır. Artık günümüzde bu “ustalar” çok azınlıktadır. Halen itinayla ilmek ilmek işleyen arkadaşlar var. Özellikle Balkanlarda makine işçiliği hiç tercih edilmiyor. Oralarda hala örf ve adet kutsal sayılmakta, o kadarki her geline özel bindallı işlenmeye devam edilmektedir.

Kadife ya da atlas kumaş üstüne, sırma, kılaptan ya da sim ile serpme dal, yaprak, çiçek motifleri işleyerek elde edilen işlemeli kumaşlar tercih edilmektedir. Bunlar için genellikle, koyu kırmızı, mor, lacivert ve benzeri koyu renkli kumaşlar seçilir. Gelinlik, önemli günlerde giyilen özel kıyafetler ve örtü yapımında kullanılan bindallının kültürümüzde önemli bir yeri vardır. Bu ad, günümüzde kumaşın kendinden çok, kıyafetin adı olarak bilinmektedir. Usta işi bir bindallı aylar süren sabırlı ve dikkatli bir çalışmanın ürünü oluyor. Hala böyle yapılan özellikle kişiye özel işleyen ustalar mevcut.

Chenay Kobak