Yılmaz: İktidarın ampulünü çiftçimiz söndürecek

Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul 3. Bölge adaylarından Volkan Yılmaz hafta sonunu Silivri ve köylerinde geçirerek halkla buluştu ve hükümetin yanlış tarım politikalarını anlattı ve çiftçinin durumunu dinleyerek, partisinin çözüm önerilerini anlattı.

Yılmaz: İktidarın ampulünü çiftçimiz söndürecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri’nin tanınmış simalarından olan ve Silivri’deki birçok kulüpte forma da giyen genç iş adamı Volkan Yılmaz, MHP İstanbul 3. Bölge adayı olması ile birlikte bölge gezilerini arttırdı. Önceki gün Silivri Büyük Çavuşlu Mahallesine ilçe teşkilat yöneticileri ile birlikte çıkarma yapan Volkan Yılmaz burada çiftçilerle bir araya geldi. Yılmaz, Çavuşlu Mahallesi’nde çiftçilere seslenerek, “Borçlar 20 milyar lira, kredi batağı yüzde 500 büyüdü, traktör satışları durdu. Girdi fiyatlarındaki yüksek oranlı artış, çiftçiye tarla sattırıyor. AKP’nin tarım ve hayvancılığı bitiren politikaları, çiftçinin de ipini çekti.  Sorun erteleniyor, çözülmüyor. Ürün ve girdi fiyatlarındaki makas sürekli aleyhimize açılıyor” değerlendirmesi yaptı.

 

“ÇİFTÇİMİZ İNTİHARIN EŞİĞİNDE”

MHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili adayı Volkan Yılmaz, tarım sektörünün teklediğini, çiftçi borçlarının 20 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. Takipteki krediler % 2 artışla 378 milyon TL olduğunu söyledi. Traktör satışları ise % 20 gerilediğini ifade etti.

Yılmaz, vatandaşlardan MHP iktidarı için destek isterken gerekçelerini şöyle sıraladı: “Tarım ve hayvancılık sektörü can çekişiyor. Türkiye ekonomisinin genelinde ve tarım sektöründe, mevcut büyüme rakamlarının yüksek oranlı borçlanmaya dayalı. Tarım işletmelerinde borçlanma hızlı bir biçimde artmakta çiftçi borçları 20 milyar TL’yi aştı.”

Dönemler içinde çıkartılan Torba Yasalar kapsamında çiftçinin Ziraat Bankası’na olan borçları yeniden yapılandırılmış olmasına karşın bu uygulamaların sorunu ertelediğini, ancak çözemediğini belirten Yılmaz, “Bunun önde gelen nedeni çiftçinin kullandığı girdilerin fiyatları ile ürettiği ürünlerin üretim fiyatları arasındaki makasın çiftçi aleyhine her geçen gün biraz daha açılmasıdır” dedi.

 

“ZENGİNSEN MAZOT 1 TL, ÇİFTÇİYSEN 5 TL”

Köy ziyaretlerinde özellikle hükümetin yanlış politikalarına değinen Volkan Yılmaz, “Bilindiği üzere ülkemizde zenginseniz sıkıntı yok ama fakirseniz ve muhtaçsanız o zaman sizin iliğinizi sömürüyorlar. Biliyorsunuz ki hükümet çiftçiye mazotu pompa fiyatından vermekteyken lüks yatı olanlar aynı mazotu 1 TL’den almaktadır. İşte AKP hükümetinin eşit dağıtımı bu şekilde! Yine pırlantadan yüzde bir KDV alınırken, gübreden ve diğer tarımsallarda KDV oranı yüzde 18’dir.

 

“BİR KİLO GÜBRE, BİR KOLİ BUĞDAYDAN PAHALI”

20 milyar TL’yi bulan çiftçinin borcunda takipteki krediler ise yüzde 2 artarak 378 milyon TL’ye ulaştığını, gübre fiyatlarında yüzde 55 ile yüzde 91 arasında artış gerçekleştiğini dile getiren Yılmaz, başta mazot olmak üzere çiftçinin sulama ve elektrik giderlerinde de ortalama enflasyonun üzerinde bir artış görüldüğünü vurguladı. Volkan Yılmaz, buna karşılık çiftçinin sattığı ürünlerden eline geçen para en fazla enflasyon oranını yakalayabildiğine işaret etti ve verilen desteğin ne ölçüde yeterli olduğunu ortaya koymak için şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“TARLADAN ALINAN ÜRÜN KDV’Yİ BİLE KARŞILAMIYOR”

 “Gübre masrafı toplam masrafların buğdayda yüzde 12’sini, mısırda yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) yaptığı bir araştırmaya göre çiftçinin 2010 yılında gübre için ödediği bedel yaklaşık 3.8 milyar TL’dir. 2010 yılında gübre desteği için çiftçiye verilen 704 milyon TL destek, gübre masrafının ancak yüzde 18’ini karşılamıştır. 2011 için gübre destek miktarları yüzde 9-17 arasında artırılmıştır. Gübre fiyatlarındaki bu artış devam ederse, açıklanan destek miktarının gübredeki KDV’yi bile karşılaması mümkün değildir.

 

“KRİZ ÇİFTÇİYE TARLA SATTIRIYOR”

Ekonomik kriz tarım sektörünü de vurmaya başladı. Giderek daha fazla çiftçi mahkemelik olurken, borçlarını ödeyemeyen çiftçiler topraklarını düşük fiyattan satmak zorunda kalıyor. Krizin etkisi kendisini çiftçi borçları üzerinden tarım sektöründe de göstermeye başladı. Giderek daha fazla çiftçi ödeyemediği krediler yüzünden mahkemelik olurken; tohum, traktör ve zirai ilaç satışları belirgin biçimde düşüyor. Pek çok çiftçinin ödeyemediği borçlar yüzünden topraklarını satışa çıkarttığı belirtiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından sonuçları yayınlanan  “Tarımsal İşletme Yapı Araştırması” Türkiye’de toprak mülkiyetinin eşitsiz yapısını bir kez daha gözler önüne sermişti. Bu çalışmaya göre, çiftçilerin yüzde 79’u 100 dekardan daha az toprağa sahip. Bu kesim, toplam tarım arazilerinin yüzde 34’ünü ekip biçiyor. Toprakları 100 dekardan büyük olan yüzde 21’lik kesim ise, toplam tarım arazilerinin yüzde 66’sını elinde bulunduruyor” dedi.

Vatandaşların MHP’ye ve milletvekili adayı Volkan Yılmaz’a ilgisi son derece içten ve sıcaktı. Büyük Çavuşlu sakinleri Yılmaz’a çıktığı yolda başarı diledi.