Chp Grup Başkanvekili Balbay'ı Ziyaret Etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Silivri Cezaevi'nde yatan Mustafa Balbay'ı ziyaret etti. Hamzaçebi, 'Eğer bir ülkede demokrasi var ise, orada özel yetkili görevli mahkemelerin olmaması gerekir' dedi.

Chp Grup Başkanvekili  Balbay'ı Ziyaret Etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mustafa Balbay'ı ziyaret eden CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hamzaçebi, "Özel görevli yetkili mahkemeler eski devlet güvenlik mahkemelerinin isim değiştirmiş halidir. Aynı anlayış devam etmektedir. Bir yandan özgürlükleri genişletelim 82 anayasasının bireyin özgürlüklerini kısıtlayan yükümlerini kaldıralım derken, öbür taraftan özel görevli mahkemeleri sistemde tutmak tam anlamıyla demokrasiyle çelişen bir uygulamadır. Niyeti, anlayışı demokratik olanlar özel görevli mahkemeleri hiçbir zaman savunmazlar, savunamazlar. Bunların sistemden çıkarılması gerekir" dedi. 

 Mevcut anayasa hükümlerinin, böyle bir mahkemenin olmaması gerektiğini söylediğini ifade eden Hamzaçebi, "Ona rağmen bu mahkemeleri tutmak ve bu mahkemelere dayanmak demokrasiye aykırıdır. Silivri'de hukuk katledilmektedir. İnsanlar bilim adamları siyasiler toplumun aydın kesimleri demokrasiye inanmış ve AK Parti'nin Türkiye'de demokrasini geri götürmeye yönelik ses çıkaran herkes burada. Burada hukuki değil siyasi yargılama yapılmaktadır. Adil yargılanma hakkı, kişilerin hukukunu koruyarak bütün yargılananların makul bir sürede sonuçlandırılmasını öngörür. Burada makul süre kavramı çoktan aşılmıştır. Burada Silivri'de hakimler var demek isterdim ama maalesef bunu söyleyemiyorum. Yargı ilk kez özgürlüklerin önünde bir engel oluşturmuştur. Avrupa Birliği'ne aday demokrasisini ileriye taşımak isteyen Türkiye'nin önünde böyle bir yargısal tutum ayıptır" diye konuştu.

Hamzaçebi, Deniz Feneri davasına ilişkin soru üzerine ise, "Deniz Feneri davası çok ilginç bir örnektir. Deniz Feneri davasında yargı, hukuk çok süratle işledi. Sanıklar bir anda serbest bırakıldı. Ama demokrasi galip çıkacaktır, kazanacaktır. Buradaki hukuksuzluğun önünde milletimiz engel oluşturacaktır. Hukuksuzluk hiçbir zaman sonsuza kadar gidemez, mutlaka sona erecektir" ifadelerini kullandı.