A vitamini eksikliğine dikkat!

11 yaşındaki bir çocuk oldukça sınırlı beslenme şeklinden dolayı görme yetisini kaybetti. A vitamini eksikliği sebebiyle kör olan çocuğu gören doktorlar herkesi uyardı.

A vitamini eksikliğine dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Science Alert'in haberine göre Kanada'da 11 yaşında bir çocuk 8 ay boyunca gittikçe kötüleşen göz kuruluğu, gece körlüğü, ışık hassasiyeti ve görme kaybı şikayetleriyle hastaneye gitti. Çocuk sadece gözüne maksimum 30 cm yakınlığındaki el hareketlerini ayırt edebiliyordu.

Egzamayla birlikte birkaç besin alerjisi bulunan çocuğun yediği şeyler oldukça kısıtlıydı. Doktorunun raporuna göre sadece patates, domuz eti, kuzu eti, elma, salatalık ve kahvaltılık gevrekle besleniyordu. Bu yiyeceklerin hiçbiri A vitamini bakımından yeterli olmadığı için A vitamini eksikliği baş gösterdi.

Gözde bulunan fotoreseptör hücreler ışığı algılamak için A vitaminine ihtiyaç duyar. A vitamini ayrıca korneayı koruyarak nemli kalmasını sağlar. Hastanın gözleri A vitamini eksikliğinden kurumuş, yine A vitamini eksikliğinden gözlerinde Bitot lekeleri meydana gelmişti.

Doktorlar çocuğu tedavi edebilmek için A vitamini takviyesi verdi. 6 haftanın sonunda görme yetisi iki gözde de 20/800 arttı. Göz kuruluğu ve Bitot lekeleri de ortadan kayboldu. 20/800 oranı hala görme engelli kategorisine giriyor ve küçük çocuk belki de hiçbir zaman tamamen iyileşemeyecek. Çocuğun doktoru raporunda A vitaminine bağlı görme kaybının önlenebileceğini ekledi.