Acı söylemek yerine acı yensin

Bugün neredeyse tüm dünya mutfaklarında kullanılan acı biberin tarihi bundan 9 bin yıl önceye dayanır. Arkeolojik kazılarda Meksika'da bulunan Tehuacan Vadisi'nde bin yıllık acı biber tohumlarına rastlanmıştır.

Acı söylemek yerine acı yensin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aztek ve Maya uygarlıkları acı biberi hem yemeklerinde hem de ilaç yapımında kullanmışlardır. Kristof Kolomb acı biber tohumlarını Karayip Adaları’ndan Avrupa’ya getirmiştir.

Avrupa’da ilk başta süs bitkisi olarak yetiştirilen acı biber, kısa zamanda tüm dünyaya yayılarak yemeklerde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde de vazgeçilmez hale geldiği söylenebilir.

İnsanoğlu için damak tadı göreceli kavramların başında gelir. Kiminin ağzına bile koymadığı yiyecekleri kimileri bayıla bayıla yiyebilir. İşte acı biber de bu damak tadı farklılıklarına verilebilecek en iyi örnekler arasında, ilk sırada yer alır. Öyle ki yemeğinde acı olmayan, yemeğin yanında bir tabak dolusu acı biber görmeyen bazı kişiler için o yemek yavan, iştah kabartmayan, tabiri caizse tatsız tuzsuzdur.

Gelelim acı biberin faydalarına;

Acı biber içerdiği vitaminlerle tam bir sağlık dostudur. Eski uygarlıklarda ilaç yapımında da kullanılan acı biber, özellikle C, E, K ve A vitamini açısından zengindir.

Acı biberin içinde bol miktarda “kapsaisin” adlı madde bulunur. Bu madde vücut için terapatik etki gösterir. Peki, nedir terapatik etki? Vücudun hassas, duyarlı ya da daha ileri boyutta hasta olan bölgeleri için sakinleştirici, iyileştirici etki göstermesi anlamına gelir.

E vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği ile yaşlanmaya karşı cildi koruyan önemli vitaminlerin başında gelir. Bağışıklık sistemini ciddi oranda güçlendirir. Böylelikle kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı vücudu korur. Alzheimer hastalığının da ilerlemesini önler. Ayrıca göz sağlığı için olmazsa olmazdır. Göz sağlığımızı koruyarak göz bozukluklarını engeller.

A vitamini tam bir göz dostudur. Gece görmemizi A vitaminine borçluyuz. Tavukkarası denilen gece körlüğünün baş düşmanıdır. Kemiklerin, dişlerin, saçların ve tırnakların sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Cildi güzelleştiren A vitamini aynı zamanda ülser hastalığının da doğal tedavi edicisidir. Hamilelerin bebeklerinin sağlıklı gelişimi için mutlaka A vitamini almaları gerekir.

Acı biberde ayrıca kan pıhtılaşmasında etkin olan K vitamini de bol miktarda vardır. B2, B3 ve B6 vitaminleri de acı biberde bulunan diğer vitaminlerdir. Ayrıca taze, acı kırmızı biberde limondan 7 kat daha fazla C vitamini bulunur. 100 gram biberde yaklaşık 240 mg C vitamini vardır ki bu ortalama insan vücudunun ihtiyacının dört katıdır.

Bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar. Kabızlık sorunu çekenlere en iyi ilaçtır. Diyet listelerinde de bol bol lifli yiyecekler bulunur. Acı biberde de bol miktarda lif bulunur.

100 gram acı biberde yaklaşık olarak 2 gram lif vardır. Bu da önemli bir rakamdır. Yani onca faydasıyla acı biber aynı zamanda lif deposu olarak da sağlığımızı korur.

Ancak ülser hastaları için acı biber tüketilmemesi gereken gıdalar arasında yer almaktadır.

Acı biber, vücut ısısını arttırır. Kış aylarında yenen acı biber, fazla üşümeyi önler. Özellikle elleri ve ayakları ısınmayanlara acı biber yemeleri tavsiye edilir.

Bu biber türü eklem iltihabı sorununda olumlu etkilere sahiptir. Eklem iltihabının neden olduğu ağrıları azaltır. Buna ek olarak zona hastalığından sonra oluşan ağrıları hafifletmektedir.

Acı biberin metabolik hızı arttırdığı bilinmektedir. Hızlı metabolizma ise kalori yakmayı destekleyerek zayıflamaya yardımcı olur 

Acı biber, başta E vitamini olmak üzere içerdiği antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirme etkisine sahiptir  Bağışıklık sistemi güçlü bir vücut, hastalıklara karşı çok daha dirençlidir. Bu anlamda acı biber vücudu hastalıklara karşı dirençli kılar.

Kış aylarında kırmızı acı biber tüketin

Tek bir biber, insan vücudunun gün boyu ihtiyacı olan betakarotein tatamını içerirken, C vitamin bulundurmasıyla enerji veriyor. Uzmanlar, özellikle kış aylarından vücut direncinin artırılması, grip ve soğuk algınlığının belirtilerinin azaltılmasına da yardımcı oluyor. Yapılan birçok araştırmada acı biberin kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olduğunu da ortaya çıktı. Biberin içeriğinde bulunan C vitamini ve beta-karoten ve antioksidanlarla vücudun kansere ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

iyigelenyiyecekler.com

Acı sözler söyleyip kalp acıtacağımıza,acı yiyip kalp sağlığımızı koruyalım...

SEVGİyle kalın...