'Anne sütü çok besleyicidir'

Silivri Kolan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Pediatri Uzmanı Uzm.Dr.Hüsam Şana, 'İlk 6 ay bebeğinizi yalnızca anne sütü ile besleyiniz' diyerek anne ve anne adaylarını yönelik bilgiler verdi.

'Anne sütü çok besleyicidir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Kolan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Pediatri Uzmanı Uzm.Dr.Hüsam Şana,yaptığı açıklamada “İlk 6 ayda yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler ishal, zatürre gibi bulaşıcı hastalıklara, alerjik hastalıklara daha az yakalanırlar ve daha sağlıklı büyürler. İlk 6 ay bebeğinizi yalnızca anne sütü ile besleyiniz. Bu aylarda anne sütü ile birlikte verilen ek besinler bebeğin emme gereksinimini azaltacağından anne sütünden yeterince yararlanmasını engeller. İster hastalık durumu olsun ister hava çok sıcak olsun dört aydan önce bebeğinizin anne sütü dışında suya ya da başka sıvılara (bitkisel çaylar, meyve suyu gibi) ihtiyacı yoktur. “dedi.
Doğumdan sonra ilk günlerde salgılanan anne sütü çok besleyicidir” diyerek sözlerini sürdüren Şana” Bebeğinizi sık sık (bir-iki saat aralarla ya da ağladıkça) emzirerek bu sütten yararlanmasını sağlayınız. Anne sütünde bütün vitaminler vardır. Yeterli olmayan yalnızca D vitaminidir. Anne sütü ile beslenen bebeklere 2. haftadan başlayarak doktorunuzun vereceği D vitaminini içeren damla ya da şurubu düzenli kullanınız” dedi
Silivri Kolan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Pediatri Uzmanı Uzm.Dr.Hüsam Şana, sözlerini şöyle sürdürdü” Emzirirken bebeğinizin yüzü, omuzları ve vücudu memeye dönük, burnu meme ucu hizasında olmalıdır. Kendiniz de rahat bir pozisyonda oturunuz. Bebeğin yalnız meme ucu değil, meme ucu etrafındaki koyu renkli bölümü de kavramasına dikkat ediniz. Bu şekilde hem bebek iyi emer hem de meme ucunuz zedelenmez. Bebeği emzirirken göğüs uçlarında acıma, çatlak gibi durumlar görülebilir. Bu durum çoğu kez bebeğin yalnızca meme ucunu emmesinden kaynaklanır. Böyle bir sorun ile karşılaştığınızda bebeğinizi yukarıda belirtilen doğru teknikle emzirmeye devam edin, göğüslerinizi kuru tutun. Geçmezse doktorunuz veya hemşireniz ile görüşün. Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ içeren ‘önsüt’tür. Bebek emmeyi sürdürdükçe sütün bileşimi değişir. Yağ miktarı artar. En fazla yağ içeren süt, emzirmenin sonunda salgılanan süttür, buna ‘sonsüt’ denir. Bebeğin hem önsüte hem de sonsüte ihtiyacı vardır. Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa hem önsütü hem de sonsütü alır. Bebek daha emmek istiyorsa ikinci meme de verilebilir. Eğer bir meme ile beslenmiş ise bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar. Tüm annelerin Sütü yararlıdır. Sütünüz size sulu gelebilir. Bu anne sütü özelliğidir. Anne sütü ile beslenen bebekler her beslenmeden sonra az miktarda kaka yapabilirler. Bu durum normaldir, endişelenmeyiniz. Göğüslerinizde süt yapımını artıran en önemli etmen bebeğinizin aralarla ve yukarıda belirtildiği şekilde; uygun şekilde ve uygun teknik ile emzirilmesidir. Emziren anneler her zaman sutyen giymelidirler. Sutyen bol ve pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır. Göğüslerin boşalması ile süt yapımı artar. Bu nedenle bebeğinizi sık besleyiniz. Bebeğinizin emmediği durumlarda göğsünüzü elinizle sağarak ya da bir süt pompası kullanarak mutlaka boşaltın. Anne sütünün yetersiz olduğu düşüncesi ile doktora danışmadan bebeğinize yeni bir besin vermeyiniz. Başka bir besin vermek gerektiğinde bunun nasıl hazırlanacağını iyice öğreniniz ve temizlik kurallarına çok dikkat ediniz. Bebeğin yeterince anne sütü aldığı, haftada en az 150 gr. kilo alması ve günde en az 6-7 kez bezini ıslatması ile anlaşılır.