Bahar nezlesine dikkat

Uzmanlar, bahar aylarında polenler, çimen, ot ve ağaçların çiçek açmalarından kaynaklanan bahar nezlesi veya mevsimsel alerjik rinit adıyla bilinen alerjik hastalık konusunda uyarıyor.Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı...

Bahar nezlesine dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzmanlar, bahar aylarında polenler, çimen, ot ve ağaçların çiçek açmalarından kaynaklanan bahar nezlesi veya mevsimsel alerjik rinit adıyla bilinen alerjik hastalık konusunda uyarıyor.

Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihangül Can Sevil, alerjinin bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye yanıt vermesiyle başlayan bir durum olduğunu belirterek, "Vücudumuz alerjenin giriş yerine antikor gönderir dolayısıyla kana çeşitli kimyasal maddeler salınır. Salınan kimyasal maddeler alerjik hastalığın belirtilerine yol açar" dedi.

"Şikayetler ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar"

Bahar nezlesinin çeşitli belirtiler ile kendini gösterdiğini anlatan Uzm. Dr. Neslihangül Can Sevil, "Hapşırma, gözlerde burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve baş ağrısı olabilir. Mevsimsel alerjik rinit ya da bahar nezlesi olan kişilerin şikayetleri ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. En sık nedenler, çim, ağaç, yabani ot ve polenlerdir. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olan kişilerde ev tozu akarı, evcil hayvan tüyleri ve küf mantarları en sık rastlanılan alerjenlerdir. Hava kirliliğinin bol olduğu yerlerde de alerjik reaksiyonlar sık görülür" diye konuştu.

"Alerji mevsimi başlamadan 2 hafta önce ilaç kullanmaya başlanmalı"Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihangül Can Sevil, bahar nezlesi tedavisinde hastanın yaşı, hangi ortamlarda şikayetlerinin arttığı, daha önce hangi ilaçları kullandığı ve özellikle ailesinde alerji olan başka kimse olup olmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Sevil "Alerji genetik bir hastalıktır ve çocuk genç erişkin hastalığıdır. Hastanın sorgulaması ve muayene bulguları alerjiyi düşündürüyor ise alerji testleri yapılabilir. Alerji tedavisine cevap vermeyen kişilerde geniz eti, kıkırdak eğriliği, nazal polip, sinüzit açısından burun muayenesi yapılmalıdır. Alerjik hastalıkların tedavisi, alerjenle karşılaşmanın önlenmesi, ilaç tedavisi, aşı tedavisidir. Alerjik rinit olan kişiler alerji mevsimi başlamadan 2 hafta önce ilaç kullanmaya başlamalıdırlar" ifadelerini kaydetti.