Böbrek taşı operasyonunda son nokta

Özel Anadolu Hastanesi Doktorlarından Üroloji Uzmanı Op. Dr. Oğuz Özcan,Güncel Üroloji Pratiğinde Taş Lazeri Uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

Böbrek taşı operasyonunda son nokta
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Taş kırma (ESWL) tedavisinin uygun olmadığı böbreğin alt kısmında, 1 cm den küçük olması nedeniyle kapalı böbrek taşı ameliyatının “Fazla tedavi” olduğu durumlarda eskiden açmazda kalınırdı. Bu hastalara ESWL tedavisi az, PNL tedavisi de fazla gelirdi. Sorun yaratmadığı sürece bu taşlar böbrek içerisinde izlenir hastalara ara ara ağrıları olacağı söylenir ve bu kişiler taşları ile beraber yaşamaya alıştırılırdı.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber, artık hastaların çişini yaptıkları yerden girilerek önce idrar kesesi (mesane) içerisine, oradan böbrekten gelen idrar kanalları içerisine, oradan da böbreklere ulaşmayı sonra da böbreğin alt kısmına dönerek taşların lazer ile kırılarak toplanmasını mümkün kılan cerrahi aletler geliştirildi. Fleksible üreteroskop denen özel cihazlar ile artık hiç kesi yapmadan yani vücut bütünlüğünü bozmadan 1 cm den küçük böbrek taşları tedavi edilebilmektedir.SHA

 Bu yöntemde hastalar bir gün hastanede yatmakta, sonra taburcu olarak normal hayatlarına geri dönebilmektedirler.

Hastanemizde rutin pratiğinde uygulanan bu yöntem ile böbrek taşı cerrahisinde “gerçekten” bıçaksız, kansız tedavi imkanı uygulanabilmektedir.

Fleksible Üreteroskopi Kimlere Uygulanır?

Böbrek içerisinde taşı olan ancak ilaç tedavisi, bol su içme, böbrek taşı kırma tedavisinin (ESWL) başarısız olduğu, böbrekteki taşın sorun yarattığı, taşı 2 cm den küçük kişilerde uygulanır.

Kronik idrar yolu enfeksiyonu (iltihaplanması) olan, antibiyotik tedavisi ile geçmeyen, geçmeyen ağrıları olan ve taşı böbrekte genişleme (dilatasyon) yaratan kişilerde üreteroskopi yöntemi en başarılı ve en kolay yöntem olarak göze çarpmaktadır.SHA

Fleksible Üreteroskopi yönteminin avantajları nelerdir?

Hastalarda böbrek taşı ameliyatı sonrasında herhangi bir kesi izi oluşmamaktadır. Çünkü herhangi bir kesi yapılmaz.

Hastanede yatış süresi eğer belden uyuşturulmuşsa bir gündür. Genel anestezi veya sedasyon ile yapılmışsa hastanede yatmaya gerek yoktur.

Böbrek taşı cerrahisi için uygulanan açık veya kapalı böbrek taşı cerrahilerinde olan ameliyat sonrası şiddetli ağrılar bu yöntem ile çok ama çok daha az gerçekleşmektedir.