Kalp krizinden korunmanın yolları

Silivri Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Veli Kala, kalp hastalıklarına karşı nasıl mücadele edilebileceği hakkında bilgi verdi. Kalp damar hastalığına en iyi yaklaşım, tedaviden ziyade oluşumunu engellemektir diyen Kardiyoloji Uzmanı Doktor Kala kalp hastalıklarından korunma yollarını anlattı.

Kalp krizinden korunmanın yolları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemizde de en önemli ölüm nedeni kalp damar hastalıklarıdır. Yaklaşık olarak her yıl 250 bin civarında yeni kalp damar hastalığı tanısı konulmaktadır diyerek sözlerini sürdüren Silivri Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Veli Kala “Vücudumuzun ve hayati organların işlevini yerine getirebilmesi için belirli düzeyde oksijen ve besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tüm vücuda yayılan atardamarlar sayesinde, kalp en uzak organlarımıza kadar kan gönderebilmektedir. Bunu sağlayan da bir pompa işlevi gören kalbimizdir. Kalbimizin bu işlevi yerine getirebilmesi için de düzenli bir kan akımına ihtiyacı vardır. Kalbin etrafında bulunan atardamarlar (yani kalbi besleyen koroner damarlar) bu işlevi yerine getirir. Halen tüm dünyada en sık ölüm nedeni kalp damar hastalıklarıdır (ortalama tüm ölümlerin % 40 kadarı). Ülkemizde de en önemli ölüm nedeni kalp damar hastalıklarıdır. Yaklaşık olarak her yıl 250 bin civarında yeni kalp damar hastalığı tanısı koyulmaktadır.”dedi.

“Organlara kan taşıyan büyük ve orta boy damarlarda zaman içinde, özellikle kolesterol başta olmak üzere çeşitli maddelerin birikmesiyle darlıklar ve sertlikler oluşur. Buna halk dilinde damar sertliği tıp dilinde ateroskleroz denir. Eğer kalp damarlarında oluşursa buna koroner arter hastalığı veya koroner kalp hastalığı denir. Kalbimizin en sık görülen hastalığıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık ölüm ve sakatlık nedenidir. Korunmada esas hedef değiştirilebilir risk faktörleri üzerinedir, kalp damar hastalıklarından korunma demek değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele etmektir.”

Risk faktörleri nelerdir?

Silivri Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Veli Kala, Kalp damar hastalığına en iyi yaklaşım, tedaviden ziyade oluşumunu engellemektir diyerek sözlerine şöyle devam etti “ Belirli risk faktörleri varlığında koroner arter hastalığı gelişme ihtimali daha fazladır ve ilerleyiş de daha hızlıdır”

Risk faktörleri değiştirilebilen ve değiştirilemeyen olmak üzere ikiye ayrılır.

A)  Değiştirilemeyen risk faktörleri 

1) Cinsiyet: Erkeklerde kalp damar hastalıkları daha fazla görülür.

2) Yaş: Erkeklerde 55, kadınlarda ise 65 yaşından sonra kalp damar hastalıkları daha fazla gözlenir.

3) Aile öyküsü: Kişilerin babalarında 55 yaşından önce, annelerinde 65 yaşından önce kalp krizi ya da ani ölüm öyküsü mevcut ise aile öyküsü açısından kalp damar hastalığı riski vardır.

B)  Değiştirilebilir risk faktörleri

1) Kötü huylu kolesterolün yüksek olması (LDL kolesterol): Damarlarda biriken ve zamanla damarı tıkayan kolesterol budur. Yüksekliği ciddi bir risk faktörüdür. Tedavi ve korunmada ana hedeflerden birisi bu kolesterolün düzeyini düşürmektir.

2) İyi huylu kolesterolün düşüklüğü (HDL kolesterol): Damar sertliğinden koruyucudur. Damarda biriken kolesterolü toplayarak vücuttan atar.

3) Sigara içiciliği (aktif veya pasif): Tütünde bulunan çoğu madde damar duvarında hasar yaparak damar sertliği ve kalp krizi riskini belirgin arttırır.

4) Şeker hastalığı: Şeker hastalığı en önemli kalp damar hastalığı nedenlerinden biridir.

5) Yüksek Tansiyon

6) Obezite (fazla kilolu olmak)

7) Fiziksel aktivite azlığı (pasif yaşam)

8) Tip A kişilik yapısı gibi - sinirli kişilik