Korkunç sonuç, 'Öğrencilerin kalbi zayıf'

Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği tarafından başlatılan "Online Kalp Tarama Projesi" 515 bin 855 öğrenciye ulaştı.

Korkunç sonuç, 'Öğrencilerin kalbi zayıf'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kalbi taranan öğrencilerden 1095'inde kalp hastalığına rastlandı. Durumu acil olan 54 öğrenci ameliyat edilirken 1041 öğrenci ise ilaçla tedavi edildi. Proje Kapsamında 1 milyon öğrencinin taramadan geçirileceği bilgisini veren Prof. Dr. İhsan Bakır, "Okullardaki online kalp taramalarında bazı öğrenciler yüksek riskli kalp rahatsızlığı olmasına rağmen ne kendisi ne de ailesi durumun farkında değildi. Bu taramalar sayesinde ani ölümlerin ve hastalığın ilerlemesinin önüne geçiyoruz. Kalp rahatsızlığı yaşayan öğrencilerin 1. derece yakınlarını da tarayarak olası genetik vakaları erken teşhis edebiliyoruz" diye konuştu.

İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliğinin 6-18 yaş (ilk, orta, lise) grubunda, kalp hastalıklarından koruyucu tedbirlerin alınması amacıyla 2013 yılında başlattığı “Online Kalp Tarama” Projesinde 515 bin 855 öğrenciye ulaşıldı. Proje hakkında bilgi veren Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, taramalarda kamu ve özel okul ayrımı yapmaksızın tüm öğrencilerin EKG çekimlerini yaptıkları bilgisini verdi. Okullarda çekilen EKG'ler online olarak Genel Sekreterliğe bağlı İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunan sisteme aktarıldığını ve burada Pediatrik Kardiyoloji Uzmanları tarafından değerlendirildiğini ifade etti. Projede 14 Pediatrik Kardiyolog, 18 Hemşire ve diğer personellerle birlikte 42 kişilik bir ekibin yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Bakır, " 2016 yılına kadar İstanbul'un 13 ilçesinde ve Edirne ilinde 1 Milyon öğrencinin EKG'sini çekmeyi hedefliyoruz. Mayıs 2015 itibariyle; Küçükçekmece, Güngören, Esenyurt, Bakırköy, Başakşehir, Büyükçekmece, Silivri, Çatalca ilçeleri ve Edirne ili olmak üzere 17 ilçede 520 bin 164 (650 okul) öğrenciye ulaşılmış, çekilen EKG verilerinin 166.467'si değerlendirilerek ileri tetkik yapılması için 32.499 öğrenci İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji Polikliniğine yönlendirilmiştir. Hastaneye yönlendirilen öğrencilerimizden 10.205'inin ileri muayene ve tetkikleri Kardiyoloji uzmanlarımız tarafından yapılmış olup 1049 öğrencimizde kalp rahatsızlığı saptanmıştır. Bu öğrencilerimizin bazıları yakın takibe alındı, bazılarına medikal tedavi başlandı, bazılarına da cerrahi müdahale yapılarak tedavileri gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.