Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketimine dikkat!

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusuna dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Öztürk, aşırı et tüketiminin birçok dolaşım sistemi hastalıklarına sebebiyet verebileceğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketimine dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurban Bayramı’nda artacak olan kırmızı et tüketimine karşı uyarılarda bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Öztürk, sindirimi zor bir gıda maddesi olan etin tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Öztürk, kurbanın mikroorganizmalar ve diğer zararlı maddelere karşı hijyenik koşullarda kesilerek, uygun ısıda saklanması gerektiğinin de altını çizdi.

“Dinlendirilen et tüketilmeli”

Etin tüketilmeden önce uygun bir biçimde dinlendirilmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Yeni kesilen hayvan karkası “kas” olup henüz “ete” dönüşmemiştir. Etin olgunlaşma sürecini yaşaması gerekir. Et en az 6 saat bekletilmelidir. Yani kasın ete dönüşmesi gerekiyor. Bunun için de et bir müddet dinlendirilmeli. Etin tüketimi dinlendirme işleminden sonra gerçekleştirilmelidir. Kurbanın kesiminde ette bir bozulma olmaması için kesimin serin bir ortamda gerçekleştirilip 15 °C’de bekletilmesi uygun olacaktır. Sonrasında ise et, 4 °C deki buzdolabında her bir parçasının etrafında soğuk hava dolaşımı olacak biçimde istiflenmelidir. Buzdolabı ortamında en fazla 24 saat dinlendirilen et, daha sonra kullanıma uygun parçalara ayrılarak -18 derecedeki derin dondurucuya alınmalıdır” şeklinde konuştu.