Obezite, tüp bebek tedavisini olumsuz etkiliyor

Prof. Dr. Faruk Buyru, obezitenin tüp bebek tedavisini olumsuz etkilediğini ifade ederek, 'Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların dozunu ayarlamak kolay olmuyor. Kilo problemi olan kadınlarda , daha yüksek dozda ilaç kullanmanız gerekiyor,...

Obezite, tüp bebek tedavisini olumsuz etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Faruk Buyru, obezitenin tüp bebek tedavisini olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların dozunu ayarlamak kolay olmuyor. Kilo problemi olan kadınlarda , daha yüksek dozda ilaç kullanmanız gerekiyor, yumurtalıklar aşırı uyarılabiliyor, bu kadında şişkinlik yapabiliyor, ya da tam tersi yumurtalıklar yeterince uyarılamıyor ve olgun kalitede yumurta bulmada sorun yaşayabiliyorsunuz” dedi.

Obezite toplumda giderek artan bir problem. Pek çok hastalığa neden olan obezite, kısırlığa da neden olabiliyor.

Özel bir hastanenin Tüp Bebek Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Faruk Buyru, obezitenin hem gebe kalma şansını azaltan, hem de yapılacak tedavide başarı şansını olumsuz etkileyen bir problem olduğunu kaydederek, “Kilo problemi son yıllarda çok yaygın. Kadınlarda daha da belirgin olmak üzere bir takım hormon bozuklukları ile birlikte hastanın gebe kalma şansını azaltıyor. Obezite bazı kadınlarda polikistik over sendromu dediğimiz yumurtlama problemleri ile birlikte olabiliyor” dedi.

Prof. Dr. Faruk Buyru, gebe kalma şansını artırmak için ilk yapılması gerekenin kilo verme olduğunu belirterek, “Kilolu olan kadınlar, metabolik problemlerden dolayı çok kolay kilo veremiyor. Bu nedenle kilo verilmesini kolaylaştırmak için, diyet ve egzersizin yanında gerekirse şeker metabolizmasını düzenleyecek ilaçlar da önerilebilir” ifadelerini kullandı.

Obezite tüp bebek tedavisini de olumsuz etkiliyor

Prof. Dr. Buyru, obezitenin tüp bebek tedavisini de baştan sona olumsuz etkileyebildiğini ifade ederek, “Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların dozunu ayarlamak kolay olmuyor. Kilo problemi olan kadınlarda , daha yüksek dozda ilaç kullanmanız gerekiyor, yumurtalıklar aşırı uyarılabiliyor, bu kadında şişkinlik yapabiliyor, ya da tam tersi yumurtalıklar yeterince uyarılamıyor ve olgun kalitede yumurta bulmada sorun yaşayabiliyorsunuz” diye konuştu.

Prof. Dr. Buyru, obezite sorunu olanların yüzde 5-10 oranında kilo vermesinin bile yüz güldürücü sonuçların alınmasını kolaylaştırdığını dile getirerek, "Obezite sorunu olup, yüzde 5 -10 oranında kilo vererek kendi kendine gebe kalabilen hastalarımız var. Bunu başaranlar kendi kendine, ek bir tedavi gerekmeden gebe kalabiliyorlar . Daha önce ilaç tedavisine, tüp bebek tedavisine cevap vermeyen, bu yöntemlerle gebe kalamayan hastalar tedaviye çok daha iyi yanıt verir hale geliyorlar, daha başarılı gebelikler ortaya çıkıyor” dedi.

Prof. Dr. Faruk Buyru, obezitenin neden olabildiği şeker hastalığı ve insülin direncinin de kilo vermeye engel olabileceğini kaydederek, şunları söyledi:“Bunları da beslenme biçimini düzelterek, diyet yaparak, bir takım ağızdan kullanılan ilaçlarla şeker metabolizmasını düzenleyebiliyoruz. Hastanın gebe kalma şansı daha yüksek oluyor. Hem de gebelik esnasında bir sorun yaşamadan sağlıklı bebeğe ulaşması mümkün hale geliyor.Obez kadınlar gebe kaldıklarında da gebelik boyunca daha yakından izlenmeliler. Gebelik şekeri, gebeliğe bağlı hipertansiyon, düşük ve erken doğum riski bu kadınlarda daha fazla. Bu nedenle tedaviye başlamadan kilo verme teşvik edilmeli ve gebelik boyunca kilo alımı yakından izlenmeli. Obezite erkeklerde de sperm sayı ve kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Yapılan çalışmalarda aşırı kilolu erkeklerin sperm sayı ve kalitesinin daha kötü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yine kilo alımı ile erkeklik hormonu testosteron düzeylerinde de azalma gözlemleniyor.”