Uzmanı uyardı 'Gripten korunmak için'

Silivri Kolan Hospital İç Hastalıkları, Dahiliye Uzmanı Dr. Filiz Gündüzer Müftüoğulları, değişen hava koşullarına bağlı olarak son zamanlarda artan grip vakalarına dikkat çekerek, vatandaşların hastalıktan korunma yollarını belirtti.

Uzmanı uyardı 'Gripten korunmak için'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Kolan Hospital İç Hastalıkları, Dahiliye Uzmanı Dr. Filiz Gündüzer Müftüoğulları, verdiği bilgilerde “Havaların soğumasıyla birlikte gündeme gelen grip salgını (influenza) birçok insanı etkilemekte ve salgına sebep olmaktadır. Ani ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması/akması, göz sulanması, kas ağrıları, halsizlik şikayetlerine neden olan gribal enfeksiyon akut solunum yolu hastalığı yapar.Çocuklarda bulantı, kusma, karın ağrısına neden olabilir. influenza a ,b ve c olarak 3 ana ve birçok alt tipten oluşur. Basit üst solunum yolu hastalığı olarak ortaya çıkabildiği gibi, pnömoni(zatürre ) ve sonrasında solunum yetmezliği gibi ağır tablolara da sebep olabilmektedir. İlaç kullanılmasına rağmen 3 günden fazla devam eden ateş ve şikayetlerin olması durumunda hastalığın ağır komplikasyonlara sebebiyet vermemesi için mutlaka hastaneye başvurup 20 dakika içinde sonuçlanan burun sürüntü testiyle influenza virüsü taşıyıp taşımadığınız anlaşılır ki tedavi tamamen değişecektir.”dedi.

Gripten korunmak için neler yapılması gerektiğini de belirten Uzman Dr. Filiz Gündüzer Müftüoğulları “Gripten korunmak için yakın temastan kaçınmak, tokalaşmamak, elleri sık sık sabunla yıkamak, dinlenmek ve doğal c vitamin kaynağı besinlerle beslenmek önemlidir. Risk grubunda olan kesimin grip aşısı olmaları (ekim- kasım aylarında) kış aylarını rahat geçirmelerine sebep olur. Risk grubundaki kişiler: yaşlılar, koahlılar, diyabet ve böbrek yetmezliği hastaları, kansızlığı olanlar, kemoterapi hastaları, uzun süreli kortizon tedavisi alanlar bağışıklık sistemi zayıflamış gruptur. Grip aşısı yalnızca gripten korur. Aşı olduğunuz halde basit üst solunum yolu enfeksiyonları geçirebilirsiniz. Bu aşının etkisiz olduğu anlamına gelmez. Grip aşısının yapılmasının uygun olmadığı durumlar:6 aylıktan küçük bebekler, yumurta alerjisi olanlar, ateşli hastalığı olanlar. Aşının koruyuculuğu 6-12 aydır”şekline konuştu