Hollanda'yı kapattı Silivri'de üretecek

2014'te İngiliz Essentra'ya satılan Mesan Kilit, Silivri'de ikinci fabrikanın yatırımını tamamladı. 75 ülkeye ihracat yapan firma Essentra'nın Hollanda'daki plastik ekstrüzisyon üretimini de Silivri'ye taşıyor.

Hollanda'yı kapattı Silivri'de üretecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TÜRKİYE’nin sanayici Küçük ve Orta Boy İşletmeleri (KOBİ) ülkemizi üretim üssü olarak değerlendirmek isteyen yabancı sermayeye de önemli fırsatlar sunuyor. 2014’te İngiliz Essentra’ya satılan Mesan Kilit, halen Malatyalı Mertöz ailesi tarafından yönetiliyor ve Silivri’deki mevcut fabrikanın yanında ikinci bir fabrikanın yatırımını tamamladı. 75 ülkeye ihracat yapan firmanın en büyük ihracat pazarı ise İngiltere oldu. Yeni tesise, Essentra’nın Hollanda’da bulunan büyük bir üretim bandının taşınacağını söyleyen genel müdür Mustafa Mertöz, şöyle konuşuyor:

ÜÇ KUŞAKTIR SANAYİCİYİZ

“Dedemiz Mustafa Bey, kilit ustası zanaatkarmış. Babam Rıdvan Bey’e makine mühendisliği okutmuş. Babam da 1979’da Mesan Kilit’i kurmuş ve mobilya sanayi için kilit imalatına başlamış. 1980’li yıllarda sanayideki hızlı gelişme ile babam, Siemens için elektrik panolarına özel kilitler üretmeye başlamış. Böyle farklı sektörlerdeki küresel markaların kilit ihtiyaçlarını üreten bir sanayici olmuşuz. Endüstriyel kilit üretiminde ilerlemişiz. 1990’lı yıllarda ise artık önemli ölçekte ihracat yapabilen bir sanayici olmuştuk. 2000’li yılların başında toplam satışımızın yüzde 40’ı ihracattan geliyordu. Bugün de sektörümüzde en çok ihracat yapan firmayız.”

Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz ise Mesan Kilit’in, özellikle Alman rakipleri çok rahatsız ettiğini belirtiyor ve satış süreciyle sonrasını şöyle özetliyor: “Gücümüz arttıkça her yıl birkaç önemli satın alma ya da ortaklık teklifi geliyordu. Biz satmak istemiyorduk. 2013 sonunda kilit sanayisinde küresel devlerden İngiliz Essentra’dan teklif geldi. Çok ısrarlıydılar. Yeni yatırım sözü de veriyorlardı. Aslında satmamak için yüksek bir fiyat istedim. Ancak karşı taraf ‘kabul’ dedi ve satış gerçekleşti. Şartları da şirketin yönetimini bizim sürdürmemiz oldu. Satıştan sonra ciddi yatırımlar yaptık. Türkiye, Essentra için çok stratejik bir üretim ülkesi haline geldi. 2013’de, 13.500 metrekare kapalı alanda yaklaşık 35 milyon adetlik üretim yapıyorduk, bu sene ön gördüğümüz yaklaşık 60 milyon adetlik üretim. Yeni tesisimiz Haziran ayında devreye girmiş olacak ve kapalı alanımız 35 bin metrekareye çıkacak. 2018 de öngördüğümüz rakam yaklaşık 75 milyon adet. Ciro hedefimiz ise 100-105 milyon lira arası. 2012 ciromuz 50 milyon liraydı. Essentra’nın küresel cirosu 1 milyar sterlin civarında ve yaklaşık 9.000 çalışanı var. Bizim ise 227 kişilik istihdamımız bulunuyor. Yeni yatırımla bir miktar daha artacak.”

ÜRETİMİ KAPTIK

Mustafa Mertöz, güncel bir gelişme hakkında şu bilgileri aktarıyor: “Yeni tesisimizde bize yaklaşık 10 milyon lira ciro ekleyecek bir ‘yeni üretim’ de olacak. Essentra’nın Hollanda’da bulunan ekstrüzisyon (plastik ürünler) üretimini Silivri’ye getiriyoruz.  Marketlerdeki standart plastik etiketlerin üretimiyle başlayacağız. İlk makineleri getirdik ve test üretimler tamamlandı. Essentra’nın Avrupa’daki bazı üretimlerine de talibiz. İkna edebilirsek başka üretimler de Silivri’ye kayacak. Ülkemizin yurtdışındaki algısı düzeldikçe bu konuda daha hızlı bir yatırım süreci bekliyoruz.”

DİJİTAL KİLİTLER İÇİN AR-GE

ESSENTRA Mesan Genel Müdürü Mustafa Mertöz, kilitte mekanikten elektromekaniğe (dijitale) geçiş yaptıklarını belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Dijitali tüm kilitlere adapte ediyoruz. Keypad’ler, parmak izi ve yüz tanımalar üretiyoruz. Kilit sistemlerinde bir mühendislik firması gibi çalışıyoruz. Sektörümüzdeki ilk Araştırma Geliştirme Merkezini (Ar-Ge) de biz kurduk. Şu anda Ar-Ge‘de 20 personelimiz var. 15 adet yerli ve yabancı faydalı tasarım modeli tescilimiz var. Elektronik kilitler üzerine 2 patent projemiz de devam ediyor. Dünyada olmayan bir sistemi uygulamaya çalışıyoruz. Bizim kilitlerimiz (sistem) hızlı trenlerden uçaklara, bilgisayarlardan otomotive, inşaata kadar çok sayıda sektörde kullanılıyor. Şu anda ürünlerimizin kilogram ihracat değeri 8.2 dolar ki bu sektör ortalamasının üç katı. Hedefimiz 15 doları yakalamak.”

Hürriyet