Islak mendilin gizli lideri!

Sapro, ürettiği "private label" ürünlerle 60 ülkeye ıslak mendil ihraç ediyor. Avrupa'nın en büyük tedarikçilerinden olan Sapro, sektör dışında pek tanınmasa da Türkiye"de de yüzde 40 pazar payı ile açık ara birinci.

Islak mendilin gizli lideri!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya genelinde günlük tüketim ürünü olarak giderek daha fazla yaygınlaşan ıslak mendil, son yılların en gözde sektörlerinden biri. Sektörde birçok oyuncu bulunuyor. Ancak en tepedeki oyuncu bu zamana kadar çok fazla göz önünde bulunmayan bir şirket: Sapro.

Ceyhun Zincirkıran ve Mehmet Gündoğdu tarafından 1997 yılında kurulan ve bu yıl 20 yaşına giren Sapro, ürettiği private label ürünlerle sadece Türkiye'ye değil, bütün dünyaya üretim yapıyor. Kendisine ait Hops markalı ürünleri var ama Bebedor, e-bebek, Dalin markalı ürünler ya da Migros, Carrefoursa, BİM, A101 gibi zincir marketlerde satılan private label ürünlerin neredeyse tamamı Sapro imzasını taşıyor.

Üstelik sadece Türkiye'de değil, başta Avrupa olmak üzere 60 ülkeye ihracat yapıyor. Alman Rewe ve Aldi, Fransız Carrefour ve Dia başta olmak üzere dünyanın en büyük zincir mağazaları yıllardır Sapro'dan kesintisiz olarak private label ürün alanlar arasında bulunuyor.

Bir kibrit, fitili ateşledi

Önceki akşam bir araya geldiğimiz ortaklar Ceyhun Zincirkıran ve Mehmet Gündoğdu, 20 yılda Sapro'yu nasıl Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına soktuklarının hikayesini anlattı. İki arkadaş bundan tam 30 yıl önce Kav ve Malazlar'dan aldıkları kibritleri 240 adetlik paketlere koyarak private label sektörüne adım atmışlar. İlk kurdukları şirketin adı Tetra. Şu anda matbaa ve paketleme işleri yapan Tetra'nın gösterdiği başarı, iki arkadaşı önce pamuk ardından da Sapro'yu kurarak ıslak mendil sektörüne kadar taşıyor.

Bugün Silivri Ortaköy'de 35 bin metrekare kapalı alanda 450 çalışanı bulunan Sapro, kuruluşundan 20 yıl sonra Türkiye'nin en büyük 496'ncı sanayi kuruluşu oluyor. Sapro, bu zaman içinde en fazla ihracat yapan 252'nci şirket olma başarısını da gösteriyor.

Ar-Ge'de ilk 250 arasında

Türkiye'de yeterli düzeyde ilgi görmeyen Ar-Ge ise Sapro'nun vazgeçilmezi. Ürün geliştirmek için sürekli Ar-Ge yatırımı yapan Sapro, bu alanda en fazla yatırım yapan 250 şirket arasında yer alıyor. Sapro ayrıca hiçbir ıslak mendil üreticisi firmada bulunmayan kalite belgelerine de sahip. Bir yandan İngiltere'ye mal satmak için gerekli olan BRC belgesi bulunan Sapro, Avrupa'ya mal satmak için gerekli GMP belgesinin de sahibi.

En yakın rakibinin 10 katı ihracat yapıyor

Bünyesinde Tetra, Multipak ve Lotus olmak üzere 3 şirket daha bulunan Sapro, hammadde ihtiyacının büyük bölümünü bu şirketlerinden karşılıyor. Bağlı bulunduğu ihracatçı birliğinde en fazla ihracat yapan 20'nci şirket olan Sapro, ıslak mendil sektöründe kendisinden sonra gelen şirketin 10 katı ihracat yapıyor.

İç pazar payı yüzde 40

Bu yılki ciro hedeflerinin 80 milyon euro olduğunu belirten Ceyhun Zincirkıran ve Mehmet Gündoğdu, iç piyasadaki Pazar paylarının ise yüzde 40 olduğunu kaydetti. İki ortak, iç pazar büyüklüğünün 125 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.

Family markasını BİM'e verdi

Kendilerinin private label ürünler ürettiklerini ve marka yaratma gibi bir çıkış noktaları olmadığını belirten Zincirkıran ve Gündoğdu, Sapro'nun kurulduğu günden beri pazar lideri olduğuna dikkat çektiler. İki ortak, “Bizi hiç kimse tanımaz ama BİM, A101, Dia, Migros, Carrefoursa'ya hep biz ürün veriyoruz. BİM'in sadece Fas'ta 300 şubesi var. BİM'in mağazalarında satılan Family markasını , BİM'e biz verdik” sözleriyle yarattıkları bir başka markanın bugün geldiği noktayı dile getirdiler.

Rakamlarla Sapro

- 1997 yılında yüzde 100 ihracat yaparak sektöre adım atan Sapro, bu yıl 20 yaşına girdi.

- 35 bin metrekare kapalı alanda, 450 çalışanla faaliyet gösteriyor.

- 60'ya yakın ülkeye ihracat yapıyor.

- Bünyesinde Tetra, Multipak ve Lotus olmak üzere 3 şirket daha bulunuyor.

- Islak mendil ihracatında birinci sırada bulunuyor.

- Türkiye'nin en büyük 496'ncı şirketi.

- Türkiye'nin en büyük 252'nci ihracatçısı.

- Bağlı bulunduğu birliğin en büyük 20'nci ihracatçısı.

- Sektöründe Avrupa'nın en büyük oyuncularından biri.

- Türkiye'nin en fazla Ar-Ge yatırımı yapan 250 firmasından biri.

Talip AKTAŞ/DÜNYA