Sirkeci'den atılan kartpostal 14 ülkeye ulaştı

1963 yılında Sirkeci'de kartpostal satışı ile başlayan Keskin Color'un hikayesi, bugün Silivri'deki fabrikasından 14 ülkeye ihracat yapan bir şirket olarak devam ediyor.

Sirkeci'den atılan kartpostal 14 ülkeye ulaştı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Teknolojinin hayatımıza hızla girmesi, bir çok alışkanlıklarımızın kaybolmasına neden oldu. Eskiden kartpostallar ile fotoğraf veya mesajlar iletilirken, şimdi cep telefonumuz sayesinde tüm bunlar parmaklarımızın ucuna kadar geldi. Patron Katı’nda bu hafta sokakta kartpostal satarak iş hayatına giren ve bugün büyük bir şirkete dönüşen Keskin Color’un hikayesini işledik. Keskin Color Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Keskin, 1963 yılında kurulan şirketin bugün büyük bir fabrikada üretim yaparak, ürünlerini 14 ülkeye ihraç ettiğini anlattı. Öyle ki, o tarihte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Keskin Color mağazasından kartpostal alarak satışını yapıyor ve harçlığını çıkarıyormuş… 

Sektöre nasıl ve ne zaman giriş yaptınız?

Eskiler bizi kartpostallardan bilir. Postanelerin önünde tezgahlar açılırdı. Amcam Naci Keskin 1963 yılında Fransızca öğretmenliği yaparken, İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerinin siyah-beyaz fotoğraflarını çekiyor. Her gün 50-100 tane bastırıp Sultanahmet’te satmaya başlıyor. Babam da o sıralar Ankara’da. Onu da çağırıp “Gel bu işi beraber yapalım” diyor. 1963 yılında babam Abdullah Keskin adına şahıs firması kuruyorlar. Sirkeci’de bir mağaza tutup, Güzel Sanatlar Matbaası’nda bastırdıkları kartpostalları bu mağazada satmaya başlıyorlar. 

Keskin Color ne zaman ve nasıl kuruldu?

Zamanla kartpostal işi hızla büyürken, babam ve amcam diğer illerin turistik yerlerinin çekimlerini de yaparak işi genişletiyorlar. Güzel Sanatlar Matbaası, kartpostal işindeki büyümeyi görünce, 1966’da babam ve amcama “Gelin ortak olalım ve sadece bu iş için bir matbaa kuralım” diye bir teklifte bulunuyor. 1966 yılında yüzde 50’şer ortaklıkla Keskin Color Limited Şirketi kuruluyor. 1981 yılında Güzel Sanatlar Matbaası, hisselerinin yüzde 30’unu Net Holding A.Ş.ye, yüzde 20’sini ise bize satıp ortaklıktan ayrılıyor. 2000 yılına kadar yüzde 70 Keskin ailesi, yüzde 30 Net Holding ortaklığında faaliyetlerini sürdüren şirketimiz, Net Holding’in hisselerini ailemize devretmesiyle yüzde 100 aile şirketi haline geliyor. 

Tam olarak faaliyet alanınızı anlatır mısınız?

İlk yıllarımızda bayram kartları, koçlu kartlar, asker kartları, romantik kartlar, şehir kartları çok satıyor. 1969 yılına kadar kartpostalla devam ediliyor. 1969 yılında turistik yayınlar sektörüne adım atılıyor. İlk önce İstanbul, Efes ve Kapadokya kitabı basılıp satılıyor. 1995 yılında cep telefonunun hayatımıza girmesi ve açılan tezgahlara yasak gelmesiyle, özellikle kartpostal satışları ciddi şekilde düşmeye başladı. O zamanlar yılda 30 milyon kartpostal sattığımızı biliyorum. Şu an satılan ise sadece 3 milyon. 1995 yılında ambalaj kağıdı ve bloknot üretimiyle kırtasiye sektörüne, 2000 yılında ise Digimon karakteriyle lisanslı kırtasiye sektörüne adım attık. Bugün kağıt ağırlıklı kırtasiye, en önemli faaliyet alanımız. 1.500’den fazla farklı ürünle, Kendi markamızın yanı sıra uzun yıllardır Walt Disney, Hasbro, Warner Bros, Lucas Film, Cartoon Network, Universal Studios gibi pek çok tanınmış uluslararası firmanın lisanslı ürünlerinin üretim ve pazarlamasını yapıyoruz. Aynı zamanda, çocuklara ve yetişkinlere seslenen Puzz adında bir yapboz markamız da bulunuyor. 

Üretim nerede yapılıyor? 

Üretimimiz, Silivri Kavaklı’daki 15.000 metrekarelik tesisimizde yapılıyor. Şirket, ilk kurulduğunda alınan makinemizden tutun, geçen sene yatırımını yaptığımız makinelerimiz de dahil olmak üzere 100 civarında makinemiz bulunuyor. Bu makineler, bize baskı öncesinden paketlemeye, hatta kişiselleştirmeye kadar hareket kabiliyeti sağlıyor. Yılda yaklaşık 4.500 ton kağıt işliyor, 170 kişiye istihdam sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl 38 milyon TL ciro yaptık. Bu yıl hedefimiz, ciromuzda yüzde 30 bir artış yakalamak.

İhracatınız var mı? 

İhracata büyük önem veriyoruz. Şu an itibarıyla 14 ülkeye ihracat yapıyoruz.  Yunanistan, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Almanya bu ülkelerden öne çıkanları… Geçen yıl 1 milyon doların üstünde ihracat yaptık. Hedefimiz beş yıl içinde üretimin yüzde  40’ını ihracata ayırmak. 

Yeni yatırım planınız var mı? Varsa detayları nedir?

2016 yılında, yaklaşık 15 milyon TL yatırımla Silivri’de 15. 000 metrekarelik yeni bir fabrika inşa ettik ve buraya taşındık. Yeni fabrikamız yatırım planımızın ilk bölümüydü. Bununla beraber yaklaşık 2 milyon TL’lik makine yatırımlarına da gittik. Önümüzdeki 5 sene içerisinde, üretim verimliliğimizi artıracak yatırımlara devam edeceğiz. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KARPOSTAL ALDIĞI DÜKKAN…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili anılarınız veya bir çalışmanız vardı sanırım…

Sayın Cumhurbaşkanı bundan birkaç yıl önce yayınlanan Ustanın Hikayesi belgeselinde yatılı okuduğu yıllarda Sirkeci’deki mağazamızdan gelip kartpostal aldığını, sattığı bu kartpostalların hem yatılı okuyan diğer arkadaşlarının aileleriyle haberleşmesinde araç olduğunu hem de harçlığına katkıda bulunduğunu anlatmıştı. Biz de o döneme ait bir kartpostal seti hazırladık, en kısa zamanda kendisine ulaştırmayı istiyoruz.

ÜNLÜLER HARÇLIKLARINI BURADAN ÇIKARTIRDI

İlginç anılarınız, yaşadığınız ilginç hikayeler var mı?

Öğrencilik yıllarında kartpostallarımızı satıp harçlığını çıkaran birçok sanatçı ve iş adamı var. Geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Sayın Tayfun Talipoğlu bunlarda biri. Sirkeci’deki mağazamıza gelip, Eskişehir’de okurken bizim kartpostalları satarak okuduğunu anlatmıştı. Farklı ortamlarda karşılaştığımız pek çok insan buna benzer paylaşımlarda bulunuyor. Bu 54 yıllık bir firma olarak bizim için çok gurur ve mutluluk verici bir durum.

KAAN ZENGİNLİ/STAR