Kalko geçen 100 günü değerlendirdi

Silivrispor Kulüp Başkanı Ümit Kalko, yönetim kurulu ile birlikte görevlerinin 100. gününde basın mensuplarının önüne çıktı, yaklaşık olarak bir buçuk saat süren toplantıda Kalko kulüp ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kalko geçen 100 günü değerlendirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivrispor İdari Binası’nda yapılan 100. gün bilgilendirme toplantısı için basın mensupları ile bir araya gelen Silivrispor Kulüp Başkanı Ümit Kalko, İkinci Başkan Süleyman Gencoğlu, Futbol Şube Sorumlusu Mutlu Memiş, Genel Kaptan Yusuf Temel ve yönetim kurulu üyeleri Zafer Bıyıklı ve Arzu Yalçındağ ile birlikte çarpıcı açıklamalara imza attı.
 
“Silivrispor’u sahipsiz bırakmamak için bu işe soyunduk”
Kalko, Silivrispor’u aldıkları dönemdeki şartların ortada olduğunu belirterek “Silivrispor’u sahipsiz bırakmayalım diyerek bu işe soyunduk. Eski yönetimden de 2 Milyon civarında borç olduğu kanaatiyle bu işe girdik. Ancak göreve başladığımızda borcun 3.3 Milyon Lira olduğunu gördük. Şu anda 3.ligde en çok borçlu olan kulüp biziz. Bu ateşten gömleği giyerken açıkçası mevcuttaki eğitim hayatımdaki ve Türkiye genelindeki yatırımlarımızı da düşünerek ilk başlarda biraz soğuk da bakmıştım. Çok ciddi zamanım iş hayatımda geçiyor. Kendi eşime ve aileme bile zaman ayıramıyorum ama Silivri’ye olan sevgimiz, belediye başkanımıza olan saygımızdan ötürü Silivri’nin düştüğü durumdan çıkarmak içinde bu gömleği giymeye karar verdim. Bunun dışında bir amacım yoktur; olma ihtimali de yoktur.” ifadesini kullandı.
 
 “500 bin lirayı kulübe bağışladım”
3.3 Milyon Liralık borcu gördükten sonra bu borçları yapılandırmak ve azaltmak için çeşitli çalışmalara başladıklarını ifade eden Kalko sözlerine şöyle devam etti “Yönetime geldikten ve 3.3 Milyonluk borcu gördükten sonra çeşitli çalışmalara başladık. Öncelikle personelden 2 yıldan beri maaşlarını alamayanlar vardı. Arkadaşlarımız buna rağmen çalışma azminden, saygı sevgilerinden azaltmadan çalışmaya devam etmişler. Silivri’deki esnaflara ciddi bir borç yükü vardı. Esnaf kulüple iş yapmaktan kaçınır hale geldi. Silivri’deki futbolcularımız, geçen dönem oynayan oyuncuların tamamına yakınına da bizim dönemimizde ödenmek kaydıyla senet kesilmiştir. Transfer dönemine başladığımızda da birkaç yıldır yaşanan krizden dolayı da kulübe karşı transfer algısı biraz bozulmuş vaziyetteydi. Bir yandan da sigorta ve vergi borçları birikmiş, bundan önceki eski yönetim kurulu üyelerinin şahsi mal varlıklarına hacizler konulmuştu. Biz geldikten sonra kısa vadede bu borçların hızla ödenmesi, transferin yapılıp peşinatların ödenmesi gerekliliğiyle karşı karşıya kaldık. Şu ana kadar şahsım olarak kulübe 1 Milyon 200 Bin Lira maddi destek sağlamış bulunmaktayım. Bunun 500 Bin Lirasını bağışladım. 700 Bin Lira da kulübün ödeyeceği vadede borç olarak kasaya koymuş olduk. Akabinde bu kaynaklarla beraber öncelikle devlete olan yükümlülüklerimizi yerine getirmek için sigorta ve vergi dairesine giderek müdürleriyle bir araya geldik. Gecikmiş olan borçların bir kısmını kapatıp kalan kısmının da taksitlerini ödemeye başladık. Bugün itibariyle dördüncü taksiti de ödemiş olduk. Aynı zamanda kendi dönemimizdeki vergi ve sigorta borçlarını da kapatarak gidiyoruz. Akabinde personelle de toplantı yaptık. Personelimize kulübün maddi durumunun ne olduğunu açıkladık. Maddi olarak iflas etmiş bir kulüp. Kasasında para olmayan ve acilen 2 trilyonu ödenmesi gereken bir borç yükü. Geçmiş dönemle alakalı ne kadar borçları varsa yarısını kulübe yarısını da çalışanların feda etmesi gerektiğini talep ettik. Benim dönemimle alakalı, kulüp başkanı olduğum dönemle alakalı bütün ödeme yükümlülüğümü harfiyen yerine getireceğime dair namus sözü veriyorum dedim. ‘Sizler de fedakârlık edin’ dedim. Sağ olsun çalışanların hiçbiri bu teklifi ikiletmedi. Yarısını kapattık. Yarısını feda ettiler.” şeklinde konuştu.
 
Fedaya teşekkür
Daha sonraki süreçte kulübün borçlu olduğu esnaflarla da bir araya geldiklerini ifade eden Kalko “Daha sonraki süreçte esnaflarımızla toplantılara başladık. Esnaflarımızdan da personelin gösterdiği fedakârlığın aynısını talep etti. Sağ olsun birçoğu bu talebimizi uygun gördü. Yarı ödemelerini biz yaptık yarısını da onlar kulübümüze feda ettiler. Feda eden arkadaşlarımıza da birçok yerel gazetede ve internet ortamında isim isim vererek teşekkür ettik. Esnaflarımızdan da personelimizden de kim varsa ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.” ifadesini kullandı.
 
 “Silivrispor’u ortak akılla yönetmek istiyoruz”
Sezona başlarken de bir yandan eski dönemden gelen futbolcu senetlerini ödemeye çalışırken bir yandan da kadroyu oluşturmak için transfer çalışmalarına girdiklerini ifade eden Kalko “Sezon başlarken de bir yandan eski dönemden gelen futbolcu senetlerini ödemeye uğraştık bir yandan da kadro oluşturmak için transfer çalışmalarına girdik. Bir yandan da birçok protokol ziyaretlerinde bulunarak plan ve programlarımızı anlattık. Onların desteklerini beklediğimizi söyledik. Biz burada Silivrispor’u ortak akılla yönetmek istiyoruz. Silivri’yi başta Kaymakamı, Belediye Başkanı, İlçe Emniyet Müdürü olmak üzere birçok siyasi parti ilçe başkanlarını, Silivri İş Adamları Derneği’nden Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kadar birçok ziyarette bulunduk. Desteklerini istedik.” dedi.
 
 “Bilet fiyatlarını 5 liraya indirdik”
Sezona da teknik direktör Sertan Güriz yönetiminde başladıklarını, Güriz’in geçtiğimiz sezon düşmek üzere olan bir takımı alarak ligde tuttuğunu, bir şansı da hak ettiğini ifade eden Kalko “Kendisi geçtiğimiz sezon kulübümüz düşme hattındayken bu ateşten gömleği giymiştir. İkinci yarı gösterdiği başarılarla da düşecek denilen takımı 3. Lig’de tutarak da bu fırsatın kendisine bir kez daha verilmesini sağlamıştır. Biz de kendisine bir fırsat daha vermek adına tekrar teknik direktör olarak atamasını yaptık yardımcılarıyla ve birlikte. Akabinde Sertan Hocamızın istediği isimlerin tamamını, eksiksiz transfer ettik. Sertan Hocanın istemediği hiç kimseyi de asla bu takıma almadık. Ve genel kurulda verdiğimiz bu söz vardı: İlk yıl kulüpteki borçları yapılandırıp sürdürülebilir hale getirmek, ikinci yıl da şampiyon olmak. Biz daha ilk yılımızdan iddialı bir kadro kurarak ilk yıldan bu sözümü ikinci yıl için garanti altına almak istedik. Sertan Hocadan da bütün hazırlıklarını şampiyon bir takım kurma doğrultusunda yap, biz bu süreci bir şekilde götüreceğiz dedik. Sertan Hocamızın raporları doğrultusunda da bu takıma birçok 2.Lig, 1.Lig ve Süper Lig tecrübesi olan oyuncular kattık. Bugün itibariyle de hiçbir futbolcumuzun 1 kuruş alacağı kalmamış durumda. 3.3 Milyon Lira olan borcu bugün 1.8 Milyon Liraya indirmiş olduk. Ve gelecekle alakalı olarak da yavaş yavaş artık rahat nefes alan, borçlarını uzun vadeye yaymış, kısa vadedeki yükümlülüklerini yerine getirmiş bir kulüp olarak devam ediyoruz. Benim yaptığım maddi desteğin dışında bazı yönetici arkadaşlarımız da Süleyman Bey, Mutlu Bey, Yusuf Bey, Vahap Bey, Zafer Bey olsun destekleri oldu. Silivri Belediye Başkanı Sayın Özcan Işıklar’dan da maddi destek aldık. Buradan onlara da sizlerin huzurunuzda teşekkür ediyorum. Taraftarlarımızla bir aradayız. Diyaloglarımız çok iyi. Onlardan gelen sese de kulak verdik. Bugün yönetim kurulu olarak aldığımız karar doğrultusunda 10 Lira olan bilet fiyatlarını 5 Liraya çekerek bundan sonraki süreçte taraftarı daha çok yanımızda görmek istiyoruz. Çünkü Silivrispor yöneticilerin değil tüm Silivri ailesinindir.” şeklinde konuştu.
 
“Bu süreçler normaldir”
Silivrispor’un sportif olarak durumunu da değerlendiren Kalko sözlerine şöyle devam etti. “Şu an geldiğimiz nokta itibariyle Türkiye Kupası’nda Edirnespor’u yendik. Ümraniyespor’a penaltılarla elenerek veda ettik. Ligde çıktığımız 5 maçımızda da 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 3 mağlubiyetle ayrıldık. Yeni kurulan bir takım için bu süreçler normaldir. Sertan Hoca bu süreçte enliden geleni yapmakta. Ancak takdir edersiniz ki bu tarz pozisyonlar gerek teknik heyet, gerek futbolcu gerekse de yöneticiler ve kulüp başkanlığı pozisyonundaki insanlar için başarılı olduğun sürece görevi devam ettirmeye yönelik koltuklardır. Başarısız olduğunuz sürece bugün Ünal Aysal da bırakmıştır, Fatih Terim de görevinden istifa etmiştir. Takdir edersiniz ki iddialı bir kadro kurduk. Başarı beklemekteyiz. İlk 5 maçta belli ölçüde başarısızlıkları sineye çekebiliriz ama bu devam ederse gerekli kararları almaktan da geri adım atmayız. Maçlarımızı bizzat ben de içeride ve dışarıda olmak üzere zaman ayırarak takip ediyorum. Bundan sonraki süreçte de gitmeye gayret edeceğiz. Şahsım ve yönetim kurulu üyelerim için Silivrispor hayatlarında önemli bir yer edinmekte, hem vaktimizi hem de nakdimizi Silivrispor için harcamaktan dolayı da büyük bir mutluluk duyuyoruz. 2 yıllık görev süremizin sonuna kadar inşallah Silivrispor’a şampiyonluk tattırmak istiyorum. Bu, en büyük amacımız. Şu ana kadar 100 günde yaptıklarımızı anlattım. Yapacağımız çok iş var. Her 100 günde bir sizlerle bir araya gelerek şeffaf bir yöneticilik anlayışı içinde paylaşımlarımıza devam edeceğiz. Daha sağlıklı işleyen bir Silivrispor oluşturmak için çabalıyoruz.” dedi.
 
Biletler artık 5 TL
Bilet fiyatları ile ilgili yapılan eleştirilere hak vermekle birlikte bunun bir ihtiyaçtan doğduğunu, ancak taraftarlardan gelen sese de kulak vererek bilet fiyatlarını 10 Lira’dan, 5 Lira’ya indirdiklerini kaydeden Kalko “Taraftarlarımızdan 5 Lira olmasından yana talep geldi. Öncelikle neden 10 Lira oldu? Kulüp borç batağı içinde. Bu borcu biz yapmadık. Ama geldik. Bu borçları ödemekle yükümlü hale geldik. Bu borç yükü sadece kulüp başkanına ve yönetime yüklenecek bir borç yükü değil. Buna herkes kendi ölçeğinde destek sağlamak zorunda. Maçlarda taraftarlarımızın verdiği 10 Liralık bilet paralarıyla sadece kulübün maç giderlerini karşılıyoruz. Takdir edersiniz ki saha bizim değil. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait. Kira ödüyoruz. İlgili maçla ilgili güvenlik firmasıyla anlaşıyoruz. İlgili güvenlik personelinin, emniyet mensuplarının yemeklerini ve ihtiyaçlarını organize ediyoruz. 10 Lira yaptığınız zaman giderler geliri denkliyordu.  5 Lira yaptığımız zaman bir de bunun finansmanının yapacağız. Bu fedakârlığa katlandık. Bu fedakârlığı da taraftarın bilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
 
“İnsan hayatı bu kadar ucuz ve kolay değil”
Kalko bir soru üzerine de başkanlığın zor bir iş olduğunu, hem vaktini hem de nakdini ayırmana rağmen herkesin sonuca baktığını, sizi onunla değerlendirdiğini söyledi. Kalko “Spor kulüp başkanlığı başlı başına zor bir iş. Hem vaktini, hem nakdini harcıyorsun, hiçbir menfaatin yok. Amaç sadece kulübün ismini daha çok kitlelere duyurabilmek. Örneğin esnaf ve sanatkârlar odası başkanı olsanız maaş veriyorlar. Başarısız da olsanız kimse size olumsuz bir şey söylemiyor. Kulüp başkanı olduğun zaman hem itibarını koyacaksın, hem paranı harcayacaksın maçlar kötü gitti mi hakareti, küfrü kabul edeceksin. Maalesef Türkiye’de yöneticilik anlayışı amacının dışına çıkmış durumda. Bu bağlamda amatör kulüp olsun profesyonel kulüp olsun Türkiye’de bu konuda hiçbir fark yok. Süper Lige de gitseniz, amatör kümeye de gitseniz durum farksız. Her ne olursa olsun sizden hep maddi destek bekleniyor. En ufak başarısızlıkta da çok ağır ithamlarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Yolda geçerken selam vermeye korkacak bazı arkadaşlar şahsım ve yönetim kurulum hakkında olumsuz söylemlerde bulunabiliyorlar. Ancak insan hayatı bu kadar ucuz ve kolay değil. Herkes namus ve şerefi için yaşar. Şu anda başarısız olan bir durum yok. Düştüğümüz yerden kalkacağız inşallah. Kulübü bir yerlere de biz düşürmedik. Düşen kulübü biz ayağa kaldırıyoruz Allah’ın izniyle. Bunun için çok ciddi adımlarda bulunduk.” ifadesini kullandı.