Afetlerde İstanbul’un iletişimi kesilmeyecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin acil durumlara ve afetlere yönelik olarak hazırladığı “Kesintisiz Haberleşme Sistemi”ni basına tanıtan Başkan Kadir Topbaş, “Afet anında telefon, internet, hatta uydu gibi bütün iletişim sistemlerinin çöktüğü durumlarda bu sistem çalışacak. Sistemi Başbakanlık, Valilik, Emniyet gibi kamu kuruluşları da kullanacak” dedi.

Afetlerde İstanbul’un iletişimi kesilmeyecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından acil durumlar ve afetlere yönelik olarak hazırlanan “Kesintisiz Haberleşme Sistemi”ni Başkan Kadir Topbaş basına tanıttı. İstinye’deki İSKİ Beşiktaş Şube Müdürlüğü’nde düzenlenen tanıtımda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Hakkı Tok, İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan ve BELBİM Genel Müdürü Harun Maden de hazır bulundu.

İstanbul’un iletişimi hiç kesilmeyecek

Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un bir şehirden çok bir ülke özelliği taşıdığını, 5 bin 400 kilometrekarelik alana sahip şehrin kuş uçuşu 120 kilometreyi bulduğunu belirterek, “Dünyanın parlayan yıldızı İstanbul, maalesef deprem riski taşıyor. Yaşanan bir afette kesintisiz iletişim çok büyük önem taşıyor. Bugün devreye aldığımız kesintisiz haberleşme sistemi deprem, yangın, sel, hatta kar gibi her türlü afette ve acil durumda kesintisiz haberleşme imkanı sağlayacak. Sistemimizden başbakanlık, valilik, emniyet, jandarma, Kızılay gibi pek çok kamu kuruluşu yararlanacak. Telefon, internet, hatta uydu gibi bütün iletişim sistemlerinin çöktüğü durumlarda çalışacak ve bu sistem sayesinde İstanbul’un iletişimi hiç kesilmeyecek” diye konuştu.

İstanbul'da bugüne kadar depreme hazırlık için 1 milyar 640 milyon TL harcadıklarını, belediye binalarını, viyadükleri ve kavşakları güçlendirdiklerini, tsunami haritalarını dahi hazırladıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “Kesintisiz Haberleşme Sistemi”nin hazırlık çalışmalarının yaklaşık 3 yıl sürdüğünü kaydederek şöyle konuştu;

Sisteme telefon ve bilgisayarla dahil olunabiliyor

“Telsizle İstanbul'un neredeyse tamamına ulaşan bir haberleşme sistemi geliştirdik. Bu sisteme, bilgisayar, ev ya da cep telefonunu kullanarak da erişilebiliyor. Telsiz sistemini acil durum haberleşmesi kapsamında 2008 yılında yeniledik. Mevcut telsiz kulesi sayısını 9'dan 18'e çıkarıp kapasitelerini artırdık. Olası bir afet anında çalışabilecek tek haberleşme sistemi olan bu sistemle İstanbul'un 98'i kapsama alanına girdi. Afet anında iletişimin kopmaması için fiber optik kablolarla sistemin yedeği de sağlandı. Sistem, elektrik kesildiğinde otomatik olarak devreye giren jeneratörlerle çalışmaya devam edecek”

Teknolojik kameralarda afet için devrede

Teknolojinin sağladığı imkanları kullanarak İstanbul'a 1161 kilometre fiber optik kablo döşediklerini, yer altında bir otoban niteliğindeki kabloların birbirine entegre edilmesiyle kesintisiz haberleşme sistemini tamamladıklarını ve bugünkü duruma geldiklerini anlatan Başkan Topbaş, ayrıca nüfusun yoğun olduğu 10 ayrı bölgeye 15 adet optik zumlu acil durum kamerası yerleştirdiklerini söyledi. Kameralarla olası bir afet durumunda bu merkezlerin izlenerek gereken müdahalenin en kısa zamanda yapılabileceğinin altını çizen Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Özellikle afet anında telefon, internet, hatta uydu gibi bütün iletişim sistemlerinin çöktüğü durumlarda sadece “Kesintisiz Haberleşme Sistemi” çalışacak ve çok işe yarayacak. Bu sistem sayesinde iletişim hiç kesilmeyecek. Olası bir afet anında böyle bir sistem olmasa hiç bir yerle iletişim kuramazsınız, hiç bir şeyi bilemezsiniz, nereye nasıl yardım yapacağınızı dahi bilemezsiniz. 14,6 milyon TL harcayarak 3 yılda tamamladığımız bu sistem, afetlerde kesintisiz iletişim hizmeti vermenin yanında bizim kurum içi iletişimimizde de çok ciddi tasarruf sağlıyor. Bu sistem kullanıldığında bize ek bir maliyet de getirmiyor. Ayrıca birden fazla kişiyle toplu görüşme yapma imkanı sunuyor.”

İstanbul başka şehirlere ve ülkelere öncülük ediyor

Sistemin başarılı bir çalışma sonucu ortaya çıktığına dikkat çeken ve emeği geçenlere teşekkür eden Topbaş, “İstanbul, teknolojiyi çok iyi kullanarak, başka şehirlere ve ülkelere öncülük ediyor. Biz Türkiye'nin abisi, öncü bir belediyeyiz. Teknolojiyi çok yakından takip ediyoruz ve dünyaya örnek sistemler geliştiriyoruz'' diye konuştu.

Topbaş, konuşmasının ardından dizüstü bir bilgisayarla sistem üzerinden itfaiye komuta merkeziyle iletişim kurdu. ''İstanbul'da acil bir durum var mı?'' diye soran Topbaş'a komuta merkezinden ağaçta mahsur kalan yavru bir kediye müdahale edileceği bilgisi verildi. Bunun üzerine Topbaş, ''Görüyorsunuz, imdat isteyen herkesin yanındayız” diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, acil durum kameralarının asayiş hizmetlerinde de kullanılıp kullanılmayacağını sorulması üzerine, bu kameraların her olayda kullanılabileceğini söyledi. Başkan Topbaş, “İstanbul genelindeki 450 trafik kameramız dahil bütün bu kameralara emniyet birimleri istediği zaman ulaşabiliyor ve kullanabiliyor. 15 acil durum kamerası çok teknolojik özellikleri sahip, istenilen yere 'zum' yapıp geniş bir alanı gösterebiliyor” dedi.

17 Ağustos’taki kaos bir daha yaşanmayacak

Gazetecilerin eskisi gibi telsiz kullanmadıklarını hatırlatan Kadir Topbaş, talep olması halinde telefonların çalışmadığı acil durumlarda gazetecileri de kesintisiz haberleşme sistemine dahil edilebileceğini aktardı. Kadir Topbaş, daha sonra röle merkezini gezerek, basın mensuplarına bilgi verdi.

İstanbul genelinde beş tane röle merkezi bulunduğunu ifade eden Topbaş, “Bu röle odalarını bütün birimler kullanıyor. Bu odalar merkezden güvenlik açısından çok yakın takip ediliyor. Yakıtına, oda sıcaklığına kadar bilebiliyoruz. Bütün sistemlere bağlı, ancak AKOM öncelikle olarak burası ile entegre edilmiş durumda. AKOM'dan telsiz kuleler ve bu röle merkezleri sayesinde her yerle iletişim kurulabiliyor” şeklinde konuştu.

Topbaş, bir gazetecinin 1999 yılında yaşanan Marmara depremi ile bugün olabilecek bir depremde yaşanacakları karşılaştırmasını istemesi üzerine şunları kaydetti; “17 Ağustos depreminde iletişim maalesef tamamen kesildi. İnsanlar ve kurumlar görüşme imkanı bulamadılar. Yardım kuruluşları birbiriyle bilgi akışı sağlayamadı. Kimin nerede olduğu belli değildi, araç sevkiyatı bile yapamadılar. Çok ciddi bir sıkıntı ve kargaşa yaşandı. İstanbul'da bundan sonra yaşanacak yangın, deprem, sel afet boyutundaki kar gibi durumlarda sistemin her noktasıyla temas edebilme ve anında iletişim kurarak kesintisiz bilgiye ulaşma imkanı var. Bu çok önemli. İlgili birimler kendi aralarında bu sistemle toplu görüşmede yapabiliyor. Diğer taraftan diz üstü ya da sabit bilgisayarla, ev ve cep telefonuyla telsiz gibi görüşme imkanı var. Elinizde herhangi bir cihaz varsa hiç bir sorun olmadan belirlediğimiz kodlarla sisteme girip görüşebiliyorsunuz. Belediyemizin bu kodları verdiği başbakanlık, emniyet gibi birimler de bu sistemden istifade edebiliyor.”