Devlet filtreli internet başlıyor

Sansür tartışmaları gölgesinde yürütülen 'Güvenli İnternet' çalışması tamamlandı.

Devlet filtreli internet başlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üç aylık test süresi başarıyla sona eren ve ‘aile’ ile ‘çocuk’ gibi iki ayrı kategoriyi kapsayan uygulama bugün başlıyor.

2011 yılı başında tartışmalara yol açan ve internette sansür olarak nitelenen “Güvenli İnternet” servisinin üç aylık test dönemi sona erdi. Daha önce “standart, yurtiçi, aile ve çocuk” şeklinde 4 ana filtreden oluşan uygulama günlerce süren tepkilere neden olmuştu. Ses getiren tepkilerin ardından geri adım atan Bilgi Teknolojileri ve İletişim (BTK) Kurumu, “Güvenli İnternet” servisindeki filtre türünü ikiye indirmişti. Hizmetten yararlanmak istemeyen aboneleri kapsamayacak uygulama, “aile ve çocuk” paketleri ile bugünden itibaren başlıyor.

Nasıl başvurulacak ?

Paketlerden birini seçmek isteyen internet kullanıcıları, internet hizmetini aldığı servis sağlayıcısının internet sitesinden, bayilerden veya çağrı merkezlerinden başvuru yapabilecekler. Uygulama ayrıca cep telefonu operatörlerini de kapsayacak. BTK tarafından yapılan açıklamaya göre, dileyen kullanıcılar cep telefonu operatörlerine başvurarak ücretsiz olan internet modüllerini sağlayabilecekler. İnternet servis sağlayıcılarına başvurarak, “Güvenli İnternet” uygulamasından yararlanmak isteyen kullanıcılara kullanıcı adı ve şifre verilecek. Kullanıcılar başvurudan sonra profiller arasında şifre ile geçiş yapılabilecek. Diledikleri zaman da “Güvenli İnternet” uygulamasını tümüyle devre dışı bırakabilecekler. Kullanıcıların uygulama için herhangi bir yazılım yüklemelerine de gerek olmayacak.

Çocuklara ‘facebook’ yasak

Güvenli İnternet’in internet sitesinde verilen bilgilere göre, “Çocuk” profili BTK tarafından oluşturulan pedagoji, sosyoloji ve psikoloji alanlarında uzman akademisyenlerin çalışması ile belirlendi. Profilde, eğitim, ödev, bankacılık uygulamaları, alışveriş, müzik-oyun-eğlence, haber, e-posta, resmi ve kamu siteleri, tatil, özel şirketler, eğitim kurumları, e-devlet gibi pek çok farklı türden siteye erişilebiliyor. Ancak facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine ise erişim engelleniyor. “Aile Profili” ise, kumar, uyuşturucu, fuhuş, müstehcenlik, şiddet, terör, dolandırıcılık, zararlı yazılım gibi kategorilerdeki siteleri engelleyen bir profil olarak tanımlanıyor.
 
(Vatan)