Yeni ehliyet alacaklar bunlara dikkat!

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre yılbaşından itibaren ehliyet sınıfları çeşitlenecek. Bunun yanında ehliyet sahibi olan stajyer sürücülerin de daha dikkatli araç kullanmaları gerekecek.

Yeni ehliyet alacaklar bunlara dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

17 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre; 1 Ocak 2016 tarihinden sonra uygulanacak olan yeni sistemde, ehliyet sınıfları çeşitleniyor. Bunun yanında stajyer sürücüler için getirilen kurallarla da araç kullanırken daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Yeni yönetmeliğe göre belli kuralları ihlal sürücülerin sürücülük belgeleri iptal edilecek. İşte stajyer sürücülerin sürücülük belgelerini iptal edecek kurallar:

1.       İki yıl içerisinde üç kez kırmızı ışık ihlali yapmak

2.       İki yıl içerisinde üç kez belirtilen hız kurallarına uymamak

3.       İki yıl içerisinde üç kez emniyet kemeri takmadığı için ceza almak

4.       İki yıl içerisinde üç kez,  sağ veya sol dönüş yaparken, karşıdan karşıya geçmekte olan yayaya ve bisiklet yolunda doğru gitmekte olan bisikletlilere yol vermemek

5.       İki yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurmak

6.       İki yıl içerisinde bir sefer dahi uyuşturucu ve uyuşturucu madde almış olmak

7.       İki yıl içerisinde bir sefer 0,20 promil alkollü araç kullanmak

8.       İki yıl içerisinde bir kez trafik kazalarında asli kusurlu, ölümlü kazaya sebep vermiş olmak

9.       İki yıl içerisinde üç kez görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak başka bir trafik işaretiyle belirtilmiş olan okul geçidi veya yaya geçidi gibi yerlerde bu yoldan geçen yayalara yol vermemek

Yeni yönetmelikte cezaların yanı sıra ehliyet sınıflarında da değişikliğe gidildi. Yönetmeliğe göre oluşturulan yeni ehliyet sınıfları, kullanabilecekleri araçlar ve yaş sınırı şu şekilde şu şekilde: