Celaliye'de paha biçilemez sikkeler ele geçirildi

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, Büyükçekmece Celaliye ve Bahçelievler Kuyumcukent'te tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyon düzenledi. Yapılan incelemelerde ele geçirilen Roma dönemine ait sikkelerin bozulmadan günümüze kadar ulaşmasının ender görüldüğü ve paha biçilemez nitelikte oldukları belirlendi.

Celaliye'de paha biçilemez sikkeler ele geçirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, Büyükçekmece Celaliye Mahallesinde iki şahsın bir otomobilde yanlarında tarihi eser bulundurdukları, Bahçelievler Çobançeşme Mahallesinde bulunan Kuyumcukent’de bir dükkanda tarihi eser bulundurulduğu bilgisi üzerine harekete geçti. Büyükçekmece’de araç içerisinde, Kuyumcukent’de dükkanda İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından baskın düzenlendi. Yapılan aramalarda, araç içerisinde yapılan aramada siyah deri bir çanta içerisinde 162 adet gümüş sikke, dükkanda yapılan aramada 2 adet heykel, 5 adet cam süs eşyası, 4 adet metal eşya, 5 adet metal çubuk, 2 adet halka şeklinde obje, 1 adet lamba şeklinde metal obje, 300 adet sahte olduğu değerlendirilen 100 Amerikan Doları, 18 adet 3.57 mm. magnum tabanca fişeği ile 6 adet 7.65 mm. tabanca fişeği ele geçirildi. Operasyonda, her iki olayla ilgili olarak 3 şahıs gözaltına alındı.


Ele geçirilen bütün malzeme bilirkişi raporunun düzenlenmesi maksadıyla Arkeoloji Müzesi Müdürlüğüne teslim edilirken burada yapılan incelemelerde, 1 gümüş sikkenin (Drahmi) Kapadokya Krallığı'na, 161 gümüş sikkenin (Yunan Drahmisi) Büyük İskender dönemine ait toplu buluntu özelliği gösteren aynı serinin parçaları olduğu, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında tasnif ve tescile tabi, müzelik değerde eserlerden olduğu belirlendi.


PAHA BİÇİLEMEZ NİTELİKTE ESERLER ELE GEÇİRİLDİ

Söz konusu sikkelerle ilgili Ayasofya İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünce, Roma Dönemine ait tek kalıptan çıkan seri numaralı sikkeler oldukları, serinin bozulmadan günümüze kadar ulaşmasının ender görülen bir durum olduğu bu nedenle paha biçilemez nitelikte tarihi eser oldukları kaydedildi.

Ele geçirilen 1 taş heykelin Kybele olduğu, 5 cam şişe, 2 bronz kaşık, 1 bronz iğne, 2 bronz tıp aleti ve 2 cam bileziğin Roma dönemine, 1 bronz şişe ile 1 bronz kandilin ise Bizans dönemine ait olduğu tespit edilmiş ve Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınması sağlandı.

Gözaltına alınan 3 şahıs, haklarında “Kültür ve Tabiat Varlığı Kaçakçılığı” suçundan düzenlenen suç dosyası ile adli makamlara sevk edildi.