Dolandırıcılar yine Silivri'ye dadandı

Kendisini polis-savcı olarak tanıtıp vatandaşları dolandıran şahıslar son günlerde yine Silivri ve çevresinde kendini göstermeye başladı. Özellikle yaşlıları hedef alan dolandırıcılar, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) davasında adının geçtiğini söyleyerek vatandaşları dolandırıyor.

Dolandırıcılar yine Silivri'ye dadandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yetkililerden edinilen bilgilere göre, son günlerde Silivri ve çevresine dadanan dolandırıcılar, özellikle yaşlı vatandaşları hedef alıyor. Vatandaşların ev telefonlarını arayarak kendilerini Polis-Savcı olarak tanıtan dolandırıcılar “Şu anda FETÖ/PDY terör örgütü adına çalışan şahıslar ile ilgili ayıklama yapıyoruz. Bu ayıklama büyük bir gizlilik içerisinde yapılıyor. Evinizde ne kadar ziynet eşyası, para varsa bir poşete koyarak vereceğimiz yere bırak” diyerek yönlendirdikleri vatandaşların yıllarca birikimlerini dolandırdıkları öğrenildi.

YETKİLİLER UYARIYOR

“SİZDEN PARA TALEP EDEN DOLANDIRICILARA İTİBAR ETMEYİNİZ”

Türkiye'de telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri çeşitli yöntemlerle aradıkları kişiyi ikna etmeyi başarıyor. Dolandırıcılar, bilgisayar programı yardımıyla 155 Polis İmdat hattından arıyormuş izlenimi vererek, rastgele seçtikleri kişileri arıyor.

Kendisini Polis ya da Savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, aranan kişiye kimlik bilgileri, telefon numarası ya da banka hesaplarının terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söylüyor. Kendisini emniyet amiri, rütbeli asker, hâkim veya savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, çeşitli vaatlerde bulunarak kişileri dolandırıyor.

NASIL YAPIYORLAR?

Yapılan dolandırıcılık olaylarında şüpheliler bir cep telefonundan kurbanlarını arayarak kendilerini polis, savcı hatta hakim olarak tanıtıyorlar. Çoğunlukla gazeteler ya da internet sitelerinden büyük davaları takip eden savcıların adını öğrenerek kullanan dolandırıcılar, mağdurlara karşı fondan gelen polis telsiz sesi eşliğinde konuşarak şüphelilerin banka hesaplarının ve kimlik bilgilerinin terör örgütü tarafından ele geçirildiğini, adlarına sahte kredi kartları çıkarıldığını belirterek kendileriyle sözde ortak çalışmalarını veya haklarında "tutuklama" kararı çıkmak üzere olduğunu söyleyerek kurbanlarını korkutan şüphelilerin sözde sanıkları yakalamak için banka hesaplarında hareket olmasını gerektiği bu amaçla verecekleri hesap numaralarına para transfer etmelerini istiyorlar. Şüpheliler kurbanlarına operasyonun tamamlanmasının ardından paralarının "örtülü ödenek" hesabından kendilerine gönderileceğini söylüyorlar.

Dolandırıclar son zamanlarda ise yöntem değiştirerek dolandırıcılık olaylarında, mağdurlardan para ve altınları çöp tenekelerine veya verdikleri adreslere bırakmalarını istiyorlar.

NE YAPILMALI

Adliyede yapılan işlemler, soruşturmalar ile ilgili Hakim ve Savcılar tarafından herhangi bir para ve ziynet eşyası talebinde kesinlikle bulunulmaz, bu şekilde bir talep yapılırsa dikkate alınmamalıdır. 

Bu tür telefon alan kişiler karşı tarafın söylemlerine asla itibar edilmemeli, herhangi bir hesap numarasına para kesinlikle yatırılmamalı, dolandırıcıların verdikleri adreslere ziynet eşyası ve para kesinlikle bırakılmamalı, bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetine zaman kaybetmeden gidilmeli veya ücretsiz olan 155 - 156 nolu telefon numaraları aranarak kolluk kuvvetine bilgi verilmelidir.