Başkan Yılmaz: 'İmamoğlu İçi Boş İddialara İnanmış'

Türkiye Belediyeler Birliğinin araç hibe ve diğer yardımlarda belediyeler arasında ayrımcılık yaptığı ve birliğin keyfi yönetildiği iddiaları hakkında konuşan Başkan Yılmaz, CHP'ye ve Ekrem İmamoğlu'na sert tepki gösterdi.

Başkan Yılmaz: 'İmamoğlu İçi Boş İddialara İnanmış'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2022 yılı Ocak ayı meclis toplantısında açıklamalarda bulunan İBB MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) araç hibe ve diğer yardımlarda belediyeler arasında ayrımcılık yaptığı ve birliğin keyfi bir şekilde yönetildiği iddiaları hakkında konuştu. Ayrıca TBB Encümen Üyesi de olan Başkan Yılmaz, konuyla ilgili açıklamalar yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu rakamlar üzerinden sert bir dille eleştirdi.

“MUHALEFET TOPLUMSAL GERGİNLİK VE ÇATIŞMAYI KÖRÜKLÜYOR”

TBB’nin belediyelere yönelik desteklerinde ayrımcılık yaptığı iddialarına yanıt veren Başkan Yılmaz, “Demokratik ülkelerde çok partili yönetimin varlığı demokrasinin bir gereği, siyasi partiler arasında yönetime talip olma yarışı ve rekabeti de haliyle olması gerekendir. Bu rekabetin etik değerler içerisinde olması bir siyasi zenginlik aksi ise bir çirkinliktir. Maalesef son dönemlerde muhalefet yapıyoruz düşüncesi ile Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin başkan ve yöneticileri siyasetin dilini sivriltmeye, çirkinleştirmeye ve seviyeyi olağanüstü düşürmeye başlamışlardır. Cumhur İttifakı’nın paydaşlarına, Cumhurbaşkanımıza, hükümet üyelerine, devlet görevlilerine karşı sergiledikleri tutum ve söylentileri siyasetin bir gereği olarak kabullenmek mümkün de değildir. Anlaşılıyor ki; muhalefete akıl ve yön veren bir kısım ajanslar toplumsal gerginliğin körüklenmesini iktidarı devirmenin bir yolu olarak öngörmekte ve bu yolda yalanlar dahil her yolun denenmesi gerektiği tavsiyesinde bulunmakta; muhalefet de bu yolu kullanmaktan çekinmemektedir. Muhalefetin toplumsal gerginlik ve çatışmayı körükleyen yaklaşımlarından birine geçtiğimiz günlerde hep beraber şahit olduk. Örneklerine sıklıkla rast geldiğimiz bu sakat yaklaşımın son örneği CHP Yerel Yönetimler Birimi tarafından gündeme taşınmak istenen Türkiye Belediyeler Birliğinin araç hibe ve diğer yardımlarda belediyeler arasında ayrımcılık yaptığı, birliğin keyfi yönetildiği şeklinde gerçeklerle bağdaşmayan iddiaları ve bu iddialar çerçevesinde kamuoyu oluşturma çabalarıdır. Şimdi siz Türkiye Belediyeler Birliğinin iş ve işlemlerini savunmak sana mı kaldı Sayın Başkan diye içinizden geçiriyor olabilirsiniz. Türkiye Belediyeler Birliği 1369 belediyenin doğal üyesi olduğu bir tüzel kişilik ve 15 tane encümen üyesi tarafından yönetilen bir topluluktur. Bu 15 tane encümen üyesinden İstanbul’da görev yapan iki belediye başkanı var. Bir tanesi Büyükçekmece Belediye Başkanımız Sayın Hasan Akgün, bir tanesi de Silivri Belediye Başkanı olarak şahsımdır. Dolayısıyla bu konuda söz söyleme hakkım olduğunu düşünüyor ve görüşlerimi ifade ediyorum.” dedi.

“İMAMOĞLU İÇİ BOŞ OLAN İDDİALARA İNANMIŞ”

İBB Başkanı İmamoğlu’nun TBB’ye yönelik içi boş olan iddialara inandığını söyleyen Başkan Volkan Yılmaz, “Sayın İmamoğlu bu konuyla ilgili kendisine sorulan bir soruya, ‘Türkiye Belediyeler Birliği tarihinin en utanç verici dönemini yaşıyor. Yani Belediyeler Birliği Türkiye’deki tüm CHP’li belediyelere tarihinin en utanç verici dönemini yaşatıyor. TBB, yüzde 50 bütçesini sağlayan CHP’li belediyelere yüzde 3, yüzde 5 oranında bile katkı sunmamaktadır. Çok kötü işler yapıyorlar. Utanç verici bir dönem.’ şeklinde cevap veriyor. Maalesef ki bu açıklamalarından konulardan bihaber olduğu anlaşılıyor. TBB’nin gelirleri öz gelirlerinin yanı sıra merkezi idareden belediyelere aktarılan genel bütçe vergi gelirlerinden aktarılan paylardan kesilen binde ikilik (%0,02) gelirden oluşmaktadır. Birlik meclisinin, CHP’li temsilcilerin de katılmış olduğu 28.09.2011 tarih ve 2011/2 sayılı oy birliği ile alınan karar çerçevesinde bu gelir birliğe aktarılmaktadır. Yani Ekrem Bey’in ifade ettiği gibi İBB’nin bu birliğe direkt aktardığı bir para yoktur. Dolayısıyla birliğin gelirleri tüm belediyelerden olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kaynakları ile öz gelirlerinden oluşmakta, birliğin yüzde 65 gelirinin bazı CHP’li belediyeler tarafından aktarılan gelirler olduğu iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Birilerinin bu gerçeği Sayın İmamoğlu’na aktarması gerekir diye düşünüyor ve kendisine buradan hatırlatma gereği hissediyorum. Kaldı ki tüm belediyelerin aidat kesintisine esas payları da devlet tarafından gönderilmekte, birliğe bugüne kadar hiçbir belediye tarafından direkt olarak herhangi bir para aktarılmamaktadır.” diye konuştu.

“TBB İKİ YILDIR CHP’Lİ BELEDİYELERE FAZLADAN ARAÇ HİBE EDİYOR”

TBB’nin iddiaların aksine iki yıldır CHP’li belediyelere fazladan araç hibe ettiğinin altını çizen Başkan Yılmaz, “2014 yılından bugüne kadar 1950 iş makinesi ve araç birlik tarafından ihtiyaç sahibi belediyelere hibe edilmiştir. Araç hibe ve yardımlarında sayısal oranlar dikkate alınarak bu yardımlar yapılmaktadır. Örneğin 2020 yılını baz alırsak hibe edilen araç sayısı toplam belediyelere oranı dikkate alındığında CHP’li belediyelere 24 araç düşmekte lakin Türkiye Belediyeler Birliği CHP’ye 2020 yılında 2 araç daha fazla vererek 26 araç hibe etmektedir. 2021 yılında 37 araç teslim edilmesi gerekirken teslim edilen araç sayısı da 38’dir. Yine belediyelere proje desteği verilmekte olup projeye başvuru yapan ve tarafsız jüri tarafından ödüle layık görülen tüm partilere mensup belediyelere proje desteği de sağlanmıştır. Proje desteği sağlayan belediyelerin 6’sı Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 23’ü de CHP’li belediyelerdir. Bilmeden konuşmak bazen kişileri zor durumlara sokabiliyor. Esasında bunu da herkesin öğrenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“CESARETİNİZ VARSA DOĞRULARI KAMUOYU İLE PAYLAŞIN”

TBB’nin Sayıştay tarafından denetlenen şeffaf bir kurum olduğunu söyleyen Başkan Volkan Yılmaz, “Sayıştay denetimine tabi olan ve 2018 yılında denetlenmiş olmakla birlikte, 6 Ocak 2022 tarihinde Sayıştay’a başvurarak denetlenme talebinde bulunmuş olan birliğin 4 CHP’li encümen üyesinin savcılığa yaptığı suç duyurusu sonrasında, mülkiye başmüfettişleri tarafından sürdürülen denetimler sonucunda adli mercilerce herhangi bir kusur ve ihmal olmadığı tespit edildiğinde iddia sahipleri ne yapacaktır çok merak ediyorum. Böyle bir durum söz konusu olduğunda bilinmesini isterim ki suçlanan herkes bu itham ve iddia sahipleri hakkında yasal haklarını saklı tutacaklardır. Birliğin faaliyetleri her yıl faaliyet raporlarında yer almakta olup bugüne kadar faaliyet raporlarına itirazları olmamış CHP’li meclis üyeleri, özellikle de Sayın Hasan Akgün ne yapacaktır doğrusu bunu da çok merak ediyorum. Şimdi Türkiye Belediyeler Birliğinde bu suçlamalarda bulunan CHP yönetimine ve özellikle Sayın Ekrem İmamoğlu’na sormak istiyorum. Soru bir; 2020 yılında Türkiye Belediyeler Birliği tarafından hibe olarak dağıtılan en pahalı iki araç İstanbul’un hangi belediyesine verilmiştir? Utanmamanız için buradan söylemiyorum çünkü bu belediye CHP’li belediye. Hani ayrımcılık vardı? Allah aşkına 39 ilçe belediye başkanından bu salonda arkadaşlarım var yahu hangi belediyenin Türkiye Belediyeler Birliğinin hibesine ihtiyacı var? Ayıptır, günahtır. Anadolu’da, kırsalda, belde belediyelerinde ihtiyaç sahibi belediyelerimiz varken İstanbul’da nüfusu 300 bini aşmış bir belediyenin 2020 yılında ayrımcılık yapmakla suçladığınız Belediyeler Birliğimiz tarafından en pahalı iki aracı almış. Araştırın ve cesaretiniz varsa bu kürsüden kamuoyu ile paylaşın. İstanbul’da CHP’li bir belediyeye 2020 yılında en pahalı iki aracı hibe ederek mi ayrımcılık yapıyor Türkiye Belediyeler Birliği? Soru iki; bugüne kadar en çok eğitim yardımını yine CHP’nin bir başkanımızın Ankara’da başkanlığını yaptığı bir belediyeler birliği alıyor. Türkiye Belediyeler Birliği böyle bir ayrımcılık yapsa böyle mi davranır? Ben bu isnat edilen suçları ve bu iki sorunun cevabını Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımın takdirine bırakıyorum.” ifadelerini kullandı.